"Čutila sem, kot da bi mi kdo vagino zažgal z ognjem. Komaj sem hodila" (pripoveduje Manja)

Si znaš predstavljati svoje življenje brez svoje velike police s kozmetiko? Ja, odvisni smo od kozmetičnih izdelkov, vendar vse te kemične snovi lahko škodujejo intimnim delom našega telesa.

"Čutila sem, kot da bi mi kdo vagino zažgal z ognjem. Komaj sem hodila" (pripoveduje Manja) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2017

Manja je popoldne pred zad­njim odmerkom antibiotikov začutila pekoč in srbeč občutek, po katerem je takoj prepoznala glivično infekcijo, ki jo je po terapiji z antibiotiki pred tem že na­­padla, saj se je mikroflora v nožnici med terapijo spremenila.

Naročila se je h ginekologu, a ob treh zjutraj jo je prebudil neznosen pekoč občutek. "Čutila sem, kot da bi mi kdo vagino zažgal z ognjem. Komaj sem hodila."

Z uporabo ročnega ogledala je ugotovila, da so ji sramne ustnice močno otekle. Bolje se je počutila šele nekaj dni po obisku ginekologa in jemanju zdravil, ki so omilila grdo reakcijo oslabljenega telesa.

Kemična preobremenitev?

To se dogaja vedno večjem številu žensk: reakcije na zdravila, kozmetične in negovalne izdelke, spermicide in lubrikante so vse pogostejše.

Pokazalo se je tudi, da nekatere ženske ne prenašajo visoke vsebnosti protiglivičnih sestavin v enkratnem odmerku, predvsem v izdelkih, ki se nanašajo neposredno na prizadete predele.

V ZDA je v zadnjem času kar četrtina žensk trpela zaradi infekcije, bolečine ali srbenja na vulvi, medtem ko je bila še pred sedmimi leti ta številka okoli 15 odstotkov.

Ginekologi ugotavljajo, da polovico primerov povzročijo agresivne kemične snovi v medicinskih kremah, milih, vlažilnih gelih, spermicidih, kondomih, higienskih izdelkih in barvah za sramne dlačice. Ker sta vaginalni kanal in vulva bogata s krvnimi žilami in sluznico, lahko hitreje vsrkata kemične snovi kot koža.

Zakaj prav zdaj?

Zahrbtni izdelki niso nič novega, vendar jih vedno več uporabljamo istočasno. Poleg tega z odstranjevanjem dlačic med depilacijo in britjem odstranjujemo zaščitno plast kože, ki je potem bolj občutljiva na rekordno število bakterij.

Morda si pred nekaj leti prenašala zdravila proti glivičnim okužbam, toda ko si se začela depilirati in uporabljati spermicid zaradi novega moškega v svojem življenju, si svoje intimne dele izpostavila stresu in jih naredila občutljive. Čeprav vsaka kemična snov v izdelku lahko povzroči preobčutljivost, boš lahko spregledala pravi vzrok srbečice ali otekline in slabega počutja, saj lahko do izbruha simptomov mine tudi do 48 ur.

Eden od povzročiteljev, ki ga lahko takoj prepoznaš, je na primer propilen glikol, kemični konzervans. Najdeš ga lahko v velikem številu gelov in mazil, čeprav pri kar desetih odstotkih ljudi povzroča pekoč občutek po nanašanju, saj so nanj preobčutljivi.

Če boli ...

Če je tvoja vagina rdeča, razdražena ali srbi, ne odlašaj z obiskom ginekologa. Preden ga obiščeš, si pomagaj s hladno in mokro krpo, prhanjem brez mila in mazanjem z zaščitno plastjo probiotičnega sredstva ter s probiotičnimi tamponi.

Če si preobčutljiva na veliko najrazličnejših snovi, spremeni navade: uporabljaj neodišav­ljene izdelke (tudi neodišavljen toaletni papir in vložke) in se izogibaj izdelkom, ki vsebujejo propilen glikol, če ugotoviš, da se tvoje telo nanj slabo odziva.

Vsaka vagina je drugačna, tako kot snežinke. Bodi pozorna na to, kaj tvoji pomaga, da se počuti dobro.

Po predlogi Elizabeth Richards priredila Petra Arula
Za strokovni pregled članka se zahvaljujemo mag. Stanku Pušenjaku, dr. med., specialistu ginekologu in porodničarju.

Preberi še: To je pomembna na stvar, ki jo MORAŠ vedeti, če se briješ tam spodaj!

Priporočamo tudi: Analni seks: Menite, da gre za BOLEČINO ali VESOLJNI UŽITEK?