8 živil, ki te polepšajo

Nedavne raziskave kažejo, da hrana, ki jo ješ, veliko bolj vpliva na tvoj videz, kot so strokovnjaki kadarkoli mislili.

8 živil, ki te polepšajo (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2012

Vemo, da nam pravilna prehrana lahko okrepi zdravje, dvigne energijsko raven in zviša možnosti, da nam bo uspelo zlesti v tiste številko manjše oprijete hlače. Zdaj pa so znanstveniki svoje raziskave usmerili še na učinke, ki jih ima hrana na tvoj videz ... in odkrili nekaj precej konkretnih povezav.

"Določena hranila te naredijo privlačnejšo in nekatera to naredijo v nekaj dneh," je spodbudna nutricionistka in mednarodna mojstrica obrazne joge Savina A. Ritter, ki nenehno izpopolnjuje svoje znanje z najnovejšimi študijami največjih svetovnih strokovnjakov o prehrani. Savina nam je za vsako željo glede videza razkrila nedvomno najokusnejše hranilo, ki ga lahko dobimo na tržnici ali v bližnji trgovini, ki ni drago ter zagotavlja najhitrejše in najosupljivejše rezultate, ter nam postregla še s popolnim obrokom vaj za sijoč videz.

1 Preženi mozolje

Bučna semena so glavni protistrup mozoljem, ker so polna cinka, pravi Ritterjeva. Z raziskavo so  pred kratkim razkrili, da dekletom, ki imajo akne, primanjkuje cinka. Vsak dan pojej veliko žlico ali dve bučnih semen – potresi jih po solati, zamešaj v zelenjavno juho, mislije, zmečkančke ...

"A z oreščki in semeni ne pretiravaj, saj vsebujejo arginin, ki pospešuje vnetna stanja, torej spet mozolje," opozarja Ritterjeva.

2 Zmanjšaj oteklost obraza

Savina pravi, da je treba vsak dan jesti vodno krešo: polna je antioksidantov, ki zmanjšajo vnetje in velikost por, ter železa, ki ti bo podaril bleščeč videz. Z raziskavami so ugotovili, da lahko zviša raven antioksidantov v tvoji krvi in zmanjša poškodbe DNA.

3 Poudari oči

Špinača ima ogromno luteina, ki je po raziskavah ključnega pomena pri varovanju tvojih oči in jih lahko pomaga narediti bolj bele in svetleče. Poskusi vsak dan zaužiti skodelico ali dve, kar je približno ena velika špinačna solata, jej pa surovo – torej v solatah in zmečkančkih (dodaj banano in okus bo čudovit) ter sveže iztisnjenih sokovih. Z njo boš dobila veliko več koristnih snovi kot s kuhano.

4 Razkrij nasmeh, sijoč kot sonce

Že stara ljudska modrost pravi, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, a tudi zobozdravnik bo zaradi jabolka za tvojo malico imel manj dela, saj jabolko med drugim beli zobe. Ta hrustljavi prigrizek dokazano lošči madeže na zobeh, ki jih puščajo kava, čaj in rdeče vino.

5 Imej lase kot iz reklame

Stročji fižol je popoln. Z raziskavami so dokazali, da so imeli ljudje, ki so jedli prehrambeno dopolnilo s silicijem, po devetih mesecih bistveno gostejše in močnejše lase. Nutricionistka Savina  A. Ritter ti predlaga, da si pripraviš stročji fižol s tofujem v solati in ga vzameš s seboj v službo za nizkokalorično in okusno malico.

6 Nahrani suho kožo

Laneno seme je najboljše orožje v boju proti luskavim predelom na obrazu.

"Vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki pomagajo vlažiti kožo ter jo ohranjajo mehko in gladko," pravi Savina. Z lanenim oljem začini solato, žlico zmletih lanenih semen vmešaj v kašo ali jogurt ali pa speci piškote ali mafine z njimi.

7 Zagotovi si status vroče mamice v prihodnosti

Če si želiš, da bi bila nekega dne videti kot Halle Berry, jej kivi. Je odličen vir vitamina C, za katerega strokovnjaki pravijo, da lahko upočasni proces staranja, tako da spodbudi proizvodnjo kolagena. In več kolagena ko imaš v koži, bolj bo prožna in napeta ... in bolj vroča boš videti čez 15 let.

8 Okrepi nohte

Da boš imela močne in zdrave nohte, ti Savina A. Ritter priporoča, da ješ jajca večkrat na teden. Jajca so bogata z biotinom in raziskave kažejo, da je to hranilo odgovorno za super moč tvojih nohtov. Ritterjeva opozarja le, naj bo na embalaži obvezno oznaka EKO, sicer boš dobila skupaj z vsebino iz lupine še dobro porcijo estrogena, ki pa ga je v tvojem telesu že tako preveč.

Povzela: Petra Arula, fotografije: Noel Federizo/studio d., Getty Images, Alamy