Alergije

Pri alergijah gre za preobčutljivost telesa oz. nenormalen odziv imunskega sistema. Ko pride telo v stik z alergenom, začne proizvajati protitelesa, ki pretirano branijo telo pred zunanjimi snovmi, ki sploh niso škodljive!

3. 4. 2007

Ko imunski sistem deluje proti tebi

Človeški imunski sistem ščiti telo pred infekcijami – ko škodljiva snov (virus ali bakterija) vstopi v telo, jo imunski sistem zazna in sproži alarm, da bi telo obvarovalo pred vsiljivcem. Simptomi delovanja imunskega sistema so kihanje, kašljanje, vnetja, srbečice, izpuščaji …

Pri alergenih telo reagira podobno, saj jih zazna kot telesnega sovražnika, zato sproži alergijsko reakcijo. Simptomi alergijskih reakcij se razlikujejo glede na alergijo in stopnjo občutljivosti na alergen – pojavijo pa se na različnih delih telesa: prizadenejo kožo, oči, dihala ali prebavila.

Preobčutljivost

Seneni nahod, ki ga v spomladanskem času spremljajo kihanje, nahod in astmatični napadi, je zelo razširjena alergijska bolezen, ki se pojavlja le sezonsko. Bolj težavne pa so alergije, ki spremljajo celo leto:

  • alergije na hišni prah,
  • na dlako ali perje živali,
  • na določena živila,
  • na snovi v kozmetičnih izdelkih …

Kako ugotoviti, na kaj si alergična?

S testom – pri katerem se na kožo podlakti nanesejo kapljice alergenov – lahko odkrijemo vrsto alergije. A zdravila, ki bi alergijo pozdravilo, ni. Pomagaš si lahko le z zdravili, ki blažijo simptome oz. preprečujejo nevarne reakcije – predpiše ti jih zdravnik!

Najbolj učinkovita pomoč je izogibanje neposrednemu stiku z alergeni. Če si alergična na živalsko dlako ali perje, se izogibaj živalim. Če si alergična na hrano, ne jej živil, ki povzročajo reakcije. Ko je v zraku veliko cvetnega prahu, ostani v zaprtih prostorih, si pogosteje umivaj lase in spiraj oči s kamilicami.