Bi rada vedela, kakšen je tvoj DNK profil?

Da je enega najbolj modrih rekov človeštva - ‘Spoznaj sebe!’ - znanost vzela nadvse resno, mestoma tudi dobesedno, že dolgo ni več nobena skrivnost.

2. 4. 2009

In če gre v človeštvu kaj zares generalnega že prepoznati, je to gotovo to, da smo ljudje zelo zelo radovedna bitja.

... in zato te bo gotovo zanimalo:

Kaj o tebi pove genetska koda?

S pomočjo analize, ki jo na enostaven način naročimo preko spleta, lahko prvič do sedaj izvemo, za katere bolezni smo bolj ali manj dovzetni, kako na nas učinkujejo zdravila, s pomočjo analize lahko odkrijemo svoje talente in sposobnosti, ki jih doslej še nismo poznali, celo spoznamo, od kod izvirajo naši predniki …

Osebna genetska analiza

G. Žlebnik, vemo, da se DNK analize že dolgo izvajajo za potrebe različnih znanstvenih strok, zdravstva, prehranske industrije, kriminalističnih preiskav, širši javnosti pa so bile do sedaj večinoma le težko dostopne, o tem se ni govorilo. Kaj vas je navedlo, da ste se trgu ponudili osebno genetsko analizo kot možnost, ki je na voljo vsem nam?

Res je, tovrstne raziskave so bile v preteklosti skoraj nedosegljive širšemu krogu ljudi. Razlog za to gre iskati predvsem v visoki ceni teh raziskav. Vendar pa znanost vsakodnevno napreduje in nove tehnologije nam danes omogočajo tudi to, da je DNK analizo lahko ponudimo vsem. Geni pomembno vplivajo na razvoj in delovanje človeškega telesa. DNK analiza nam ponuja možnost, da spoznamo svojo nagnjenost k določenim boleznim, svoje skrite talente, telesne odzive na različna zdravila, ter ugotovimo celo izvor svojih prednikov. Te genetsko pogojene informacije so za nas pomembne. Prav zato ima človek, ki to želi, pravico izvedeti, kakšna je njegova genetska zasnova. In to je tudi vodilo podjetja GenePlanet.

Prva izmed prednosti, ki nam jih prinaša osebna genetska analiza, je informacija, za katere bolezni smo bolj in za katere manj dovzetni …

Tako je. V svojem življenju precej časa in sredstev namenjamo skrbi za zdravje oz. odkrivanju bolezni in zdravljenju teh. Že to, da določeno bolezen lahko odkrijemo in pričnemo zdraviti pravočasno, je neprecenljivega pomena. In tudi pri tem nam lahko pomaga osebna genetska analiza. Geni so tisti, ki odločajo o zgradbi in delovanju našega telesa. Če smo podedovali pomembno napako v genetskem zapisu, bomo zboleli zaradi genetske bolezni. V genih so zapisana naša nagnjenja za razvoj številnih bolezni. Če jih poznamo, lažje ukrepamo pravočasno. S pravo informacijo lahko pravočasno spremenimo način življenja in tako preprečimo razvoj bolezni, ki smo ji izpostavljeni. Kadar pa to ni mogoče, lahko s pravočasnimi preventivnimi pregledi bolezen odkrijemo še v času, ko je zdravljenje uspešno. Vsebino lastnih genov je zato dobro poznati.

Omenili ste, da nam osebna DNK analiza pokaže tudi učinkovitost posameznih zdravil?

Razlike v naših genih so razlog, da zdravila na nas učinkujejo različno. To se lahko močno odraža v uspešnosti zdravljenja pri nekaterih boleznih. Potem so tu še neželeni stranski učinki zdravil. Tudi občutljivost na zdravila je pogosto zapisana v naših genih. Osebne DNK analiza nam pove, kakšne učinke lahko pričakujemo od zdravil, kot so anestetiki, zdravila proti pritisku, zdravil za holesterol in mnoga druga.

V genih so zapisane tudi naše sposobnosti in talenti, z genetsko raziskavo jih torej lahko spoznamo hitreje …

Seveda. Že pri otrocih se pogosto sprašujemo, kako jih usmeriti prav, da bodo pravočasno odkrili svoje sposobnosti in t alente in jih izkoristili. V praksi je tako, da marsikdo določene lastne sposobnosti odkrije zelo pozno, nekaterih tudi nikoli. Osebna genetska analiza nam zagotovo razkrije katero od še neodkritih lastnosti, npr. pokaže nam, ali je naša mišična zasnova bolj podobna šprinterjem ali tekačem na dolge proge, dovzetnost za nikotinsko odvisnost, sposobnost učenja iz napak in mnoge druge.

Na kakšen način izvajate genetske analize v podjetju GenePlanet?

Postopek je preprost.

Naročilo za izdelavo analize prejmemo preko spleta. Osebno genetsko analizo opravimo v ustrezno certificiranem laboratoriju in sicer s posebnim postopkom na osnovi genske analize vzorca sline, ki ga pridobimo od naročnika. Ker gre za genetski material, je varnost podatkov za nas zelo pomembna. Rezultati raziskav so dostopni le naročniku na zaščitenem osebnem portalu, do katerega dostopa s svojim geslom.

Naj poudarim, da v podjetju GenePlanet ne izvajamo genetske diagnostike bolezni, pač pa je naloga GenePlaneta, da oceni verjetnost, da bo posameznik zbolel za določeno bolezenijo, kako se bo odzval na določeno zdravilo, oziroma verjetnost, da ima določeno lastnost in sposobnost. Analizirane bolezni, talente in zdravila, sproti dopolnjujemo na podlagi prihajajočih novih znanstvenih odkritij. V GenePlanetu sodelujemo z uglednimi domačimi in tujimi strokovnjaki, med njimi so dr. Pieter Faber, Gordana Vunjak-Novakovic, dr. Miomir Kneževič in dr. Borut Štrukelj, ki so hkrati tudi člani strokovnega sveta podjetja.

Obstaja kakšna skupina ljudi, ki bi ji osebno genetsko analizo še posebej priporočili?

Osebno genetsko analiza priporočamo prav vsem, ki se zavedajo izjemnega pomena, ki ga ima zdravje na kvaliteto življenja. Še posebej pa je genetska analiza nepogrešljiva za vse, ki imajo zgodovino posamezne bolezni v družini, za vse tiste, ki redno jemljejo zdravila, za mlade, ki odkrivajo svoje talente in športnike, ki želijo trening prilagoditi svoji genski zasnovi.

Več na spletni strani www.geneplanet.si