9 stvari, ki jih ženske ne povedo zdravniku, pa bi jih morale

Ali si povedala zdravniku, da kadiš ali da si prejšnjo noč trikrat vstala, da si šla lulat? Ali da si se zapletla z luštkanim tujcem v lokalu?

27. 11. 2008

“Več ko boš zaupala zdravniku, lažje in hitreje ti bo pomagal.”

Raziskave so pokazale, da več kot 40 odstotkov žensk ne pove zdravniku vsega, kar bi morale. Slaba zamisel! Tvoj zdravnik bi moral biti prvi, ki izve, da ne moreš živeti brez tablet proti bolečini, da premišljuješ o tem, da bi imela družino in – čeprav je nerodno priznati – za tvoje navade kajenja in pitja alkohola. Zakaj? Ker ti lahko reši življenje! Večina nas živi v dobri veri, da smo zdravi, in dokler ne čutimo ničesar, ne bomo rekli ali naredili ničesar.

Mislimo, da odsotnost bolečine pomeni, da smo v redu. Premalo se namreč zavedamo, da podrobnosti, ki jih imamo za samoumevne ali jih celo skrivamo, lahko pomagajo zdravnikom, da zgodaj odkrijejo bolezni in preprečijo zaplete.

Če se pogovoriš o novih simptomih ali navadah, kot so trda kolena ali pogos­ti premori za cigareto, lahko opozoriš svojega zdravnika na druge težave, ki se jih mogoče niti ne zavedaš. Spregovori, ko si pri zdravniku! Da se boš laže pripravila na pregled, smo v Cosmu pripravili devet najpogosteje zamolčanih stvari in razložili, zakaj te pogovor o njih z zdravnikom lahko reši.

Jemlješ zdravila in zeliščne pripravke iz babičine lekarne ter čudežne tablete in kreme iz oglasov

Že ob gledanju Kekca smo se naučile, da za vsako bolezen ena rož’ca raste. Verjetno je to res, saj tudi veliko zdravil pripravljajo iz sestavin, ki jih najdejo v naravi, velikokrat pa se jim želijo približati tudi s sintetičnimi pripravki. Celo v današnjem času še vedno pijemo brusnične čaje, ko imamo težave s sečili, in sirup iz smrekovih vršičkov, ko nas boli grlo. Toda medtem ko so to učinkovita naravna zdravila, obstajajo drugi zeliščni pripravki, ki imajo lahko nevarno vzajemno delovanje z zdravili, ki ti jih je zdravnik predpisal, in lahko povzročijo napačne izide preis­kav, zvišajo raven določenih kemičnih snovi in vplivajo na učinkovitost tvojih zdravil. Zeliščni pripravki so namreč še vedno priljubljeni, ker mislimo, da so naravnejši, cenejši, varnejši in imajo manj stranskih učinkov, a moraš se zavedati, da v povezavi z zdravili lahko delujejo premočno ali zmanjšujejo učinek tvojih zdravil.

Posebno premisli tudi, če res hočeš uporabiti vse čudežne pripravke, ki preplavljajo police drogerij in lekarn, saj velikokrat niso klinično preizkušeni, opozarja Jaro Lajovic, dr. med. in avtor Priročnika o zdravilih. Če jemlješ ljudska zdravila ali različne pripravke, to vedno povej zdravniku, da ti bo svetoval, ali je to sprejemljivo z zdravilom, ki ti ga je predpisal. Lahko ti namreč predpisuje zdravila, ki imajo slabe odzive na pripravke, ki jih jemlješ.

Opazila si spremembo znamenja

‘’Ljudje se premalo zavedajo, da je sprememba znamenja lahko usodna in da je znamenja treba redno pregledovati,’’ opominja dermatolog Borut Žgavec. “Toda spremembe so lahko znak malignih melanomov, vrste kožnega raka. Če jih odkriješ zgodaj, ti to lahko reši življenje.’’

Da boš ločila navadno znamenje od melanoma, uporabi pravilo RAK BO: R: rob je nepravilen, A: asimetrično je, K: krog je večji kot premer svinčnika, B: barv je več kot ena, O: odkar pregleduješ, se spreminja. Če ustreza opisu česarkoli od naštetega, takoj opozori zdravnika.

Ker nekateri melanomi ne ustrezajo temu opisu, je pomembno, da si na preži, ko gre za kakršnekoli spremembe na koži – kot so ranice, ki se ne pozdravijo, bule, madeži, spremembe na poškodbah kože ali katerakoli obarvana območja, ki so videti drugače kot tvoja preostala znamenja. Ko podvomiš, se pogovori z dermatologom.

To leto si želiš zanositi

Če zdravniku zaupaš načrte, da boš zanosila, to lahko zagotovi zdravo nosečnost. Pregledal bo tvojo kri, se pogovoril o tvojih zdravih in nezdravih navadah, ti priporočil 400 mikrogramov folne kisline dnevno že tri mesece, preden boš poskusila zanositi (če ti primanjkuje folne kisline, boš tvegala, da bo imel tvoj otrok spino bifido ali podobne težave).

Če vse poveš zdravniku, lahko pomaga zgodaj opaziti ozdravljive vzroke za neplodnost, kot so težave s ščitnico. Tvoj zdravnik prav tako lahko določi, da boš morala shujšati nekaj kilogramov, preden zanosiš. Če si 15 odstotkov nad svojo idealno težo, to povečuje tveganje za gestacijski diabetes in visok krvniga tlak, medtem ko prenizka teža lahko pomeni tveganje za prezgoden porod.

Da kadiš – tudi če samo včasih ali v družbi

Raziskave na spletu so pokazale, da najpogosteje zdravniku zamolčimo, da kadimo. Vendar naredi svojem zdravju veliko uslugo: pozabi na to, da ti je nerodno, da si se predala tako nezdravi razvadi, in povej zdravniku o svoji navadi prižiganja. Če zdravnik ve, da kadiš – redno ali le par cigaret vsake toliko –, bo bolj pozoren na stanja, kot so bronhitis, emfizem ali visok krvni tlak. Obstajajo tudi zdravila, ki morda ne bodo dovolj dobro učinkovala, če kadiš, zato tvoj zdravnik vsekakor mora vedeti o tem, preden ti predpiše karkoli.

Zapomni si, da ni varne meje kajen­ja, ker cigarete vsebujejo več kot 50 snovi, ki povzročajo raka. Tudi omejena izpostavljenost lahko povzroči spremembe celic, ki lahko povečajo tveganje za raka pljuč. Če nisi kadilka, si pa ves čas v stiku z ljudmi, ki kadijo, to povej zdravniku.

Fant ti je strl srce

Zakaj bi zdravnik moral vedeti, da si prekinila dvoletno zvezo s fantom? Ker tvoje duševno zdravje vpliva na tvoje telesno zdravje. Ljudje s težavnim ljubezenskim življenjem se pogosto pritožujejo zaradi glavobolov, vrtoglavice in bolečin v trebuhu – ne zato, ker je strto srce kot virus, ki povzroči bolezen, temveč zato, ker taki posamezniki ne spijo in ne jedo dovolj (nekateri pa preveč). Tvojemu zdravniku bo veliko laže, če takoj omeniš svojo žalost – hit­reje bo ugotovil, kaj je v resnici narobe s teboj, in premislil, kako ti pomagati, da ti bo čim hitreje bolje. Še več kot to – lahko mu pomagaš ugotoviti, ali si depresivna.

Čeprav veliko ljudi lahko reče, da so depresivni, bodo še vedno morali skozi vrsto diagnostičnih postopkov, da bo zdravnik lahko predpisal pravilno terapijo. Danes je še veliko ljudi, ki se o tem ne želijo pogovarjati zaradi predsodkov, zato je pomembno, da najdeš zdravnika, s katerim se boš počutila dovolj sproščeno, da mu boš lahko zaupala, on pa bo lahko ugotovil, ali so tvoje težave le v glavi ali je res kaj narobe.

Tvoja kolena zjutraj malce škripajo

Če te bolijo kolena, potem ko malce pretiravaš v telovadnici, je to ena stvar, toda če si nazadnje telovadila pred tremi meseci in še vedno čutiš bolečine vsako jutro, je to nekaj popolnoma drugega. Morda imaš pretegnjeno tetivo, boleče koleno pa bi bil lahko to tudi znak, da ti škodujejo visoke petke. Možno je tudi, da je bolečina znak ene od vrst artritisa.

Ženske imajo dvakrat pogosteje težave s koleni kot moški (dva od treh pacientov, ki imajo artritis, so ženske). Pomembno je, da omeniš svojo kronično togost v sklepu zdravniku.

Medtem ko večina vrst artritisa po navadi pride z leti, je revmatoidni artritis avtoimuna bolezen, ki običajno prizadene mlajše odrasle osebe. Drugi simptomi lahko vključujejo slabost, pomanjkanje apetita in manjšo vročico. Odvisno od izidov pregleda ali slikanja lahko tvoj zdravnik predpiše telovadbo, tablete proti bolečinam ali ti izda napotnico za revmatologa, ki bo naredil nadaljnje preiskave.

Seks včasih boli

Boleč seks je ena od tistih skrbi, ki jih ženske ne zaupamo zdravnikom – ali nam je nerodno ali pa mislimo, da je to normalno. Toda seks ne bi smel boleti, pravijo ginekologi. Če boš tiho, bo to vplivalo na tvoje spolno življenje in zvezo, lahko pa pomeni tudi to, da boš dovolila, da gre resna težava mimo neopazno. Obstaja cela vrsta možnih vzrokov bolečine in večino lahko odpraviš s pravilno terapijo – pri opisovanju svojih težav moraš biti čim bolj natančna, da ti zdravnik lahko pomaga s pravilno diagnozo in terapijo.

Če je bolečina bolj proti vhodu v vagino, je to lahko znak nezadostnega vlaženja; če jo spremlja pekoč občutek, gre lahko za vaginalno ali glivično infekcijo. Bolečino, ki je globlje v tvoji vagini, lahko povzročajo fibromi, ciste jajčnikov, vnetje mehurja ali okužba medeničnega dna – komplikacija okužbe s klamidijo, ki lahko povzroči neplodnost, če je ne zdravimo.

Naredila si to s tujcem – brez kondoma

“Neke noči sem se tako napila v klubu, da sem se zapletla z moškim, ki sem ga komaj poznala,’’ priznava Ines. “Naslednji dan sem ugotovila, da nisva uporabila zaščite – toda preveč me je bilo sram, da bi to povedala ginekologu.’’

Če si odkrita glede svojega spolnega življenja (predvsem če je malce divje), ti to lahko reši življenje. Ni treba govoriti, da je prvi korak proti ugotav­ljanju tveganja za spolno nalezljive bolezni, da si iskrena, ko gre za tvoje spolno življenje. Ker veliko spolno prenosljivih bolezni nima simptomov v zgodnjih fazah, ne čakaj, da bi se pojavili znaki, preden greš k zdravniku, saj to lahko pomeni, da je bolezen že močno napredovala. Nekatere spolne bolezni, ki jih ne zdravimo, nikoli ne izginejo in ti lahko preprečijo, da bi imela otroke.

Nerodno ti je govoriti o določenih stvareh

Si nervozna, ko pomisliš, da bi o določenih navadah govorila s svojim zdravnikom? Opusti zadržke in le povej, kaj se ti dogaja in kako se počutiš. Če za spremembo spregovoriš o svojih skrbeh in poveš zdravniku, da ti je nerodno, boš pridobila njegovo razumevanje. Res ti ne bi smelo biti nerodno, ko greš k zdravniku. Verjemi, ne obstaja nič takega, česar zdravniki še niso slišali ali videli. Prav tako niso brez srca – tudi oni bi radi vedeli, kako lahko bolj pomagajo svojim pacientom, poleg tega pa so tudi oni navadni smrtniki s prav tako nenavad­nimi boleznimi.

Če si v zadregi pred svojim zdravnikom, bodi brez strahu in se soočaj s tremo, tako da boš rekla: “Malce mi je nerodno govoriti o tem,” ali “Počutim se malce čudno, da vam to govorim.” Daj no, kaj pa lahko izgubiš?

Prav tako se moraš opominjati, da poslušaš svoje zdravstvene težave, in poskrbeti, da bodo primerno zdravljene, saj je prav zaradi tega tvoj zdravnik tam. In ne skrbi – zaupen odnos zdravnika in pacienta je zaščiten z zakonom, zato si zapomni, da je tvoj odnos z zdravnikom intimen in da bi mu morala močno zaupati – ob njem se moraš počutiti sproščeno, zaupati mu moraš tudi občutljive informacije in ga spraševati o vsem, kar je povezano s tvojim zdravjem. Če ni tako, je čas, da si poiščeš zdravnika, katerega osebnost ti bo bliže. V nasprotnem boš le brez potrebe tvegala svoje zdravje.

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri