Anticelulitni tretmaji

Resnično pomagajo! Po prvem še ne boš kot prerojena, po petih, šestih obiskih (in spremenjenem odnosu do svojega telesa!) pa te bodo sodelavci in znanci začeli spraševati, ali si shujšala, ti govoriti, da si videti super …

26. 3. 2009

V kozmetičnih salonih obstajata dve filozofiji – prva zagovarja naravno in vse postorjeno delo brez aparatur, druga pa z aparaturami (in rokami), nam je povedala Milena Lorger. Celulit je sestavljen iz maščob, beljakovin in mineralov. Na beljakovinah se nabira ogromno vode.

Metode, ki jih izvajajo brez aparatur, so zelo učinkovite v trenutku, rezultati pa hitro vidni, saj kozmetičarke ali maserke z masažo odpravijo ogrom ne količine vode, tudi eterična olja pomagajo k hitrejši ‘odplaknitvi’, vendar rezultati ne trajajo dolgo.

Pri tem so učinkovitejši aparati, ki gredo globlje v strukture – razcepijo kemijske vezi beljakovin in maščob, rezultati pa trajajo do 7, največ 8 mesecev. Lorgerjeva pri poroča kombinacijo obojega: “Telo mora zaznati ugodne vplive – masaža, obloge, savnanje povzročajo ugodje. Telo moramo tudi nagraditi, ne pa le črpati in ga imeti ves čas v stresu.’’

Prava metoda zame

Najprej prisluhni sebi in svojemu življenjskemu slogu. Če rada preizkušaš najsodobnejše aparature, imaš odgovor na dlani. Če te stroji ter različni pripomočki, ki delajo čudeže, odbijajo, saj meniš, da je odstranjevanje desetletnega nabiranja ‘celulitne žlindre’ z desetimi obiski preveč agresivno zate, tudi veš, da je zate pravi salon, ki deluje celostno, skladno z naravo in s teboj.

Morda se najbolje počutiš, če si pri odstranjevanju neželenih celic tudi sama aktivna in boš izbrala tretma, pri katerem boš krepila mišice in se potila zaradi lastne dejavnosti. Ali pa … boš izbrala kombinacijo vsega, saj prisegaš na pestrost in imaš rada vsega po malo.

Kako veš, da si resnično izbrala pravi tretma zase? V salonu so se ti posvetili in pripravili terapijo, prilagojeno le tebi, pred tem ste se pogovorili o tvojih željah, zdravstvenem stanju … “Vsaka od metod deluje po svojem mehanizmu, vse se poslužujejo vseh znanj iz medicine, strokovnjak pa mora prepoznati, katera je najprimernejša zate. Če po dveh, treh terapijah ni nobenih sprememb, terapija vseeno ni prava zate,’’ pravi Lorgerjeva.

Stranski učinki terapij

Se bojiš stranskih učinkov terapij? Ko se odločaš za najprimernejšo, si o njej čim več preberi, da boš lahko že ob prvem obisku salona predstavila tudi vse svoje dvome in postavila vprašanja. Milena Lorger opozarja: “Velikokrat ženske zamolčijo kakšno tegobo ali bolezen, čeprav jih po tem povprašamo, kar lahko škoduje njihovemu zdravju. Če bi bile iskrene, bi izbrali primernejše posege zanje.’’

Sicer pa ti bodo v dobrem salonu vedno povedali vse o posegih, ki jih bodo izvajali na tebi, vedela boš, kaj boš ob tem čutila, kdaj in kako se odzvati, da ne bo stranskih učinkov, obenem pa bo ob tebi ves čas terapevt, da bo opazoval odzive tvojega telesa.

Ali me res mora boleti?

Lorgerjeva opozarja: “Bolečino povzroča nepravilna izbira programa. Kozmetičarka mora po bolečini spraševati in jo tudi prepoznati. Veliko strank misli, da deluje, če boli, vendar ne sme boleti, ker to pomeni poškodbe tkiva! Tudi modrice zaradi vakuuma pomenijo poškodbe, do katerih največkrat pride, ker stranke hočejo hitre rezultate v zelo hitrem času.’’

Na ceno lahko vplivaš tudi sama

Tretmaji proti celulitu so precej dragi. Vseeno lahko vplivaš na ceno: če boš poiskala dober salon (dober nikakor ne pomeni najdražji), se ti bodo v njem posvetili individualno in tretmaje prilagodili tebi – tudi cenovno. Za vsako fazo tretmaja povprašaj, kako deluje, na kaj vpliva in si izberi tisto, ki je res ne moreš izpeljati sama – oblogo iz alg, telovadbo namesto umetne stimulacije mišic in savnanje pa vedno lahko organiziraš v lastni režiji.

Prevelika pričakovanja

“Pričakovanja so po navadi prevelika, predvsem v smislu čarobne paličice, ki bo brez velikega truda naredila čudeže v zelo kratkem času,’’ se strinjata Dominika Logar, lastnica studia Baaalaaances, in Milena Lorger. V telesu se procesi ne dogajajo tako hitro, vse deluje po določenih zakonitostih in vse, kar se hitro zgodi, je pravzaprav poškodba, opozarja Lorgerjeva.

Obe strokovnjakinji opozarjata, da je potrebna disciplina in da se po tretmaju ni pametno nabasati s čokolado … ‘’Uspeh je predvsem takrat, kadar stranka stvar vzame kot celosten projekt – pazi na prehrano, se dovolj giblje, veliko pije in hodi na tretmaje. Brez vsega tega pač ni čudežev,’’ pravi Dominika Logar. Milena Lorger dodaja, da so hitri učinki le začasni in da naj (poleg zdravega življenjskega sloga) tretmaje obiskujemo enkrat do dvakrat mesečno čez vse leto, če hočemo živeti brez celulita.

Cosmo izkušnje

Novinarke Cosmopolitana so obiskale nekaj najboljših anticelulitnih tretmajev ta hip in so – milo rečeno – navdušene! Čeprav vsi zelo uspešno odpravljajo celulit in centimetre, gladijo in učvrščujejo kožo ter samozavest, se med seboj razlikujejo tako zelo kot vsaka od nas. A med njimi boš gotovo našla pravega zase.

Tehnologija, ki dela čudeže

Kavitacija

Revolucionarni ultrazvočni metodi zmanjševanja obsega in odstranjevanja celulita pravijo nekirurška liposukcija. Našim novinarkam je vzela v povprečju 3 centimetre in pomarančasto kožo, učinek pa je bil viden že po prvem tretmaju. A ker gre za velike spremembe v telesu, jo je dobro kombinirati še z drugimi metodami.

 • Druga orožja proti celulitu
Maša je v Salonu lepote Moretti poleg kavitacije preizkusila Ultratone Futura® Pro – sistem, ki združuje bioptično svetlobo in kromoterapijo, biostimulacijo, mikrotokove, ultracelični in ultrazvočni prenos ter programe za dosego izboljšav telesa in obraza.

Barbari so v salonu Rehamed, Tini pa v Kozmetičnem salonu Lorger poleg kavitacije izvajali radialno endodermno terapijo – terapijo vakuuma z valjčki, ki se prilagajajo strukturi kože. Globoka masaža aktivira venski, arterijski in limfni sistem ter tako izboljša mikrocirkulacijo.

Pri Katarini so se v salonu Ayurveda odločili za kombinacijo elektroskulpture, ker preoblikuje celotno telo ter deluje pomlajevalno, elektrolipolize, ki pomaga razbiti in delno sprazniti maščobne in celulitne celice, s kavitacijo pa se jih popolnoma uniči.

 • Komu novinarke priporočajo tretma?
Vsem zdravim ženskam, ki bi se rade znebile celulita in centimetrov na kritičnih predelih telesa ter so za to pripravljene narediti tudi kaj same.

 • Komu tretma odsvetujejo?
Tretma ni primeren za nosečnice, ljudi z epilepsijo, zmanjšanim delovanjem ledvic, pankreasa, bolezni jeter.

 • Koristni napotki
Salon lepote Moretti, www.dakini.si; (40 minut – 50 evrov)

Rehamed, www.rehamed. si; (1 endermologija 45 eur, 1 kavitacija s presoterapijo 120 eur)

Kozmetični salon Lorger, Mokrška ul. 24, Ljubljana Murgle, (01/283 45 99; 041 338 448); (5-krat kavitacija in radialna endodermna terapija 520 evr)

Ayurveda (www.sloveniaholidays.com/kozmeticni-salon-kusicka) (1 kavitacija: 130 eur, 1 elektroskulptura: 30 eur, 1 elektrolipoliza: 25 eur)

Vela Shape in Vela Smooth sistem

 • Orožje proti celulitu
Celulit so Renati in Maji odpravljali s sistemoma, ki združujeta infrardečo svetlobo, bipolarno radiofrekvenco, podtlak ter globoko masažo, ki se jo ustvarja z masažnimi valjčki. Terapevti so ju najprej namazali s kremo proti celulitu, ki je kožo prijetno hladila.

 • Komu priporočata tretma?
Dekletom, ki se jim ne ljubi preveč migati. Maja je po tretmajih dobila še bombon Lindt, Renati pa so dajali potuho, da se ji ni bilo treba ukvarjati s športom.

 • Komu novinarki tretma odsvetujeta?
“Ne priporočava ga tistim, ki imajo zelo občutljivo kožo,’’ pravita Maja in Renata.

Renatina izkušnja: “Ker pri prvem obisku nisem bila dovolj sproščena in moja koža ni bila utrjena, me je odpravljanje celulita bolelo. Razmišljala sem o tem, da bom trpela še naslednjih devet obiskov ter kaj mi je bilo tega treba. že na naslednjem pa sem bila prijetno presenečena, ker je bilo kot pri masaži. Počutila sem se dobro med terapijo in po njej.’’

 • Koristni napotki
Simed, www.simedLaser.si; 5 terapij 550 eur

Kozmetika Omersa, www.kozmetika-omersa.com; 10 terapij 700,00 eur

Oplemenitena intenzivna vadba

Dve vitki novopečeni mamici, ki sta želeli spet pridobiti kondicijo in tonus ter se obenem znebiti nadležnih celulitnih luknjic, sta se odločili, da to dosežeta pred-vsem z vadbo. Kljub neprespanim nočem in garanju na napravah sta kot prerojeni.

 • Orožje proti celulitu
Novinarki sta vadili na posebnih vibracijskih napravah – Petra na Fitvibe, Nika pa na Power Plate –, ki povečajo aktivnost mišic in pretok krvi – tako je trening veliko intenzivnejši, a časovno krajši kot pri drugih podobnih vadbah (fitnes, aerobika).

Petra se je po vadbi potila še v Biospectrum savni, kjer je temperatura 38 stopinj, potenje pa trikrat izdatnejše, kar omogoča močno razstrupljanje. Sledila je terapija Aromawickel, ki začasno zniža telesno temperaturo in s tem aktivira organizem, zato telo začne trošiti maščobe, sladkor in holesterol.

Nika je po vadbi Power Plate za večji učinek vadila še orbitrace aerobino vadbo in se doma pridno masurala.

 • Komu priporočata tretma?
Takšna vadba je prilagojena hitremu tempu življenja – super je, da traja malo časa, dá velikanske učinke in nanjo lahko skočite med premorom za kosilo. Je idealna za oblikovanje postave tudi po porodu.

 • Koristni napotki
Baaalaaances, www.baaalaaances.si; paket 560 eur

Newbody Power Plate studio, www.newbody.si; 12 obiskov 200 eur

Hladno-topli učinek

Živa, Tanja in Teja so bile deležne tretmajev, ki so jih hladili, segrevali, razstrupljali …

 • Orožje proti celulitu
Živa je obiskovala tretmaje s kombinacijo ročne anticelulitne masaže – limfne drenaže, s katero izboljšajo cirkulacijo in oblikujejo težavne predele, in freezinga, oblikovanja telesa s tekočino, ki spodbudi pretok krvi in pospešuje proces regeneracije tkiva, sproži povečan proces toplot ne regulacije telesa in pospeši porabo kalorij.

Tanja je hodila na anticelulitne terapije s kombinacijo eteričnih olj, ki tako kot pri živi povzročijo najprej hladen, nato pa topel učinek. Pred povijanjem je uživala v kisikovi komori, ki ima anticelulitni, mladostni, regenerativni in antistresni učinek.

Teja je začela terapijo z vročo masko iz naravnih sestavin, ki globinsko deluje na prekrvitev. Sledilo je glajenje z napravo Ideal Pro-lift, ki z galvanskim tokom stimulira mišice, občutek pa je tak, kot da mišice malo zateguje (a ne boli).

 • Komu priporočajo tretma?
Vsem, ki si želijo hitrega učinka.

 • Koristni napotki
Aquarius www.aquariusstudio.si; en freezing: 40 eur, ena masaža 40–45 eur, za 10 obiskov 1 freezing gratis.

Studio 4

www.studio4.si; en tretma anticelulitne terapije: 33 eur, kisikova komora 30 eur.

Sense

www.sense-club.com; en tretma: 65 eur

Čudeži popolnoma individualne obravnave in ročne obdelave

 • Orožje proti celulitu
Anticelulitna tretmaja sta bila prilagojena izključno Katji in Samanti, njunima tipoma celulita, osebnosti, željam in potrebam.

Katja je uživala v aromaterapiji, ki jo je terapevtka določila po dolgem prijet nem klepetu, ko sta ugotovili glavni vzrok Katjinega celulita in mlahave kože. Naslednji obiski so potekali v top lem in sproščujočem ozračju: začeli sta s pilingom, nato je kozmetičarka vtrla aromatična olja, naredila čokoladno oblogo in nazadnje limfno drenažo. Ves čas tretmaja sta se poglobljeno, a preprosto pogovarjali.

Samantina terapija je sestavljena iz ročnih masaž celulitnih predelov, individualnih ur pilatesa in oblog iz morskih alg.

 • Komu priporočata tretmaja?
Vsem, ki jim veliko pomeni oseben pristop, ki se ne marajo počutiti kot sardelice na tekočem traku in imajo rade globlje iskanje vzrokov vsakršnih nevšečnosti.

 • Koristni napotki
Kraljevski salon lepote, Barbara Jenkole, Portorož, tel.: 040 255 455 (1 tretma ok. 120 eur)

Salon Lili Gavrilovič

kozmetične in masažne storitve, tel.: 041 390 572; Anticelulitna masaža: 55 eur, vadba za tonus in izgorevanje maščob: 40 eur, obloga iz alg in masaža: 55 eur

Anticelulitna krema ki bi jo vzela na samotni otok

 • Zakaj kreme?!
“Koža mora biti prožna, da izvaja vse svoje funkcije. Če so vrhnje plasti kože trše, nenegovane, pritiskajo na krvni in limfni sistem, naravni proces delovanja kože pa se upočasni,’’ pravi Lorgerjeva. Anticelulitne kreme pa imajo še čarobno formulo – eterična olja, ki pospešujejo te funkcije.

 • Prava zame
“Izbira prave kreme je zelo pomembna,’’ opozarja Lorgerjeva, saj nekatere ženske potrebujejo pospeševanje kroženja krvi, druga tkiva pa potrebujejo hlajenje. Dobra kozmetičarka takoj ve, katera krema je dobra zate, zato se le pozanimaj, ko jo naslednjič obiščeš.

 • Mali trik
Če hočeš kremo kupiti ta trenutek, preberi, kako deluje, in se odloči na podlagi tega, ali imaš velik zastoj tekočine (tvoja koža je kot vzhajano testo). “V tem primeru kupi kremo, ki hladi. Če je tvoje tkivo trše (ali ko si prešla na to stopnjo), pa uporabljaj kreme, ki povečujejo toploto,’’ svetuje Lorgerjeva.

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri