Ali spet že celo uro sedi na stranišču?

Ti ni vseeno, da se tvoj ljubi vedno pritožuje zaradi bolečin v hrbtu ali izbokline, ki jo je grdo videti? Cosmo ti pomaga ugotoviti, kaj bi se lahko dogajalo z njegovim zdravjem – in kako lahko tudi ti igraš zdravnico.

31. 7. 2008

Vsi vemo, da moški uživajo v tem, da njihove ženske zaigrajo mamico in medicinsko sestro in skrbijo za njih, dokler se ne pozdravijo, kot smo videli v Angleškem pacientu in osladni kemiji med Juliette Binoche in Ralphom Fienessom.

Toda to ni edini razlog, zakaj moraš še naprej hiteti v njegovo stanovanje s piščančjo juhico, preobiljem sladkobnosti in polnimi rokami DVD-jev in njegove najljubše glasbe vedno pogosteje, ker je z njim kar naprej nekaj narobe.

Ženske bodo, takoj ko jih kaj zagrabi, šle k zdravniku, moški pa bodo le strmeli vate kot kuža in upali, da boš čudežno izvlekla diplomo zdravnika, ki ga v resnici potrebuje, da bo okreval in spet šel naprej brez težav.

Ali se kdaj sprašuješ, kaj točno se dogaja, ko je notri zaprt že neskončne minute?

Kaj bi bilo lahko narobe?

Če pogosto uriniranje, včasih celo od 12 do 15-krat na dan, postaja pravilo, preveri, da ne gre za okužbo sečil (tudi moški zbolijo za vnetjem mehurja; simptomi so podobni kot pri ženskah) ali spolno nalezljive bolezni, kot so herpes, klamidija in gonoreja. Če si vse to že izločila, naj se testira za diabetes, ker je pogosto uriniranje eden od prvih znakov.

Kako mu lahko pomagaš?

Pogosto uriniranje ni nujno vzrok za vznemirjenje, toda če ni preproste razlage (pije preveč vode, včasih tudi stres), se je dobro pogovoriti z zdravnikom in se pregledati. Lahko gre za diabetes ali okužbo sečil ali celo spolno nalezljivo bolezen. Preprost laboratorijski pregled krvi lahko izloči diabetes. Podobno laboratorijski pregled urina lahko izloči vnetje mehurja in spolno nalezljive bolezni.

Miran je popolnoma izgubil spolno poželenje.

“O tem se nisva pogovarjala, po dolgemu obdobju drezanja pa je priznal, da je zelo potrt zaradi finančnih izgub, ki so se mu nakopičile. Ja, pomanjkanje denarja je ležalo med nama v postelji! Bil je depresiven in jaz sem mislila, da je nekaj narobe z mano,” nam je zaupala Vesna, 33.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Vsak se na stres odziva drugače. Pravzaprav fizični simptomi stresa ustvarijo dolg seznam. Ti so lahko fizični ali fiziološki, ponavadi pa gre za kombinacijo obeh.

Kako mu lahko pomagaš?

Psihoterapija, globoko dihanje, meditacija, joga, glasba, osredotočanje na pozitivne misli, alternativna medicina in spremembe življenjskega sloga, kot je začetek telovadbe, lahko pomagajo premagati stres.

Veliko svežega sadja in zelenjave, npr. manga, pomaranč, paradižnika, brokolija in špinače ter vitaminski dodatki, kot so B-kompleks, C in E, so dobri za odpravljanje stresa. Ko bo potrt, naj posluša pomirjajočo glasbo in si privošči nekaj časa samo zase.

“Janez se je v štirih mesecih zredil za 12 kilogramov."

"Ker pazim, kaj jem, in redno vadim, sva se velikokrat prerekala zaradi njegove teže. Končno sem se odločila vzeti zadevo v svoje roke in sem skrbno preverila njegovo prehrano,” nam je zaupala Maja, 26.

“Vendar nisem našla ničesar, kar bi bilo lahko narobe! Jedel je celo manj kot prej, ker je cele dneve delal. Njegovi jutranji sprehodi s psom so bili prav tako redni.”

Kaj bi bilo lahko narobe?

To je oba prestrašilo in šla sta k zdravniku, ki je ugotovil, da ima Janez hipotiroidizem. Veliko ljudi, ki imajo bolezni ščitnice, iztirjeno delovanje ščitnice, težave z žlezo ščitnice, imajo očitne simptome, zaradi katerih poiščejo pomoč, toda veliko jih tega ne naredi, ker se simptomi počasi razvijajo in so podobni drugim težavam.

Kot posledica težav s ščitnico trajajo neodkrito leta. Žleza ščitnica je odgovorna za proizvodnjo hormona, ki stimulira metabolizem. Ko tega hormona ni dovolj, je telo prisiljeno iti v nižjo prestavo. Višanje teže je najbolj navaden simptom, vendar diagnoza zahteva laboratorijske preiskave krvi.

Kako mu lahko pomagaš?

Zdravljenje pomeni nadomeščanje hormona, ki manjka, in lahko traja vse življenje.

Matejin fant je tako rekoč čez noč postal plešast.

“Pri njem ni šlo za t. i. moško plešavost, ki se začne na čelnem predelu ali temenu, v dveh mesecih je bil po vsej glavi skoraj brez las.”

Kaj bi bilo lahko narobe?

Izpadanje las se lahko zgodi tudi zaradi novega izdelka za lase ali slabe prehrane. Toda če gre za pretirano izpadanje, je to razlog za skrb, ker je lahko težava drugje. Difuzno (razpršeno) izpadanje las je pri moškem redkejše in je znak nepravilnega delovanja ščitnice, izguba las v obliki lis pa je lahko znak različnih bolezni, od glivične okužbe in njenih posledic do gnojnega žarišča v telesu, ki je lahko tudi nezdravljen, gnil zob.

Kako mu lahko pomagaš?

Pregled krvi bo potrdil ali ovrgel predpostavko, da ima težave z delovanjem ščitnice, ki ga bodo zdravila pomagala uravnati. Zdravnik in/ali zobozdravnik pa bosta pomagala pri iskanju in zdravljenju glivične okužbe ali gnojnega žarišča.

“Pri Mitju sem na levem jajčku začutila trdo bulico in ga takoj hotela peljati k zdravniku."

"Mitja pravi, naj ne bom panična, saj ga nič ne boli,” je zaskrbljena Natalija.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Tipne zatrdline, boleče ali ne, lahko pomenijo samo vnetje ali pa tudi raka testisov, ki je značilen za mlajše moške in je praviloma ozdravljiv v vseh fazah.

Kako mu lahko pomagaš?

Čim prej ga odpelji k zdravniku, da bo ugotovil vzrok njegove zatrdline. Tudi sicer ga prepričaj, da si pregleduje jajčka, ali pa to skrb prevzemi ti. Moda je treba redno pregledovati, saj je z njimi povezanih kar nekaj bolezni, ki lahko pošteno zagrenijo življenje, ob vsaki spremembi pa je treba takoj obiskati zdravnika.

Anin zaročenec je posivel v nekaj mesecih.

Ker je iz spogledljivega blondinca naenkrat postal ‘starček’, jo skrbi, da je z njenim 27-letnim Primožem kaj narobe.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Morda je siva šarmantnost v genih njegove družine – če je zgodaj posivel tudi njegov oče ali mama, je to prinesel s seboj na svet in ga boš morala vzljubiti tudi sivega (če vama ni všeč, obstajajo kakovostne barve tudi za moške glave). Če pa se je sivina pojavila nenadoma in nepričakovano, je dobro poiskati njen vzrok.

Včasih se pojavi v sklopu bolezni srednjega ušesa - skupaj s sivino vejic na vekah in slabšim sluhom, lahko je posledica hudega psihičnega stresa, morda pa gre za bolezni žlez z notranjim izločanjem.

Kako mu lahko pomagaš?

Če je v njegovi družini Primož prvi ‘sivko’, je vzrok morda kakšna bolezen, zato se čim hitreje odpravita k zdravniku.

“Mislim, da moj fant slabo vidi"

"...ko bereva kakšen droben tisk, ne more prebrati, jaz pa tekst preberem brez težav. On pravi, da ima samo utrujene oči, ker je ves dan za računalnikom, jaz pa mislim, da slabo vidi,” skrbi Piko.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Vid je nekoliko odvisen od dela, ki ga opravlja, pa tudi od starosti – izmera dioptrije, ki jo naredi okulist ali optik, pa razblini vse dvome. Če gre za drugačne motnje vida, kot so iskrenje pred očmi, plapolajoča zavesa, pike v vidnem polju, je nujen pregled pri okulistu.

Kako mu lahko pomagaš?

Ko je že dolgo za računalnikom, postani njegova jogijska učiteljica za oči in skupaj delajta vaje (pogled gor-dol, levo-desno, blizu-daleč, kroženje z očmi …). Poskrbi naj tudi za dobro osvetlitev pri branju in pisanju.

Matejin fant je v blatu že dvakrat opazil kri

Prvič je je bilo zelo malo, drugič pa kar precej. Sprva mu je bilo nerodno, nato pa je le zaupal težavo svojemu dekletu.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Morda gre za hemoroide, proti katerim pomagajo mazilo in/ali svečke, ki se tudi brez recepta dobijo v lekarni. V tem primeru naj poskrbi za redno in mehko odvajanje. Če se stvari tudi po enem tednu rabe zdravil ne bodo uredile, bo moral k zdravniku oz. proktologu, za krvavenje je namreč lahko kriva tudi kronična vnetna bolezen črevesa ali rakave spremembe.

Kako mu lahko pomagaš?

Poskrbi, da se bo zdravo prehranjeval (čim več vlaknin) in popil dovolj vode za mehko blato ter se redno ukvarjal s športom, še posebno, če veliko sedi, da se hemoroidi ne bodo ponovili. Če gre za katero od drugih bolezni, pa mu stoj ob strani, saj mu verjetno ni nič kaj prijetno, ko mu ‘šarijo’ tam zadaj in čaka na rezultate.

“Na fitnesu je Miha spet pretiraval."

"Delal je vaje s pretežkimi utežmi – in poškodoval mišico,” pravi Samanta. To se ni zgodilo prvič in Samanto zanima, kako naj svojemu športniku pomaga.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Zaradi pretiravanja je natrgal mišico, če pa ne more premikati uda oz. so gibi v obsegu poškodbe močno omejeni, je lahko pretrgal mišico. V tem primeru je treba mišico kirurško zašiti, in to čim prej – preden bi konca potegnila vsaksebi.

Kako mu lahko pomagaš?

Ob natrganju mu mišico najprej imobiliziraj – prizadeti ud skrbno ovij v elastični povoj, nato na boleče mesto s povojem pritrdi led ali hladen želatinasti obkladek, potem pa prizadeti del telesa malce dvigni. Če se je pojavila tudi modrica, v lekarni kupi gel in ga vmasiraj v prizadeto mesto. Poskrbi, da bo po poškodbi miroval vsaj od dva do štiri tedne.

“Moj fant ima plosko stopalo."

"Ali je to škodljivo za njegovo zdravje?”

Kaj bi bilo lahko narobe?

Okvara je le estetska,a če se v stopalu pojavljajo krči, bolečine, deformacije, bo fiziater dal po meri izdelati vložke za stopala.

Kako mu lahko pomagaš?

Plosko stopalo vama bo zelo hvaležno, ko bosta bosa hodila po zunanjih robovih stopala, zato izkoristita morske plaže in poletne razigranosti. Nekateri fiziatri svetujejo tudi telovadbo s palico, ki jo – sede na tleh in bosi – valjamo po tleh.

“Mojega fanta velikokrat zagrabi išias."

"Hudo mi je, ker ga gledam tako nebogljenega, rada bi mu pomagala, po drugi strani pa sem jezna, ker mislim, da bi si lahko pomagal s telovadbo, pa raje sedi pred računalnikom,” je potožila Andreja.

Kaj bi bilo lahko narobe?

Čezmerno sedenje, nepravilno naravnana višina stola, dolgotrajna prisilna drža, dvigovanje težkih bremen, pa tudi psihični stres so med najpogostejšimi vzroki. Če je prizadeta noga okorna, tuja, lesena, mravljinčasta, neubogljiva, je to znak za alarm in je nujen pregled pri zdravniku. Lahko gre za poškodbo ali premik medvretenčne ploščice.

Kako mu lahko pomagaš?

Če je stvar samo boleča, si lahko z vajami (dobi jih pri zdravniku) pomaga sam, prijetno je gretje (volnen šal, topel tuš ali kopel, savna). Čim več naj hodi, če je le mogoče, v debelih podplatih (superge ali druga športna obutev) po mehki podlagi, če potrebuje počitek, naj si ga privošči.

Po uporabi stranišča

Naj vedno umije roke, da prepreči prenos okužb, ki niso nujno na spolovilu oz. črevesu, lahko so tudi na kljuki stranišča, na tipki za splakovanje školjke ...

Hitro preverI simptome

Bodi njegova zdravnica in na hitro ga povabi na bolniško posteljo.

  • Poglej svojem moškem v oči tudi brez romantičnih pomislekov. Če so beli deli bolj rumeni kot ponavadi in se težava nadaljuje, ima lahko težave z žolčem ali jetri.
  • Rumene pikice na zgornjih vekah so lahko znak nabiranja holesterola.
  • Pritisni njegov nožni palec in glej, kako hitro bo od bele spet postal rožnat. Če traja več kot pet sekund, ima morda slabo prekrvavitev, kar povečuje tveganje za bolezni srca – odličen razlog, da shujša in neha kaditi.
  • Srčni napad se ponavadi doživlja kot nenaden in močen, toda napadi se začnejo počasi. Hladen pot, neugodje v prsih ali pomanjkanje sape so nekateri od znakov.

Petra Kocjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri