Alkimija v biologiji: Iz matičnih v nove celice in obratno!

Eno od izjemnih medicinskih odkritij lanskega leta je zagotovo tudi eno zadnjih odkritij na področju raziskav matičnih celic, ki še najbolj spominja na alkimijo - vedo in umetnost preoblikovanja.

Alkimija v biologiji: Iz matičnih v nove celice in obratno! (foto: Arhiv Adriamedie (Cosmopolitan)) Arhiv Adriamedie (Cosmopolitan)
25. 1. 2013

Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela britanski biolog John B. Gurdon in japonski zdravnik Shinya Yamanaka za odkritje, da lahko diferencirane somatske celice spremenimo nazaj v pluripotentne matične celice.

Doslej je namreč veljalo, da se lahko v katerokoli celico našega organizma razvijejo le pluripotentne matične celice; ko pa dozorijo, to sposobnost izgubijo.

Gurdon in Yamanaka sta ločeno pokazala, da to ne drži.

Tudi zrele celice se lahko pod ustreznimi pogoji spremenijo nazaj v matične celice, ki se potem lahko diferencirajo v celice poljubnega tkiva.

Dokazala sta, da se iz matičnih celic razvije vseh dvesto vrst celic človeškega organizma.

Njuna odkritja so spremenila biologijo, saj so pokazala, da specializacija in diferenciacija celic nista enosmerni pojav. Hkrati ima izjemen pomen za zdravljenje, saj bo nekoč mogoče pripraviti poljubne celice, ki jih bo bolnik potreboval. Najbolj očiten primer je gojenje kože iz lastnih celic za žrtve opeklin, tu pa so še številne druge aplikacije (npr. preboj pri zdravljenju poškodb hrbtenjače in podobno).