Aditivi v hrani - nenevarni, nevarni in zelo zelo nevarni E-ji!

V Evropski uniji je registriranih približno 1700 aditivov brez arom, ki so obravnavane posebej, danes pa skupaj poznamo že približno 4500 dodatkov hrani in število se še povečuje.

5. 12. 2011

Zakonodaja določa, da mora vsak aditiv dobiti dovoljenje, preden ga pošljejo na trg (v tem postopku pridobi številko), predvsem pa mora biti varen in v količini, ki jo je še dovoljeno dodajati živilu.

Razumljivo pa je, da aditivov v čisti obliki ne smemo uživati – na primer z nitrati ali sulfiti bi se celo zastrupili.

Mali leksikon E-jev!

Aditivi so glede na funkcijo v živilu razvrščeni v večje skupine ali kategorije. Evropska zakonodaja predpisuje, da morajo biti aditivi v živilih označeni s kategorijo in s polnim imenom ali s črko E in ustrezno številko.

Preštudiraš si lahko brezplačno virtualno brošuro ZPS, ki jo, če bi jo želela imeti, lahko dobiš tudi v obliki knjižice na sedežu Zveze potrošnikov Slovenije, Frankopanska 5, Ljubljana.

  • Neškodljivi dodatki

E 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175,180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

Črna lista E-jev!

Sporna umetna (azo) barvila

  • E 102,
  • E 104,
  • E110,
  • E120,
  • E 122,
  • E124,
  • E 129.

Škodljivi za zdravje

  • E 100 ali kurkumin. Nepriporočljiv v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
  • E 122 ali azorubin. Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive za aspirin, in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
  • E 123 je zelo strupen in je prepovedan v ZDA.
  • E 200 - uničuje vitamin B12
  • E 220, 221, 224, 232 - V večjih količinah so škodljivi za črevesje, dražijo sluznico in povzročajo diarejo.
  • E 230, 231, 232, 233 - Povzročajo kožna obolenja, ekceme in dermatitis.
  • E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 (v pakiranih sladoledih E 407) - Povzročajo prebavne motnje.
  • E 320, 321 - Povišuje holesterol.
  • E 311, 312 - Draži živce.
  • E 421 ali manitol. Potencialni alergen, ki povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost in bruhanje.
  • E 508 ali kalijev klorid. V večjih količinah povzroča čir na želodcu.


Dodatki, ki (menda) povzročajo raka:

E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239

Še posebno svarilo pred:

E 110 v gumijastih bonbonih, pudingu s smetano v plastičnih posodicah ... in E 102 in E 110 v gotovih omakah vseh vrst.

Preberi si več o tem, kako se ogneš pretiranemu uživanju aditivov!