Atkinsonova, Dukanova in Paleo dieta niso zdrave!

Morebitne navdušenke nad Atkinsonovo, Paleo ali Dukanovo metodo hujšanja najverjetneje ne bodo najbolj razveselili nedavni izsledki kalifornijske študije.

Meso? Jajca? Mleko! Seveda lahko, a nikar preveč! (foto: profimedia) profimedia
5. 3. 2014

Te in njim podobno zasnovane diete, ki so v zadnjih letih nadvse popularne, temeljijo na visokih vnosih proteinov (t.j. več kot 20% vseh zaužitih kalorij dnevno), prav to - pretežno proteinsko prehrano (torej uživanje predvsem mesa, sira, mleka in jajc) - pa so raziskovalci povezali s hudimi zdravstvenimi tveganji. Še več. Tveganje za raka naj bi se pri navdušencih nad temi dietami povečalo na stopnjo, ki ga sicer pripisujemo strastnim kadilcem. Škodljive posledice visokoproteinskih diet povezujejo predvsem z rastnim hormonom, IGF-I, in nihanjem nivoja inzulina v krvi.

Na drugi strani pa naj bi bile diete, ki so bazirane predvsem na rastlinskih proteinih (npr. fižol, oreščki, leča ...), bolj zdrave.

Obstaja kakšna izjema? Od diet, ki na svojih krožnikih pogosto servirajo predvsem živalske proteine, užijejo dobrobiti zgolj starejši od 65 let. Te diete naj bi jih zaradi naravno nižjih ravni omenjenga rastnega hormona celo ščitile pred različnimi kroničnimi obolenji.

Več o raziskavi si lahko prebereš v prispevku na Huffpostu: High-Protein Diets In Midlife Linked To High Risk Of Premature Death, Study Says