Avstralci odkrili šesti čut za okus

6. 5. 2010
Avstralci odkrili šesti čut za okus

Do zdaj je bilo znanih pet čutov jezika. Avstralski znanstveniki pa so odkrili še enega: okus za maščobo.

To bi lahko pojasnilo čezmerno težo. Ljudje, pri katerih je ta čut manj izrazit, posegajo po bolj mastni prehrani.

Res imamo šesti čut ;)

Raziskovalci so testirali sposobnost tridesetih ljudi za okušanje različnih vrst maščobnih kislin, ki so jih zamešali v sicer brezokusne raztopine, in ugotovili, da so jih do neke mere uspeli zaznati prav vsi. Sposobnost prepoznavanja okusa maščobe je sicer variirala glede na posameznike (nekateri so jih zaznali šele pri višjih koncentracijah primesi).

Naknadno so nato razvili teste, s katerim so v nadaljevanju bolj natančno določili stopnjo občutljivosti okusa, in na podlagi testiranj petdesetih posameznikov ugotovili, da je občutljivost njihovega okusa za maščobe povezana tudi z indeksom njihove telesne mase.

Bolj senzitivni so manj debeli

"Ugotovili smo, da so ljudje z bolj pretanjenim okusom za maščobo, torej tisti, ki so jih v raztopini zaznali že v zelo majhnih koncentracijah, običajno konzumirali manj mastne jedi kot tisti, ki so bili za maščobe manj občutljivi," je povedal Russell Keast z avstralske univerze Deakin.

"Izkazalo se je tudi, da imajo tisti z bolj občutljivim šestim čutom nižje indekse telesene mase."

Več o tem si lahko prebereš tukaj.

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"