VIDEO: Ali straniščno školjko na javnem stranišču vedno obložiš s papirjem? Nikar ne počni tega!

Če si mislila, da se s tem, ko straniščno školjko na javnem stranišču na debelo obložiš s papirjem, izogneš bakterijam, si se zelooo zmotila.

VIDEO: Ali straniščno školjko na javnem stranišču vedno obložiš s papirjem? Nikar ne počni tega! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2018

S tem si dosegla ravno nasprotno!

Čeprav je to morda v nasprotju s splošnim prepričanjem, dejansko na tak način izpostavljaš svoje telo še večjemu številu bakterij in klic.

Zakaj ne bi smela straniščne školjke pred potrebo obložiti s papirjem?

Kljub njihovemu preprostemu videzu so straniščne školjke posebno oblikovane, da odbijajo bakterije.

Njihova oblika in gladkost namreč klicam otežujejo, da bi se na njih zadrževale.

Pri papirju pa je zgodba malo drugačna.

'Wc papir', kot mu po domače rečemo, ima bolj grobo teksturo in je oblikovan tako, da vpija, kar predstavlja bakterijam popolno mesto, kjer se lahko zadržujejo in razmnožujejo.

Poleg tega se vsakič, ko splaknemo stranišče, množica klic razprši okoli po zraku in stvareh, ki se nahajajo v bližini – med njimi je tudi papir, ki ga damo na školjko in se usedemo neposredno na bakterije.

Še eno pomembno dejstvo: naša koža nam nudi dovolj zaščite, ki ohranja naša telesa zaščitena pred vsem, kar se nahaja v stranišču in okoli njega.

Gre na našo lastno naravno pregrado, ki nas ščiti pred mikroorganizmi, poleg tega pa se večina bakterij, ki se nahajajo na straniščnih školjkah, že tako nahaja na naših telesih.

In še nekaj: si vedela, da so v povprečju straniščne školjke v javnih straniščih bolj čiste kot pogosto rabljene gobice za pomivanje posode? Ja, o tem smo pisali že tukaj.

Kaj narediti, da se izogneš bakterijam na javnih straniščih?

Pravilo številka 1 je, da si po opravljeni potrebi dobro umiješ roke, kar pomeni: topla ali vroča voda, veliko mila in drgnjenje vsaj 20 sekund.

Še posebej se osredotoči na mesta med prsti in pod nohti, nato pa speri milo in roki dobro obriši, ne posuši.

Ko smo že pri tem … izogibaj se električnim sušilcem, če je to možno.

Ti namreč le razpršijo klice in bakterije po tvojih sveže opranih rokah.

In še nekaj, kar se tiče umivanja rok: tudi pipe so lahko prav umazano mesto, saj jih ljudje odpiramo tik zatem, ko smo opravili potrebo.

Prav tako se skušaj ne dotikati kljuke, ko odhajaš iz stranišča – raje uporabi bok, nogo oziroma katerikoli del telesa, ki je pokrit.

V kolikor "naletiš" na stranišče, ki ima papir pokrit oziroma zaščiten s plastičnim ali kovinskim pokrovom (tako, da ga lahko samo potegneš ven, brez da bi brskala pod pokrovom), imaš srečo, saj je ta dobro zaščiten in ni prekrit s klicami.

V nasprotnem primeru pa imej raje vedno pri sebi robčke ali pa preprosto stopi na školjko.

OGLEJ SI ŠE VIDEO:

No, še sreča, da imamo pri nas v večini javnih stranišč pokrit papir! ;)

Preberi še: Zanimivi in uporabni načini, kako svojo vagino ohraniš čisto (NUJNO glej št. 6!)

Priporočamo tudi: Vohanje njegovih prdcev lahko podaljša tvoje življenje – poglej, zakaj!