Ali vaš imunski sistem pretirava?

Kadar se telo odzove na sicer neškodljive snovi preburno, lahko pričakujete resne težave. Tokrat Cosmo odkriva najpogostejših deset jesenskih sovražnikov vašega imunskega sistema in najboljše načine, kako se jim postaviti po robu.

25. 9. 2003

Alergije so ozdravljive

Vsem bolj znan termin za preobčutljivo odzivanje je alergija. Gotovo ste se že kdaj prelevile v smrkavo in kihajoče bitje s pordelimi, srbečimi in solznimi očmi. Mars napada? Ne, zaenkrat ostajajo Marsovci plod človeške domišljije, alergije pa kruta realnost. Porast alergijskih bolezni je davek za našo porabniško zahtevnost, ki nenehoma sili industrijo, da nas osrečuje s popolnejšimi in čim cenejšimi izdelki, obenem pa trpinči naše okolje. Več kot je v okolju tujih snovi (pa naj bodo za telo škodljive ali ne), večje so možnosti za razvoj alergij.

Kako deluje naša obramba?

Predstavljajte si imunski sistem kot poveljujočega generala vojske. Ko sovražne tuje celice vdrejo v telo, general ukaže ‘v napad’ in njegovi podrejeni vojščaki (protitelesa) se zapodijo do tujka (alergena) ter ga uničijo. Občutljivim dušicam naj ob teh besedah ne bo preveč hudo, saj ta zanesljiv mehanizem reši telo pred boleznijo, recimo gripo.

Problem pa nastane, kadar poveljuje vojski premalo izučen, pardon, izkušen general ali tak, ki se pač silno rad bojuje. Če pride do tega, bo general dal alarm za prav vsakega vsiljivca. Armada vojščakov se bo spopadla z alergenom in pri tem sprožila izločanje posebnih prenašalnih snovi, predvsem histamina. Tu se zgodbica konča, bolnikove muke pa začnejo, histamin je namreč tisti, ki povzroči vnetje tkiva in vse neprijetne znake, ki kažejo sliko alergije.

(Lahko) noč!

Kadar boste spale skupaj z nevidno majhnimi podnajemniki, bo to vse prej kot lahka noč. Govorimo o pršicah, običajno za človeka nedolžnih živalicah, če pa ste nanje alergične (pravzaprav se razvije alergija na njihove izločke), no, potem se boste zjutraj prebudile še poleg gore robčkov, ki se vam bo nagrmadila ponoči. “Že od rane mladosti smrkam, takoj ko ležem v posteljo. Prava nočna mora!” je z vidnim obupom v očeh pripovedovala 20-letna Ksenija, ki ji sicer nikoli ne zmanjka dobre volje.

Kako se alergenu izognete? Pršicam godijo topli in vlažni prostori, zato spalnice ne ogrevajte preveč. Prav tako v njej ne uporabljajte vlažilcev zraka, sicer vam bodo te živalice izkazale svoje veselje s hitrim razmnoževanjem. Če imate dovolj debelo denarnico, si kupite vodno posteljo ali pa vzmetnico, katere prevleka je impregnirana proti pršicam (npr. ležišče Dormeo).

Umislite si vzglavnik iz lateksa. V Sanolaborju si lahko naročite posebne preobleke za jogi in vzglavnik, ki bodo pršicam zaustavile pot. V stanovanju kopičite čim manj ‘nabiralcev prahu’ (okrasnih predmetov), uporabljajte sesalnike s filtrirnim sistemom ali kupite posebne filtre za sesalnik proti pršicam (Sanolabor), popršite stanovanje z razpršilom Acarosan (škodljiv le za pršice), brisanje prahu pa raje prepustite drugim.

Kemična invazija

Tini, 26-letni študentki, ob uporabi šminke ustnice otečejo, pordijo in razpokajo. Nič nenavadnega, saj čarovnij (beri: emulgatorjiev in konzervansov) niti v kozmetiki ne manjka. Aditivi v sredstvih, ki obljubljajo lepoto, lahko pri preobčutljivih osebah izzovejo srbečo, luskinasto in pordelo kožo, svarijo priznani dermatologi.

Varne niste niti pred sredstvi za barvanje las (zbogom zapeljiv videz svetlolaske) niti pred najljubšim parfumom. Da ne omenjamo kemikalij, ki jih uporabljamo v gospodinjstvih! Zato bodite v primeru alergije na sestavine pralnih ali čistilnih sredstev pozorne na gesla, na primer ‘snežno belo’ ali ‘preprosto čisto’.

Kako se alergenu izognete? Skrbno preberite, kaj piše na nalepkah na izdelku. Namesto močno parfumirane in konzervirane kozmetike raje izberite hipoalergena mazila in kreme. Pogosto slišimo priporočila, naj pred samim nakupom produkt testiramo v majhni količini na svoji koži. Žal to ni ravno zanesljiv nasvet. Pogosto se namreč zgodi, da majhne količine alergena ne izzovejo alergije, večje pa.

Rdečica ob bazenu

“Kožne izpuščaje sem pripisovala umazani vodi v bazenu. Toda ko tudi menjavanje bazenov ni pomagalo, sem odšla k zdravniku. Odkril je alergijo na klor,” opisuje dogodek Simona, 29, učiteljica telovadbe. Klor je alergen, ki draži kožo (zlasti suho) in povzroča vnetje sinusov.

Kako se alergenu izognete? Preden skočite v bazen, namažite kožo z oljem za telo ali mastnim mazilom. Enako ponovite po tuširanju.

Kuža, muca? Ačih!

“Saj mačke sploh nimam,” je vztrajala Nevenka, dokler ni zdravnik (vmes je že skoraj postal detektiv) po daljšem pogovoru izvedel, da se je pred kratkim preselila v novo stanovanje. Zaključek detektivke: prejšnji lastnik je imel muco, ki je za seboj pustila bogato zapuščino alergenov.

Kako se alergenu izognete? Sprijazniti se z odstranitvijo hišnega ljubljenčka ni zmeraj lahko in prijetno opravilo, zato priporočamo, da si preberite Ko uradna medicina zataji.

Brez podpore za spore

S plesnijo se lahko srečate povsod, kjer se nahaja vlaga, zemlja in trohneči material (v stanovanju je to najpogosteje v kopalnici, hladilniku, slabo vzdrževanih prezračevalnih napravah, zemlji lončnic, lahko pa pridete v stik z njo preko hrane in številnih zdravil). Plesni se razmnožujejo s sporami, ki pridejo v dihalne organe in pri alergikih povzročajo nahod. Stalno izpostavljanje sporam plesni lahko privede do astme, kot tudi do težav s spominom in sluhom.

Kako se alergenu izognete? Poskrbite, da bo zračna vlaga v stanovanju čim nižja –redno ga zračite, v njem ne sušite perila, znebite se vlažilcev zraka. Sobne rastline v spalnici niso dobrodošle, če se vam še tako trga srce.

Pelodna mrzlica

V zmoti živite, če mislite, da ste pelodu izpostavljene le v pomladansko-poletnem času. Resda so največje obremenitve od maja do konca junija, ko je v zraku največ peloda, toda vse je odvisno od neštetih dejavnikov. Če vaše telo burno odreagira na pelod leske in jelše, lahko pričakujete kihanje, smrkanje ter pordele, srbeče in solzne oči že konec januarja. Če boste v kratkem hodile na pokopališče (novembrski dan mrtvih, da ne bo pomote), pa morda ne boste več uživale ob pogledu na pisano paleto krizantem.

Kako se alergenu izognete? Koledarji cvetenja so zelo dobrodošla zadeva, saj lahko predvidite, kdaj bodo nastopile težave. Med sezono cvetenja se čim manj zadržujte na prostem – na plan pojdite po dežju, ko je v zraku manj peloda. Perilo sušite v sušilnici. Pametno si je tudi zavarovati okna z zaščitno mrežo proti pelodu, ki jo lahko kupite v trgovinah s sanitetnim materialom.

Zdravila, ki ne zdravijo

Na žalost se pri mnogih ljudeh pojavijo alergični odzivi na zdravila. V nevarnosti so predvsem tisti, pri katerih je bila odkrita alergija na plesni. Vedite, da so številna zdravila neposredni presnovni proizvodi plesni (antibiotiki) ali pa vsebujejo encime plesni kot učinkovino.

Kako se alergenu izognete? Če vam je kdaj kakšno zdravilo povzročilo reakcijo, tega nikar ne skrivajte pred zdravnikom, morda se vzrok dejansko skriva v določeni učinkovini zdravila! Zdravnik lahko predpiše enako učinkovito zdravilo, ki vsebuje druge sestavine.

Spoznajte svoja zdravila: Da vam zdravniški recept tokrat ne bo španska vas, se seznanite z zdravili, ki lajšajo alergijske težave.

  • Antihistaminiki zmanjšajo simptome, ki spremljajo vnetje nosne sluznice (kihanje, srbenje in izcedek iz nosu), lajšajo pekoči občutek v očeh in alergične kožne reakcije.
  • Dekongestivi blažijo težave zaradi vnetja sluznice.
  • Kortikosteroidi preprečujejo vnetje kože ali sluznice kot posledico alergične reakcije ali astme.
  • Adrenalin se uporablja pri hudih alergijskih reakcijah, ki ožijo krvne žile.
  • Bronhodilatatorji, ki se uporabljajo pri astmi, širijo dihalne poti.

Grižljaji, ki ugriznejo nazaj

“Pred mesecem sem dobila neznanske bolečine v trebuhu in drisko in sicer dve uri po zaužitju žemljice. Naslednji dan sem si skuhala ovseno kašo in ponovila se je enaka zgodba,” je težave opisala Martina. Njena bolezen se imenuje celiakija oziroma alergija na gluten (beljakovina, ki je prisotna v vseh žitih, razen v ajdi, koruzi, prosu in rižu). Alergije na hrano so zelo pogoste, vendar daleč največ ljudi trpi za alergijo na kikiriki, mleko, jajca, sojo, pšenico, ribe, svinjino in jagode. Neredko pa krivci alergij niso živila sama, temveč aditivi (E-ji) in pesticidi.

Kako se alergenu izognete? Razkrinkate ga in odstranite z jedilnika – včasih je to težko, saj se sestavina, na katero se pretirano odzivate, skriva v živilu (primer: če je alergen mleko, se vestno izogibajte čokoladi in pecivu ter pozorno berite nalepke na vseh izdelkih). Skrbite za uravnoteženo prehrano, saj je znano, da se alergija na živilo stopnjuje, čim pogosteje in čim več ga zaužijemo.

Doktor jojboli

Čeprav nekateri zobozdravniki še naprej veselo polnijo poškodovane zobe z amalgamskimi zalivkami, jim mnogi oporekajo. “Nekaj dni zatem, ko sem dobila novo zalivko, sem dobila močne glavobole, pekoč občutek na jeziku in kožne izpuščaje,” pobito izjavi Marjeta. To je jasno pričujoče dejstvo, da amalgam pač ne sodi v organizem!

Kako se alergenu izognete? Zobozdravniku zabičate, naj vam nevarno zalivko odstrani.

Ko uradna medicina zataji …

… lahko z nekaterimi načini alternativnega zdravljenja dosežete osupljive rezultate.

  • Akupunktura

  • Homeopatija

  • Bioresonančna terapija

Kako odkriti nepridiprava?

Če hočemo alergijo uspešno zdraviti, moramo najprej razkrinkati krivca. Seznanite se z možnostmi, kako ugotoviti povzročitelja alergije.

Tip testa: kožni vbodni test.

Kaj je to? Test, pri katerem raztopino alergena nakapajo na podlaht, da z vbodom v kožo prodre vanjo.

Prednosti: Test je hiter (15 do 20 minut) in preprost, malo boleč, ker je zdražena le zgornja plast kože.

Slabosti: Rezultat je popačen, če nekaj dni pred testom ne nehate jemati zdravila proti alergijam.

Tip testa: kožni test z obližem.

Kaj je to? Test, pri katerem prilepijo na kožo hrbta obliže, prepojene z različnimi izvlečki alergenov.

Prednosti: Popolnoma neboleč, zelo primeren za ugotavljanje kontaktnih alergij.

Slabosti: Za odčitavanje je treba tri dni zaporedoma obiskati zdravnika, v času testa se ne tuširajte.

Tip testa: krvni.

Kaj je to? Različni postopki za dokazovanje alergijskih protiteles (oziroma imunoglobulinov E) v krvi.

Prednosti: V nasprotju s kožnimi testi se lahko izvaja tudi takrat, ko trpimo za alergijo.

Slabosti: Nekoliko boleč je odvzem krvi, na rezultate je treba čakati več časa kot pri kožnih testih.

Tip testa: provokacijski

Kaj je to? Test, pri katerem sluznico prizadetega organa izpostavijo snovem, ki povzročajo alergijo.

Prednosti: Neboleč test, s katerim zelo zanesljivo ugotovimo, ali je krivec res testirani alergen.

Slabosti: Test je lahko izredno nevaren, saj včasih izzove hude alergične reakcije (anafilaktični šok).

Tip testa: energetski

Kaj je to? Testiranje, ki temelji na primerjavi nihanja neke snovi (alergena) s spektrom nihanja pacienta.

Prednosti: Popolnoma neboleča metoda, pri kateri telo ne pride v neposreden stik z alergenom.

Slabosti: Uradna medicina test zavrača, v praksi pa dosega izjemne rezultate, tudi pri zdravljenju.

Amrak Zalokar

Vir: A. Schmelz, dr. med., Alergije pri otrocih – dr. Rentschler in dr. med. Antonic, Alergije: Spoznavanje in zdravljenje – G. G. Rauch-Petz, dr. med., Alergije in hrana.