6 razlogov, zakaj te lahko "non stop" tišči lulat

Se počutiš, kot da pol svojega življenja porabiš za obiskovanje stranišča? Poglej, kaj je lahko razlog!

6 razlogov, zakaj te lahko "non stop" tišči lulat (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2017

Trpiš zaradi nenehnega lulanja? Dandanes vse več žensk opaža, da je postala dirka na stranišče del njihove dnevne rutine. Skoraj nemogoče se jim zdi izpeljati sestanek, uro joge ali celo spolni odnos brez ‘WC-pavze’. Kljub temu da strokovnjaki trdijo, da potreba po praznjenju mehurja vsako uro ni znak resnega zdravstvenega obolenja, lahko to početje resno vpliva na kakovost življenja.

Če menite, da je deset ali celo petnajst obiskov stranišča na dan božja šiba, pomislite še enkrat. “Vzrok ni nujno v obolenju sečil, pač pa v sodobnem načinu življenja,” razlaga urologinja in profesorica na medicinski univerzi Ingrid Nygaard. “Vaša dieta, vnos tekočin, razpored rekreacije in celo to, kolikokrat obiščejo toaletne prostore vaše prijateljice, vplivajo na pogostost vaše potrebe.”

Za nameček pa še dejstvo, da pogosteje kot greste na vodo (pri tem pa priteče le nekaj kapljic), večja je verjetnost, da vam to preide v navado. Da bi pretrgale začarani krog, Cosmo raziskuje, zakaj taka naglica na stranišče, ter pove, kaj lahko za to storite same.

6 razlogov, zakaj te "non stop" tišči lulat:

1. Pitje večjih količin tekočine

In kolikor gre noter, mora tudi ven. Žal verodostojnih podatkov o primerjavi pitja pijač danes in nekoč ni, vendar se zavedajte naslednjega dokaza: v zadnjih petih letih se je v Sloveniji poraba ustekleničene vode podvojila. Pravila vedenja v družbi so se spremenila, zato je danes popolnoma normalno srkati pijačo med sestankom, med vožnjo ali nakupovanjem. Postale smo prave ‘žabe’ in logična posledica tega so pogostejši odhodi na stranišče.

2. Uživanje določene hrane in pijače

Na primer uživanje solate, sadja, jogurta in juhe sicer blagodejno vpliva na zdravje, vendar zaradi večje vsebnosti vode skrivoma pospešuje odvajanje seča. Priljubljene pijače, kot so kava, pravi čaj in kokakola (tudi dietna), so diuretiki, kar pomeni, da pospešujejo lulanje. Enako delujejo na organizem pivo, vino in druge alkoholne pijače – po delu si s prijateljicami privoščite kozarček ali dva rdečega – in v ničnem času boste ‘poletele’ proti toaletnim prostorom.

3. Vadba

Vsem, ki redno obiskujete telovadnice, je gotovo znano, da lahko vadba izzove praznjenje mehurja. Prvi razlog je očiten: ‘proizvajanje znoja’ vas dehidrira, zato več pijete, da nadomestite izgubljeno vodo. Obstaja pa še druga razlaga. Pri vseh aktivnostih, ki nenadno dvignejo pritisk v trebušni votlini (seks, pa tudi duševni vplivi, kot so strah, veselje in podobno), lahko začutite potrebo po uriniranju.

Katjuša, 24, je ena izmed številnih žensk, ki jim povezava telesna vadba – lulanje predstavlja hudo nadlogo. “Preden grem v telovadnico, vedno opravim malo potrebo, vendar včasih ne mine niti 15 minut, ko ponovno začutim polnost mehurja. In tako moram ravno sredi ogrevanja odbrzeti v straniščne prostore,” je pripovedovala Katjuša, v njenem glasu pa je bilo čutiti žalost.

Preprost matematični izračun hitro pokaže, kako dodatna tekočina vpliva na organizem. Dr. Nygaard meni, da dobi mehur signal za praznjenje, ko je napolnjen z dvema do tremi decilitri.

4. Navada

Če se spomnite otroštva, boste ugotovile, da smo ženske za to nekako ‘strenirane’. “Vzgojena sem bila v prepričanju, da moram vsakič, ko grem od doma ter preden sedem za mizo, prej na stranišče, zato to še danes počnem,” pove Rebeka, 31. “V obeh primerih me v tistem času avtomatično ‘požene’ na vodo, četudi pri tem pricurlja le nekaj kapljic.”

Kot je ugotovila Rebeka, večina ‘toaletnega prometa’ izvira iz naših globoko zakoreninjenih navad. Mogoče vam je mama venomer, preden ste odšli z avtom na daljše potovanje, zabičevala ‘samo poskusi …’ In sedaj kot odrasla oseba refleksno začutite potrebo po izpraznjenju mehurja, preden se usedete v svoj jekleni konjiček. Ali pa ste leta in leta hodile pozno v posteljo in obenem tudi mehur navadile na nočno delo.

Zato ima vaš organ, ki zbira seč, še danes ‘sovje’ navade, četudi sedaj hodite zgodaj spat. “Če vam praznjenje mehurja v točno določenih okoliščinah ali času preide v navado, se sčasoma mehur na ta urnik navadi,” razlaga dr. Nygaard. In ker je v mehurju vedno vsaj nekaj malega urina – vaše ledvice ga nenehno proizvajajo – je možnost, da greste lulat v situaciji ali času, ki se ga navadite, precej verjetna. “Če bi tako hotele, bi lahko vsakih pet minut hodile na vodo, pa čeprav ste od svojega zadnjega obiska stranišča popile le ‘deci’ tekočine,” dodaja dr. Frye.

5. Moč predloga

Zato se ne čudite, ko nemudoma začutite nujo po lulanju, če se v ‘tiste prostore’ odpravi vaša prijateljica. Že samo sedenje za mizo v restavraciji, postavljeno v bližini toalete, je lahko tvegano. Biti v ali poleg stranišča in opazovati druge ženske, ki se jim ‘mudi’, vas zagotovo spodbudi na stran, četudi nimate fiziološke potrebe po uriniranju, menijo urologi.

6. Ali je motnja lahko znak bolezni?

Da, toda redko. Urologi uporabljajo termin hipersenzibilni mehur za opis kroničnega stanja, pri katerem človek pogosto čuti potrebo po praznjenju mehurja, tudi več kot 12-krat na dan, in to kljub temu, da je mehur praktično prazen. Motnja se razvije, kadar nekaj vzdraži sluznico mehurja (na primer bakterija, poškodovan živec ali kisla hrana), kar ima za posledico močno tiščanje na vodo ob najmanjšem dražljaju.

Žalostna novica je, da če vam je zdravnik postavil opisano diagnozo, nimate kaj dosti izbire. Razen pridnega jemanja antibiotikov in črtanja kisle hrane, kot so ostre začimbe, alkohol, pomarančni sok in kava, z vašega jedilnika, ni drugega znanega postopka zdravljenja.

Vir: Na preži za straniščem

Preberi še: To je najpomembnejše vprašanje, ki si ga moraš zastaviti v življenju

Priporočamo tudi: Obstaja 5 stopenj ljubezni, a mnogi pari obtičijo na stopnji št. 3

Poglej še: Zakaj so Francozinje tako seksi?