Profesorju bioinženiringa skenirali celotni genom

Ameriški znanstveniki so lansko leto zdravemu 40-letniku skenirali celotni genom.

5. 5. 2010

Izkazalo se je, da genetski profil prof. Stephena Quakea - do danes eden izmed desetih ljudi, ki so mu naredili kompletno analizo genoma - razkriva kar nekaj tveganj za resne bolezni, ki ga znajo doleteti v prihodnosti.

Med drugim so v njegovih genih našli zapise za nekatere oblike raka, diabetes in povečano možnost, da umre od infarkta. Še več. Analiza je pokazala, da mu v prihodnje lahko grozi tudi do 55 različnih bolezenskih stanj, med katerimi pa z veliko verjetnosti ni Alzheimerjeve bolezni.

Bi hotela vedeti ...?

Profesor bioinženiringa s kalifornijske univerze Stanford se je za genetično mapiranje, ki znanost trenutno stane 50.000 dolarjev na analizo, javil kot prostovoljec:

“Vsekakor je bila to zanimiva izkušnja. Zelo sem bil radoveden glede rezultatov. Je pa res, da to ni za vsakega. Marsikdo verjetno ne bi želel vedeti tega, kar mu o prihodnosti lahko ‘pove’ njegov genom. Verjamem celo, da bo takšna večina ljudi.”

Kaj prinaša prihodnost

Nekateri znanstveniki pa že špekulirajo, da bodo podobne genetske analize v nekaj desetletjih lahko skorajda rutinsko opravljali zdravniki (predvsem z namenom ustreznih preventivnih ukrepanj), medtem pa nekateri drugi že opozarjajo na različne praktične, pa tudi etične in moralne vidike posedovanja in dostopa do takšnih informacij.

Več o primeru si lahko prebereš na spletni strani BBC News.