7 najlepših naravnih kopališč v Avstriji

Načrtuješ v kratkem kakšen "osvežilni" izlet? Potem poskrbi, da se na tvojem seznamu znajde tudi kateri izmed teh čudovitih krajev z jezeri, kjer si boš lahko zbistrila misli in se osvežila v enem izmed 7 najlepših naravnih kopališč v Avstriji.

7 najlepših naravnih kopališč v Avstriji (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2018

Ko se dvignejo temperature, Avstrija razkrije svoj posebni zaklad: več kot 2000 naravnih jezer v prečudoviti naravi, ki vabijo tako ljubitelje vodnih športov kot tudi ljubitelje miru. In marsikateri skriti zaklad čaka prav nate, da ga odkriješ.

Še preden pa se potopiš v katero izmed spodnjih jezer, moraš vedeti naslednje.

Gorski potoki, reke, jezera, slapovi, močvirja – voda, ki se pojavlja v veliko različnih dragocenih podobah, ki jih je ustvarila narava, je dragocenost, na katero Avstrija resnično pazi. Prihaja iz 100 % čistih izvirov in podtalnice ter je kristalno čista. Skoraj 88 % avstrijskih kopalnih prizorišč se lahko pohvali z oceno odlično.

In to je 7 (po našem mnenju) najlepših avstrijskih jezer:

Baško jezero (Faaker see)

Svetlikajoča turkizna barva tople vode naredi jezero Faaker prav posebno in te v trenutku spravi v dobro voljo ter ti da občutek brezskrbnosti. Faaker see je najjužnejše jezero v Avstriji, zaradi česar ga imenujejo tudi "južno jezero", in ima največ sončnih ur.

Baško jezero, fotograf: Franz Gerdl

Ob pogledu na čudovito jezero lahko najbolj uživaš, ko se ob sončnem vzhodu odpraviš na pohod na bližnjo goro Mittagskogel. Nepozabno pustolovščino pa nudi tudi vožnja s kanujem skozi pas trstičevja.

Nešteto pohodnih in sprehajalnih poti ter kolesarskih stez ob jezeru predstavlja atrakcijo, ki privablja navdušence nad naravo vseh starosti.

Belo jezero (Weißensee)

Najvišje ležeče koroško kopalno jezero je dobilo ime po belkastih klopeh ob jezeru, ki se nahajajo vzdolž njegovega vzhodnega nabrežja. Ko se lepota vodne površine Belega jezera na nedeljski popoldan pokaže s svoje najlepše strani, bo tudi najbolj dragocen smaragd v primerjavi z njo deloval motno.

Čoln na Belem jezeru, fotograf: Peter Podpera

Kristalno čista turkizna voda, ki jo obdaja pas svetlega peska, prihaja iz različnih izvirov in je priljubljena zlasti zaradi svojih osvežujočih temperatur, kar pa pri 945 metrih nadmorske višine ni nič presenetljivega.

Vrbsko jezero

Romantične vile, zgrajene na prelomu 19. in 20. stoletja, ter bistra, turkizna voda predstavljajo čudovito kuliso, ki odlikuje Vrbsko jezero. Ob njem podnebne razmere spominjajo na Sredozemlje, saj ima kraj submediteransko podnebje.

Pridih francoskega Saint Tropeza – ali še raje, Monte Carla – bo v tebi zbudil tisti sredozemski, sproščeni občutek, ki se mu ne boš mogla upreti.

Hiška za čolne na Vrbskem jezeru, fotograf: Peter Burgstaller

Sprehod ob jezeru s sladoledom v roki, poletno namakanje v njem in sončenje ob njem, pogled na razkošne hotele, restavracije in podeželsko arhitekturo ter svež veter v laseh. Že vohaš poletje?

Še več čudovitih kopališč na avstrijskem Koroškem odkrij TUKAJ.

Achensee

Smaragdno zeleno jezero, ki spominja na fjord, je največje gorsko jezero dežele Tirolske in leži med krajema Karwendel in Rofan. Dostopno je okrog in okrog ter se s temperaturo vode, ki doseže le 19°, ponaša predvsem na kopališčih Eben in Pertisau.

Veslač na Achensee, fotograf: Tom Bause

Tamkajšnji športno-vitalni park ni le raj za družine, pohodnike in tekače, ampak na svoj račun pridejo predvsem tisti, željni osvežitve. Achensee je kot nalašč zate, če imaš rada naravo, pustolovščine, hkrati pa si želiš tudi nekaj miru in sprostitve.

Še več osvežilnih kopališč na Tirolskem odkrij TUKAJ.

Salzkammergut

Sredi čudovite pokrajine Salzkammergut se nahaja jezero, ki daje videz naravnega bazena z dih jemajočim razgledom. V 15-ih negovanih kopališčih okrog jezera lahko brezskrbno plavaš, čofotaš, se ob njih sončite in preprosto uživaš.

Salzkammergut, Fotografinja: Barbara Seyr

Kristalno čista voda poleti doseže v povprečju 24° C. In če si zaželiš aktivnega oddiha, se lahko v njem tudi potapljaš – jezero se namreč ponaša z globino do 114 m – na njem jadraš, deskaš ali se preizkusiš v kakšnem drugem vodnem športu.

Več o jezeru preberi TUKAJ.

Attersee

Jezero Attersee spada med klasike – predvsem za ljubitelje jadranja. Še posebej pa sta tukaj priljubljena tudi potapljanje in smučanje na vodi. Raj za vse pustolovske navdušence, torej!

TVB Attersee, fotografinja: Sabine Steinbichler

Jezero Attersee in njegova obalna naselja je možno dobro raziskovati s čolnom. A tudi, če si ljubiteljica umetnosti, boš našla svoje zadovoljstvo, in sicer na tematski poti "Klimt na jezeru Attersee", kjer lahko izveš, kako je umetnik v svojih slikah prestregel svetlobo in pokrajino jezera Attersse ter občutil njegov navdih.

Wolfgangsee

Ko pripeka sonce in se temperature dvignejo visoko v nebo, ti ne preostane drugega, kot da si privoščiš skok v hladno vodo jezera Wolfgangsee, ki je prav prijetnih temperatur za vse, ki ne marajo pretirano mrzle vode. Jezero namreč velja za eno najtoplejših v regiji Salzkammergut.

Wolfgangsee, fotograf: Julius Silver

Priljubljeno je tudi med ljubitelji športa, predvsem pa jadralci in deskarji, ki cenijo stalni veter ob lepem vremenu. Preizkusiš se lahko tudi v "wakeboardingu" (adrenalinsko deskanje na vodi), smučanju na vodi in še mnogo drugih.

V kolikor pa si bolj tip osebe, ki raje poležava, se udobno namesti na ležalnik na plaži in si privošči sladoled ter uživaj v pogledu na naravo.

Še več kopaliških jezer v Gornji Avstriji odkrijte TUKAJ.

www.austria.info

Da boš med aktivnostjo ves čas "na tekočem", sodeluj v super nagradni igri: Osvoji merilnik aktivnosti Garmin vívofit 3!