6 razlogov, zakaj ni pametno jesti pred televizijo

Naj se sliši še tako smešno - televizija je ena najbolj redilnih stvari v tvojem stanovanju.

6 razlogov, zakaj ni pametno jesti pred televizijo (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2015

Če bi bila rada fit, zadovoljna in zdrava, potem za začetek črtaj ure gledanja televizije (ali razvedrilnih stvari na računalniku), svetuje odlčen mali priporčnik 50 naj nasvetov za vitko postavo avtorjev Lange in Trunz-Carlisi. Zakaj? Iz večih razlogov.

  • Ko gledamo televizijo, se naša presnova upočasni, saj sedimo pri miru. Ker mirujemo, ne porabljamo energije, zato sploh ne moremo pojesti tako malo, kot potrebujemo, 
  • Slikovne podobe vzburijo naše sive celice, ki začnejo klicati po hitrih ogljikovih hidratih - umirmo jih z visokim nivojem serotonina, na primer s čokolado
  • Dlje kot sedimo pred televizijo, manj imamo tudi želje po gibanju in večja je možnost, da se zredimo in polenimo
  • Ko imamo prižgano televizjo, živčne celice intenzivno predelujejo podobe, ki jih vidimo, pri čemer ne zaznajo, kaj medtem tlačimo vase. Manj kot je zunanjih dražljajev, hitreje pripotuje sporočilo o kalorijah v glavo, ki nam sporoča, da smo siti, da ne potrebujemo več. Ravno zato moramo vedno jesti v miru in počasi. Z dolgim žvečenjem lahko zmanjšamo vnos kalorij tudi do 30 odstotkov
  • Pred televizijo največkrat grickamo hitro hrano, slane prigrizke in sladkarije. Če že moraš jesti pred televizijo - čemur bi se resnično morala za vedno odreči - nesi s seboj solato ali skledico borovnic. Če pa že ješ smoki, si ga postavi na mizo v jedilnico - se ti bo ljubilo vsakič vstati? Poleg tega že nekaj korakov aktivira mišice, pišeta avtorja knjige.
  • Če ugasnemo televizijo, se avtomatsko pojavi naša želja po tem, da bi počeli karkoli drugega - ustvarjalnega, bolj aktivnega, zdravega, socialnega in izpopolnjujočega. Pokliči raje prijateljico in pojdi z njo na sprehod. S fantom se pogovori o temi, ki te že dlje časa pesti. Igraj se s svojimi otroki. Na dolgi rok boš imela od tega zagotovo več kot od še ene serije.

Kaj lahko narediš? Omeji čas gledanja televizije. Zabičaj si na primer, da je ne boš prižgala pred osmo zvečer. In če imaš navado pred televizijo posedati ravno zvečer, si takrat omisli aerobiko ali fitnes pred hišo. 

Preberi še najboljše motivacijsko pismo, kar si jih kdaj prebrala. Pognalo te bo  vadbo! Preveri pa tudi to fantastično domislico nekega japonskega vrtca.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri