Alkohol je bolj škodljiv kot heroin

Nedavna britanska študija je pokazala, da naj bi bil alkohol bolj škodljiv kot heroin in crack.

2. 11. 2010

Poročilo je podpisal soavtor študije, prof. David Nutt, ki je bil do oktobra leta 2009 zaposlen tudi kot vodilni britanski vladni svetovalec za vprašanja drog.

Droge in njih škodljivost

V študiji so rangirali 20 različnih opojnih substanc glede na 16. različnih pokazateljev škodljivosti – bodisi posameznikov ali v družbi na splošno.

Za najnevarnejše droge so se izkazali heroin, kokain in metamfetamini, gledano širše (družbeno) pa naj bi bil dejansko najnevarnejši alkohol, ki mu na lestvici sledita heroin in kokain. Študija naj bi na omenjeni lestvici še izenačila škodljivost tobaka in kokaina, medtem ko naj bi bila ekstazi in LSD med manj škodljivimi.

Alkohol - najbolj škodljiv od vseh!

Profesor Nutt je za BBC povedal:

“Alkohol se je v študiji izkazal za generalno gledano najbolj škodljivo drogo, še posebno zato, ker je v široki uporabi. Od crack kokaina postanemo sicer veliko hitreje odvisni, vendar pa alkohol zlorablja vsakodnevno veliko več ljudi. In ti ljudje so tisti, ki bi za svojo ‘dozo’ naredili največ.”

Profesor je še prepričan, da je pri škodljivosti drog potrebno ločiti škodo, ki jo ima zloraba droge na posameznika, in tisto, ki pušča posledice v celotni družbi.