Ali res potrebuješ operacijo?

Še tako lepe punce lahko želja po videzu s televizije in revij pripelje do neustavljive potrebe, da gredo pod nož. Pa je to edina možnost? Govorili smo z Ernestom Novakom, dr. med., kirurgom in članom Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo, ki nam je zaupal, na kaj moraš paziti, ko se odločiš za poseg, ter nam razkril, zakaj se ženske sploh odločajo za operacije.

Ali res potrebuješ operacijo? (foto: shutterstock) shutterstock
1. 5. 2014

Obilne prsi in ozek pas – to si je želela Maja, ko se je peljala z vlakom v Be­ograd na kliniko, ki ji je obljubljala novo življenje. "Ko sem v reviji prebrala, da so pevko, ki ji neskončno zavidam njen videz, operirali na kliniki v Beogradu, sem se odločila, da tam spremenijo življenje tudi meni," pravi 165 centimetrov visoka Maja, ki je bila takrat težka 72 kg in je nosila modrček velikosti 80B.

"Vedno sem imela trebušček in majhne prsi – in zdaj je bila moja priložnost, da bom končno videti privlačna v svojih oblačilih in da se bom počutila lepo ter seksi, ko se bom pogledala v ogledalo." Po šestih mesecih, ko je privarčevala dovolj denarja, se je spomladi leta 2012 odpravila na pogovor z zdravnikom in ogled klinike. "Vse je bilo videti izjemno čisto," se spominja. "Liposukcijo in povečanje prsi bi mi naredili za 1.500 evrov manj, kot bi plačala doma. Po treh mesecih od prvega obiska se je Maja vrnila domov z vročo postavo – prsi 80D in zategnjen trebuh za poželenja vredne obline.

"Ko sem se čez kakšen teden vrnila v Beograd na pregled, je bil zdravnik zaskrbljen. Rekel mi je, da sem malce okužena," pravi Maja. "Ni me zelo bolelo, vendar so bili moji šivi preveč rdeči." Zato jo je zdravnik opazoval pet dni in jo nato poslal nazaj domov. "Toda ko sem se čez kakšen teden začela obilno potiti, me je sestra odpeljala na urgenco. Ko mi je zdravnik odprl šive in pregledal rano, mi je rekel: "Presenečen sem, da ste živi."

Okužila sem se z opremo s tiste klinike." V naslednjih šestih tednih ji je njen zdravnik očistil rano in ji predpisal antibiotike. Po 12 tednih je tako Maja končno naredila tisto, kar bi morala narediti že na začetku: poiskala je kliniko za lepotno kirurgijo in zdravnika, ki se ji je posvetil ter mu je lahko zaupala. "Še vedno sem imela veliko luknjo v trebuhu," pravi Maja. "Prav tako sem imela komplikacije s prsmi – rez, ki ga je kirurg naredil pri operaciji, se ni pravilno zacelil in trajalo je osem mesecev, da sem se pozdravila. Celo zdaj imam oteklino na trebuhu. Ne morem verjeti, da sem si to naredila – in vse to za nekaj privarčevanih evrov in malce več seksapila."

Ali je vredno tega?

Ana lahko upa, da bo tudi ona tako zadovoljna s svojimi rezultati. 25-letnica iz Celja je vsaj eno leto premišljevala o popravku nosu in zategovanju trebuha – in končno se je naročila na operacijo za maj 2014.

Njena mami je odločno proti posegu – prepričana je, da ima njena hči težave, ki jih noben poseg ne more pozdraviti. "Moja mami in nekateri moji prijatelji pravijo, da imam težave s samozavestjo," prizna Ana, ki je kritična do svojega telesa, odkar se spomni. "Moj orlovski nos in košarkarska žoga na trebuhu sta mi preprečevala, da bi šla med ljudi in se zabavala.

Želim si, da bi bila lahko kot tiste ženske, ki jih preprosto ne briga, kaj si mislijo drugi – vendar mene briga. In v resnici si želim, da bi moškim tekle sline, ko me zagledajo. Zdaj le pogledajo stran." Zato si je že rezervirala termin za poseg, za katerega upa, da ji bo popravil samopodobo. Ali pa ne. "Še veliko stvari je, na katerih moram delati v svoji notranjosti," sklepa Ana. "Že zdaj vem, da mi ravna trebuh in nos ne moreta dati samozavesti – vendar ali lahko škoduje, če sem videti malce bolj seksi, medtem ko rešujem svoje težave? Odgovor je ne."

Kakšen učinek ima na tvojo glavo?

Medtem ko si ena ženska želi le popraviti neraven nos, druga morda želi pomiriti neutolažljivo željo po nedosegljivi popolnosti. Določene ženske razvijejo dismorfijo, ki je motnja, ko oseba postane obsedena s svojim videzom in potem nenehno išče načine, kako popraviti svojo podobo. Tako se zgodi, da postaneš podobna Michaelu Jacksonu. To lahko postane neskončno iskanje 'perfekcije', ki ne obstaja. Če misliš, da ti bo bolj raven nos pomagal dobiti boljšega moškega ali boljšo službo, je tvoja naravnanost očitno narobe usmerjena.

Seveda je veliko primerov, pri katerih izbira posega ni nujno znak globoko vsajenih čustvenih težav. Toda celo za tiste ženske je plastična operacija nekaj, česar ne bi smele jemati neresno. Velika operacija ni isto kot nakup najnovejšega kozmetičnega izdelka v trgovini. Gre za invaziven poseg in veliko je tveganj, o katerih je treba pozorno premisliti. Celo s kvalificiranim zdravnikom lahko pride do zapletov.

Maja si zdaj želi, da bi pred dvema letoma razmišljala tako, kot razmišlja danes. "Moje telo je bilo povsem v redu takšno, kot je bilo, vendar sem dovolila svojim negotovostim, da me pripeljejo do grozljive situacije. Ko se zdaj ozrem in pogledam slike, kakšna sem bila takrat, bi bila v resnici vesela, če bi lahko imela spet takšno postavo. Tako sem bila osredotočena na 'izboljševanje' svojega telesa, da sem izgubila občutek za realnost."

Za veliko žensk se dober videz začne pri čustvenih težavah in gre navzven – na telo. Te lekcije se je Maja naučila na težji način. "Moj zdravnik pravi, da bom morala počakati vsaj nekaj let, preden bom lahko imela korekcijsko operacijo na svojih prsih in trebuhu. Vendar je ta trenutek to zadnja stvar, ki jo imam v mislih. Naredila sem ogromno napako, ki bi me lahko stala življenja – zato sem hvaležna, da sem živa."

Seznam za preverjanje čustev

Kaj se moraš vprašati, ko premišljuješ o operaciji

 • Ali so moja pričakovanja o izidu operacije realna?
 • Ali mislim, da mi bo sprememba dela telesa povsem spremenila življenje?
 • Ali to res delam zaradi sebe ali upam, da bom osrečila svojega moškega?
 • Ali si želim, da bi bila videti kot nekdo drug ali le boljša različica same sebe?

Bodi previdna

Dr. Ernest Novak svetuje, da ustanovo, v kateri se boš odločila za poseg, dobro preveriš.

Pomembno je:

 • da ima ustanova dolgoletno tradicijo, zdravnik pa dolgoletne izkušnje
 • da je opremljenost klinike primerna (obstajajo klinike, ki so v stanovanjskem bloku na majhni kvadraturi in na drugih 'dvomljivih' lokacijah, in to ni ravno operacijska dvorana, ki bi ti jo priporočil izkušen kirurg ...)
 • da bo s teboj delal usposobljen kader (povprašaj po izkušnjah, izobrazbi, koliko časa delajo)
 • kakšne materiale uporabljajo (vsak uporabljen medicinski material ima potrdilo proizvajalca, ki ga moraš nujno zahtevati; torej bodo uporabili res to, za kar ste se dogovorili, obenem pa bo drugi zdravnik ob morebitnem reševanju težav takoj vedel, s kakšnim materialom ima opravka)
 • ustanova, ki bo izvedla plastično operacijo, ti mora izročiti vse papirje o posegu, uporabljenih materialih ...
 • da imaš dovolj časa za razmislek
 • da razmišljaš o tem, kako pogosto boš lahko šla na kontrolo
 • kje in kdo bo skrbel za preveze po posegu
 • da točno veš, kako je z reševanjem posegov ali zapletov, če bi šlo kaj narobe
 • kako je s transportom in bivanjem

Tveganja

Zapleti po posegih so večinoma redki, vključujejo pa možno izgubo občutka ob dotiku in mravljince zaradi poškodbe živčevja; vnetja; zatrdline; granulome; krvavitve – od blage do obsežnejše, ki zahteva transfuzijo; nabiranje tekočine pod kožo; okužbe reza ter brazgotine, ki se jih ne da odpraviti, poleg tistih, ki so povezane z anestezijo, kar vključuje pljučnico, krvne strdke in v določenih primerih celo smrt.

Operacije niso poceni

Cena plastične kirurgije ni le precejšen zalogaj za tvojo denarnico, temveč potrebuješ načrt za okrevanje, kar lahko pomeni dneve in dneve odsotnosti iz službe.

Najpogostejši posegi kozmetične kirurgije po svetu

1. liposukcija

2. povečevanje prsi

3.  operacija vek

4. zmanjševanje trebuha

5. operacija nosu

6.  dvig prsi

7.  zmanjševanje prsi (ženske)

8.  zategovanje obraza

9. zmanjševanje moških prsi

10.  operacija ušes

11.  vsadki za ustnice (brez injekcij)

12. ravnanje gub na čelu

13. vsadki za zadnjico

14. zategovanje zgornjega dela rok

15.  vsadki za brado

16.  pomlajevanje vagine

17.  zategovanje beder

18. zategovanje spodnjega dela telesa

19. dvig zadnjice

5 najpogostejših posegov pri Slovenkah

 • povečanje prsi – po navadi jih povečajo za dve številki (zanje se največ odločajo ženske med 20. in 30. letom)
 • nos (največ med 20. in 30. letom)
 • liposukcija (največ med 25. in 35. letom)
 • korekcije vek (največ med 40. in 50. letom)
 • učvrstitev in oblikovanje trebuha (največ med 30. in 40. letom)

Tipični prihranki za medicinski turizem v najbolj pogostih državah:

Slovenke po navadi potujejo po 'nova telesca' na Hrvaško ali v Srbijo, kjer lahko prihranijo tudi do 30 %. Vendar je teh 30 % zelo varljivih, saj vanje niso vštete poti (na pogovore pred posegom, operacijo, preglede, prevezovanja) in bivanje (če ne bivajo na kliniki). Obenem slovenski plastični kirurgi opozarjajo tudi na cene zapletov, ki jih po navadi rešujejo oni, kar je dodaten in nezanemarljiv strošek, če gredo stvari narobe ...

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri