8 trikov, kako se odpovedati čustveni hrani

Veliko dejavnikov je, ki še posebej ženske možgane obremenjujejo s konfliktnimi mislimi glede hrane in hranjenja in neredko povzročajo občutke samoprezira in obtoževanje lastnega karakterja, ki se je v boju z obloženim krožnikom že tolikokrat izkazal za šibkega nasprotnika.

8 trikov, kako se odpovedati čustveni hrani (foto: Profimedia) Profimedia
13. 8. 2014

A minskega polja v možganih – vira zoprnih občutkov krivde – se lahko odrešiš. Naprej boš morala razvozlati in doumeti svoje misli. Jedro problema namreč tiči v dejstvu, da večina med nami "napade" zavoj čokolade ali crispija, da bi nahranila srce in dušo, torej čustva, in ne želodec.

Gre za fenomen čustvenih uživalcev hrane, ki s slednjo ne zapolnjujejo želodčnih lukenj, temveč pitajo potrebe v svojih glavah, pravi avtorica knjige Fat Is A Feminist Issue, Susie Orbach. Številke kažejo, da glede na razširjenost tega pojava postaja zahodni svet v zadnjem času podoben naciji "čustvenih jedcev".

Kako se odpovedati čustveni hrani?

Trik št. 1

Zavedaj se čustev, povezanih s hrano. Ključ do prekinitve nekontroliranega prehranjevanja je ravno v tem, da prepoznaš in definiraš potrebo, ki jo nameravaš zapolniti s hrano. Približno dva tedna piši dnevnik: zabeleži si vse, kar poješ in opiši svoje občutke ob tem.

Na tak način boš lažje ugotovila, zakaj ješ. Za lajšanje dolgočasja, slabega počutja in samopomilovanja poskušaj najti drugačne načine od hranjenja s priljubljenimi sladkarijami. Če na primer nimaš dobrega mnenja o sebi, vprašaj najboljšo prijateljico, zakaj te ima rada. V primeru, da te preganja dolgčas, razmisli o tem, da bi se začela ukvarjati z nečim, kar te veseli.

Trik št. 2

Prepoznaj sprožilce "lakote". V svojem dnevniku poišči teme, ki se ponavljajo. Morda boš ugotovila, da te bremeni odnos do mame. Mogoče boš presenečena, ko boš dojela, da na splošno ješ, ko se nahajaš v stresni situaciji; da ne moreš brez vrečke kikirikijev po vsakem prepiru s partnerjem.

Trik št. 3

Kljubuj sporočilom. Misliš, da bi morala shujšati do konfekcijske številke 36? Kdo pravzaprav to misli? Tvoja mama ali tvoji sprani možgani? Ali partner resnično sovraži tvoje telo? Bi se v manjših oblekah počutila bolj srečna? Ali bi na sebi sploh kaj spremenila, razen seveda telesnih mer? Bodi iskrena, ko odgovarjaš na vprašanja!

Trik št. 4

Nauči se prepoznati lakoto. Ljudje premoremo posebne mehanizme, ki uravnavajo našo telesno težo. Ti delujejo najbolj učinkovito takrat, ko jemo, kadar smo lačni, in nehamo, ko se pojavi občutek polnosti. Če nimaš pojma, kdaj bi jedla, ne jej, ker to pomeni, da nisi lačna. Veščina prepoznavanja sprožilcev lakote je pot do obvladovanja tvojih prehrambenih navad. Ni nujno, da lakoto čutiš le v želodcu; lahko jo povzroča tesnoba v prsih ali stisnjenem grlu.

Dokler ne boš prekinila začaranega kroga uživanja hrane, še preden si lačna, pravih sprožilcev lakote seveda ne boš mogla prepoznati. Če se dieti nočeš odpovedati, jo načrtuj v obliki uživanja več manjših obrokov. Kadar ne ješ redno, se namreč nivo krvnega sladkorja v telesu zniža, kot odgovor na to pa se pojavi občutek stresa. Strokovnjaki priporočajo pet manjših obrokov na dan (koristilo ti bo, če boš začela z obrokom sadja), odpovej se sladkorju, čokoladi in kofeinu.

Trik št. 5

Ponovno odkrijt svojo priljubljeno jed. Kadar boš brez težav jedla zato, ker si bila lačna in nehala ob občutku sitosti, bo nastopil čas, ko boš pripravljena jesti tudi tisto, kar imaš najraje. Lahko se boš vrnile nazaj k hrani, ki si jo etiketirala kot prepovedano in uživala v njej. Obišči svoj priljubljen lokal ali trgovino in si privošči hrano, ki je še ne poznaš. Uživaj v vsakem grižljaju posebej in si zapomni svoje občutke ob tem.

Trik št. 6

Preusmeri pozornost kam drugam, kadar se zaveš svoje namere, da bi nekaj pojedla, kljub temu da nisi lačna. Spravi se v kopalno kad ali se zatopi v knjigo, pokliči prijateljico. Poskusi z redno vadbo. Številne raziskave so namreč pokazale, da 20 minut gibanja učinkovito zmanjšuje stresne občutke. Odženi občutke krivde. Ko bo občutek potrebe po hrani preteklost, si čestitaj, da se mu nisi pustila. Za nagrado si lahko pripišeš sposobnost nadzora nad uživanjem hrane, ki je ne potrebuješ.

Trik št. 7

Upaj si biti drugačna. Nauči se imeti samozaupanje v lastne odločitve. Samo zato, ker jih je večina za mizo naročila sladico, je ni treba naročiti tudi tebi. Sama si najboljša razsodnica za to, kaj je najboljše za tebe. Tega ne morejo vedeti tvoji prijatelji, še manj najnovejša dieta. Prisluhni telesu in jej tisto, kar ti zadiši, ko si lačna.

Trik št. 8

Bodi lastna oboževalka. To, kar delaš, zahteva pogum in predanost in le sama si odgovorna za uspeh. Na to, da si se odločila spremeniti svoj lastni odnos do hrane, si lahko resnično ponosna. In ne pozabi, čim bolj prilagodljiva boš tudi v odnosu do hrane, manj stresa boš občutila. Povedano drugače, to je pot k srečnejši in bolj zdravi osebnosti.