Analizirale smo svoje gene

Se po zaužitju nekaterih živil počutiš povožena, namesto da bi te napolnila z energijo? Morda jih slabo prenašaš in tvoje telo bolj izčrpavajo kot hranijo … Genska analiza, ki jo lahko odslej opraviš tudi pri nas, ti bo razsvetlila pogled na zdravje, prehrano, gibanje in navade.

Dobri ali slabi, z njimi smo se rodili in ne da se jih spremeniti. (foto: Shutterstock, Aleksander Štokelj) Shutterstock, Aleksander Štokelj
29. 7. 2010

Zanjo se odločajo hollywoodske zvezde in svoje jedilnike prilagajajo potrebam, ki jih zahteva njihovo telo in ki so že od rojstva zapisane v njihovih genih. Veliko jih z upoštevanjem svoje genetske zasnove hujša ali pa le vzdržuje življenjski slog, ki jih tako navdaja z energijo in poskrbi za njihova lepa in zdrava telesca ter sijoče obraze.

Tudi tri cosmo ustvarjalke smo se radovedno podale na pot raziskovanja svojih genov. Nobene ni bolelo, nobene niso 'potolkli' katastrofalni rezultati, vse tri pa smo ugotovile, da znamo zelo dobro poslušati svoja telesa in da že zdaj živimo skorajda v harmoniji s svojimi genetskimi zapisi. A vseeno so nam na novo osvetljeni podatki o naših telesih dali smernice za to, da bomo še dolgo, zdravo in srečno … ustvarjale najboljšo revijo.

Vse se je začelo … s slino

Sicer ni bilo tako prijetno kot prvi pravi poljub, a ni bilo nič hudega – s posebno palčko (zelo spominja na tiste za čiščenje ušes) smo podrgnile po ustih, pod jezikom in na notranji strani ličnic, jo pospravile v priloženo škatlico, izpolnile kratek vprašalnik s svojimi podatki in paketek vrnile pošiljatelju.

Po kakšnem mesecu nas je pričakal Nutrigenomski vodnik

V njem pa na skoraj sto straneh podatki o različicah naših genov, ki so jih proučevali, akcijskih dejavnikih (predvsem hranilih, ki jih moramo vsak dan zaužiti in v kolikšni količini so primerna za nas), in dejavnikih tveganja (tista hranila in življenjski slog, ki se jih moramo izogibati), vsakemu sklopu genov pa so sledila še priporočila za vsako od nas s posebno pozornostjo, posvečeno temu, kako delujeta srce in ožilje vsake od nas, kako presnavljamo maščobe in sladkor, kakšen je naš mišični potencial in kakšna telesna vadba ustreza našim genom, v kolikšni meri smo sposobne razstrupljati škodljive snovi iz okolja, kako razgrajujemo substance, kot sta alkohol in kofein, ter ali smo (pre)občutljive na laktozo.

S takšno analizo smo dobile zanesljive odgovore na vprašanja, kaj nam v smislu hrane koristi in kaj škoduje. Genski zapis se od človeka do človeka razlikuje, zato nas posploševanja lahko pripeljejo do napačnih odločitev. Z analizo smo dobile zanesljivo potrditev, ali je naš življenjski slog pravilen ali ne.

… in povabilo na individualni pogovor z nutricistko

Seveda smo se, vsaka zase, takoj poglobile in proučile svoje genetske različice, dejavnike tveganja in vse, kar je dobro, da naredimo za svoje zdravje. Da pa je bilo vse veliko lažje in da smo si lažje razložile vsa priporočila, so nas povabili na pogovor z nutricistko, s katero smo se pogovorile o rezultatih in tem, kaj je najbolje za naše zdravje, najbolj smo se posvetile prehrani.

Ker pa je bil to zelo oseben pogovor, temelječ le na rezultatih posameznice, je strokovnjakinja upoštevala naše želje, navade, to, kaj rade jemo in česa ne ter nam na podlagi pogovora pripravila tabelo za vsakodnevno prehrano.

Vse tri smo ugotovile

Tina in obe Petri smo bile sprva malce presenečene, da nas rezultati niso bolj pretresli. A po pogovoru z nutricistko smo ugotovile, da smo vse tri precej zdrave (in opremljene z dobrimi geni) mlade ženske, ki pa nam tudi sicer ni vseeno za zdravje in za to, kar vnašamo v telo.

In ker o tem vemo že veliko in se skušamo držati smernic za zdravo življenje, poleg tega pa vedno znova tudi prisluhnemo svojim telesom, smo večino rezultatov, pridobljenih z raziskavo, tako rekoč že ponotranjile, so nam pa osvetlili in razložili 'zakaje', ki se vedno znova pojavljajo pri vprašanjih prehrane, rekreacije, ter nas vzpodbudili k tistim odločitvam, za katere že dolgo vemo, da jih bomo enkrat morale upoštevati.

Izvedele smo tudi, ali res potrebujemo dodatke k prehrani

Ker raziskava zelo natančno opredeli posamezne različice genov, smo izvedele za vsak vitamin in mineral posebej, ali ga naše telo potrebuje več od splošnih priporočil ali ne. In se seveda z nutricistko odločile, ali ga bomo skušale vnesti v telo z malce prilagojeno prehrano ali z dodatki k prehrani.

Je odličen priročnik za boj proti kilogramom

Če imaš težave s čazmerno težo, lahko priporočila, pridobljena z genetsko analizo, res obrneš v svojo korist. Če ne veš, kako spremeniti svoj življenjski slog, da bi dosegla želene rezultate, je nutrigenomika zagotovo ena od možnosti, ki je vsekakor bolj smiselna od diet, ki povzročijo, da se kilogrami najprej stopijo, potem pa spet nakopičijo. Takšen načrt in konec koncev tudi finančni vložek, ki ga ta zahteva, pa pomeni tudi svojevrstno motivacijo za to, da za vselej spremeniš življenjski slog in začneš živeti bolj zdravo.

In veliko natančnejši kot prehrana, prilagojena različnim krvnim skupinam, saj je določitev krvne skupine le en gen v genomu, ta raziskava pa da veliko širšo sliko kot krvne skupine in je popolnoma prilagojena posamezniku.

Odločiš se lahko tudi za drugačne genetske raziskave

Obstajajo tudi genske raziskave (tudi v Sloveniji), s katerimi izveš, h katerim boleznim si nagnjena in na podlagi katerih lahko preventivno vplivaš na njihov razvoj.

Prisluhni si

Če boš 'preverila' svoje gene, boš bliže svojemu zdravju. A če ti denarnica ta trenutek ne dopušča testa, prisluhni telesu – zelo jasno ti bo povedalo, kaj potrebuješ in čemu se izogibaj, da ti bo lahko dobro služilo.

Presenetilo nas je

Čeprav smo ugotovile, da smo kar dobre poznavalke svojih teles, so nas nekatere stvari vseeno presenetile.

Petra C.: ''Dobila sem priporočilo za le zmerno rekreacijo. Zdaj mi je jasno, zakaj kljub rednim treningom in pravilni prehrani nisem napredovala v hitrosti, tako kot bi si želela, ko sem trenirala tek. Z raziskavo so mi pojasnili, da moje telo nima eksplozivnosti, kakršno ima nekdo, ki je nadarjen za šport. Jaz s svojim genotipom pač nikoli ne bi dosegala dobrih športnih rezultatov, ker moje telo tega tempa ne prenese oz. ne zmore. Zdaj tudi razumem, zakaj imam daljši regeneracijski čas ... Moje telo zmore le zmerne telesne napore, kot je regenerativni oz. počasni tek na daljše razdalje. Paziti pa moram tudi na to, da si med treningi vzamem počitek. Zdaj vem, zakaj mi večja športna intenzivnost ne ustreza in zakaj sem bila po večjih treningih preutrujena, po naporih sem slabše videla ...''

Tina D.: ''Zanimivo se mi je zdelo, da uživanje sladkorja pri meni ni tako problematično, še bolj pa to, da po naravi nisem sladkosneda, vseeno pa mi je nutricionistka priporočila zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov, ki so v mojem primeru tisti, ki bodo v prihodnosti krivi za kopičenje kilogramov. Za preveliko telesno težo pa vemo, da je dejavnik tveganja za več resnih bolezni.''

Petra A.: ''Izvedela sem, da je za moje zdravje sol zelo obremenjujoča, veliko bolj kot pri povprečnem Evropejcu. Vesela sem, da mi telo daje res očitne znake, saj mi nikoli niso bile všeč preslane jedi (že od otroštva strgam sol z bobi palčk).''

Za genetske analize, Nutrigenomske vodnike in strokovne nasvete se zahvaljujemo podjetju Genelitik.

Petra Arula