Adijo, mozolji! Res dober vodnik do lepe kože

Puberteta je čisto poseben čas in včasih dodobra pretrese tvoj svet. Stvari postanejo povsem drugačne in da je zmešnjava popolna, obraz zacveti. Ampak ne v najlepšem smislu.

23. 11. 2008

Mozolji, ki jih prej nisi niti poznala, so sedaj stalni spremljevalci, posebej takrat, ko bi rada, da bi bila videti kot iz škatlice. To je res krivica (mogoče te bo samo malo potolažilo dejstvo, da tudi 30-letnice niso imune proti tej nadlegi)! Ampak ne obupaj takoj. Zate smo poiskali strokovnjake, pobrskali po literaturi in že drvimo na pomoč. Da razdejanje na obrazu ne bi bilo prehudo, lahko največ storiš sama.

Pa zakaj so sploh tu?

Akne nastajajo zaradi kombinacije bakterij in zamašenih por. Nanje pa vpliva kar nekaj dejavnikov: dednost (hvala, mami in ati!), mastnost kože, mo{ki spolni hormoni (ja, res je, tudi dekleta jih imamo), delovanje bakterij, imunološki dejavniki in vnetja. Nastajajo na bolj mastnih predelih kože. Tam, kjer je pač več lojnic: na obrazu, dekolteju, ramenih in hrbtu. Skratka, na vseh predelih, ki so velikokrat odkriti očem.

Še majhno opozorilo: ne verjemi tistim, ki pravijo, da je vse odvisno od prehrane (češ, čokolada in svinjina povzročata mozolje in pika). To so sporočila iz starega sveta, ki z realnostjo nimajo ničesar skupnega. Vzrokov za nastanek aken je več. Je pa res, da s pravilno prehrano, ki vsebuje tudi veliko sadja, zelenjave, rib in podobnega, in pitjem vode lahko izboljšaš zdravje kože.

Nadlega, ki ne izbira tipa kože

Včasih je veljalo, da mozolji nastajajo samo na mastni koži. Pa kaj še! Mozolji se lahko pojavijo na vseh tipih kože (suhi, mešani, mastni, občutljivi…). Zakaj je tako?

“Mozolji, od komaj vidnih ogrcev do globokih, bolečih podkožnih vnetij, nastajajo na področjih, kjer koža izloča več sebuma,” pojasnjuje kozmetičarka Urška Potočnik.

“Če je le-tega preveč, se pomeša z odmrlimi celicami na površini pore, jo zamaši (ogrc, strokovno komedon) in včasih tudi okuži z bakterijami (akna). Najpogosteje nastajajo na mastni ali mešani koži (mastna T-cona), žal pa čisto varen ni nihče.”

Pomembno je, da poznaš svoj tip kože.

“Največja napaka je, da se takoj, ko zagledaš prvi mozolj, zakadiš med izdelke za mastno kožo. Izdelke namreč izbiramo glede na tip kože, sredstva proti aknam pa uporabimo izključno na mestu izbruha.”

Si opazila, da včasih tvoja koža pred matematičnim testom prinese na površje pravo razdejanje? Torej tudi stres ni ravno najboljša zavora za mozolje. Svoje pa, predvsem pozimi, dodajo še preveč ogrevani in prašni prostori. To pa seveda še ni opravičilo, da bi nehala hoditi v šolo, ker so učilnice prevroče in preveč prašne.

Stop za akne!

Kako najbolje dopove{ aknam, da jim je vstop na tvoj obraz prepovedan? Žal je skoraj nemogoče čisto preprečiti kakšen mozoljček, ki ima tako ugodne razmere, da si ne more kaj, da ne bi pogledal v beli svet. Kozmetičarka

Urška Potočnik svetuje:

“Izbruhe lahko ublažiš z dobro vsakodnevno domačo nego. Zelo pomembno je čiščenje obraza. Nujno je temeljito večerno odstranjevanje ličil, ne glede na to, kdaj in v kakšnem stanju se vrneš domov. Ličila bi namreč še dodatno mašila pore in koži preprečila dihanje (oskrbo s kisikom). Za nečisto kožo uporabi blago čistilno sredstvo za obraz, ki se izpira z vodo. OBVEZNO uporabi tudi tonik, ker uravna pH na površini kože, ji vrne tonus in predvsem vlago. Če je koža nima dovolj, jo poskuša nadomestiti s pospešenim izločanjem sebuma, pa si v začaranem krogu. Opažam, da dekleta tonik zaradi prihranka časa in denarja pogosto izpustite, kar pa je bistvena napaka.

Piling uporabljaj od enkrat do dvakrat na teden, ampak po posvetu s kozmetičarko, ki ti bo svetovala pri izbiri.Vnetje preprečuj z blagimi antiseptiki.”

Najučinkovitejši samoukrep je, da se ko`e na obrazu sploh ne dotika{! Sebum, ki ga koža izloča, še posebej pa, če je že nakopičen v zamašeni lojnici, je idealno gojišče za bakterije, ki jih z rokami prineseš na pojedino. Spomni se vseh telefonov (tudi njegovega stalnega tiščanje ob brado), torbice, vrat in ročajev na avtobusu, ki si jih pred tem prijela.

Oh, ne delaj napak

Da je zelo pomembno, da ne kupiš izdelkov za mastno kožo, če je tvoja koža normalna, smo že povedali. In kaj storiti oziroma, bolje rečeno, česa ne smeš storiti v paniki, ki te preplavi, ko sredi brade zagledaš rdečo grmado?

“Ni hujšega od tega, ko zagledaš velik, rdeč, na dotik boleč karbunkel grozljivih dimenzij, po možnosti ravno na dan, ko mora biti tvoj videz res fantastičen!” se strinja gospa Urška Potočnik.

“In človek si ne more kaj, da ne bi ukrepal! Vanj se zakoplješ z vsemi inkvizicijskimi pripomočki. Zagotavljam ti, da boš s tem omogočila naselitev celega živalskega vrta bakterij, ki stanje še dramatično poslabšajo. Posledica bo razdejanje, ki bo pustilo za sabo najmanj dolgotrajen temen madež, pogosto pa tudi pravo bojno brazgotino. Vnetih mozoljev NE MOREMO učinkovito očistiti! Najprej je treba pozdraviti vnetje!”

Slovarček neznanih besed,

ki jih boš srečala, ko bo govor o aknah.

 • Sebum – Drugo ime za loj. Mozolj nastane, kadar koža izloča več sebuma. Ta potem zastaja v porah, ki se zamašijo. Na zunaj je to videti kot mozoljček.
 • Benzoil peroksid – Sredstvo, ki preprečuje nastanek bakterij, ki povzročajo akne. Ima nežen luščilni učinek.
 • Salicilna kislina – Lušči kožo in pomaga, da mrtve celice hitreje izginejo.
 • Oralni kontraceptivi – Kontracepcijske tablete. Nekatere zdravijo tudi akne, vendar jih vedno predpiše zdravnik.
 • Oralni antibiotiki – Antibiotiki v obliki tabletk.
 • Acitretin – Pridobivajo ga iz vitamina A. Pomaga pri odma{evanju por in zmanjšuje nastanek bakterij, ki povzročajo akne. Na kozmetičnih izdelkih je največkrat naveden kot Retin – A.

Strokovnjaki, na pomoč!

Namesto tebe smo za hitre odgovore poiskali dermatologinjo Blanko Zagoričnik Opara, dr. med., spec. dermatovenerologinjo, iz dermatološkega centra Derm. Kaj smo izvedeli?

Akne se običajno pojavijo prvič nekoliko pred puberteto, med 10. in 13. letom starosti, in trajajo več let, nato pa počasi same od sebe minejo. Včasih pa trajajo tudi do 30. leta, v redkih primerih vse življenje. Nekateri jih prvič dobijo šele v odrasli dobi.

Akne lahko nastanejo zaradi stika s snovmi, ki jih najdemo tudi v različnih kozmetičnih sredstvih: briljantino, katrani, strojnimi olji.

Če nega kože aken ne odpravi, je potrebno zdrav­ljenje. Blage oblike aken zdravimo s kremami, geli in losjoni, ki vsebujejo antibiotike, benzoil peroksidom, azalainsko kislino in derivate vitamina A. Hujše oblike aken zdravimo tako, da poleg zdravil, ki jih nanašamo na kožo, zdravila tudi zaužijemo. Za zdravljenje uporabljamo antibiotike, pri dekletih lahko tudi oralne kontraceptive in derivate vitamina A.

Hitri odgovori

Pravilno!

 • Uporabljaj zelo nežna čistilna sredstva.
 • Za aknasta ramena in hrbet uporabljaj nežna protibakterijska mila.
 • Zdravila za akne uporabljaj le na mozolju, ne na vsem obrazu.
 • Pazi na higieno. Bodi pozorna na redno menjavanje posteljnega perila. n Pomisli, kolikokrat pritisneš obraz na blazino in koliko bakterij ostane na njej!
 • Če je stanje resno, obišči dermatologa.

Nepravilno!

 • Obraza ne umivaj prepogosto. Dovolj je dvakrat na dan z blagimi čistilnimi sredstvi, ki ne dražijo kože.
 • Mozoljev ne stiskaj in praskaj, sploh pa ne počni še česa hujšega! Tako boš stanje samo poslabšala. Ja, vemo, da trpiš, ampak le tako boš pomagala svoji koži.

Nežno očisti

 • Protibakterijska obrazna voda, Clearasil
 • Čistilni gel in maska, Bebe Young Care
 • Čistilna termo maska, Garnier
 • Nežen protibakterijski čistilni gel, Aok
 • Piling Clean deeper, Nivea Visage Young
 • Gel za globinsko čiščenje por Pure Zone, L’Oreal

Veliko nege

 • Vlažilni protibakterijski fluid Care, Manhattan
 • Dnevna tonirana krema, Cadeavera
 • Protibakterijska vlažilna krema Visibly Clear, Neutrogena
 • Nočna krema Bye-bye spot, Nivea Visage Young
 • Sprostilna krema Young Care, Bebe
 • Vlažilna nega za uravnavanje mastnega leska Pure, Garnier

Na mestu

 • Osemurni protibakterijski gel Visibly Clear, Neutrogena
 • Protibakterijski gel proti mozoljem, Cadeavera
 • Protibakterijski stik, Aok
 • Protibakterijski gel, Clinique
 • Protibakterijski korektor s čajevčevim oljem, Art Deco
 • Antibakterijski stik Bye-bye spot, Nivea Visage Young

Teen - že na prodajnih mestih!