5 zastrašujočih stvari, ki se zgodijo, če ves dan sediš (+ kako ukrepati!)

Nova raziskava, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, je pokazala, da večina odraslih v povprečju presedi sedem ur na dan. Tole pa lahko kar lepo skrajša našo življenjsko dobo.

5 zastrašujočih stvari, ki se zgodijo, če ves dan sediš (+ kako ukrepati!) (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2017

"Težava ni zgolj v sedenju, temveč v pasivnem sedenju," pravi osebni trener, Mark Schneider. "Sedenje je enostavno. Če bi zahtevalo napor, ne bi toliko ljudi sedelo." In kaj storiti, da nam slednje ne bi pretirano škodovalo?

5 zastrašujočih stvari, ki se zgodijo, če ves dan sediš (+ kako ukrepati!), o katerih pišejo pri Cosmopoliran.co.uk:

1. Po 2 urah sedenja se lahko posloviš od dobrega holesterola

Ko sediš, se kurjenje kalorij bistveno zmanjša. Tako encim, ki pomaga pri razkroju maščob, dramatično in hitro upade, pišejo pri Cosmopoliran.co.uk.

Sedemurno ali osemurno sedenje dnevno zmanjšuje sposobnost pretvarjanja encima iz slabega v dober holesterol za 95 odstotkov, ugotavljajo znanstveniki univerze Ohio State.

2. Mišice bodo bolele …

Poravnaj se, medtem ko bereš te vrstice!

Ne, ne premakni niti mišice. Sedi pri miru. Vprašaj se: "Kakšen je občutek med sedenjem?" Kje je v tem trenutku tvoja glava? V kakšnem položaju so noge? So pod kotom? Kje počivajo tvoje roke? So poravnane?

"Pomanjšano posvečanje pozornosti zgornjim stvarem, je tisto, kar nam povzroča številne neprijetnosti," razlaga Schneider.

"Ko sediš, bodi pozorna, na pravilno lego. Na začetku bo trajalo in bo terjalo nekaj napora, a na koncu se bo trud obrestoval."

Bodi resnično pozorna na držo. Bodi poravnana.

Kot pravi osebna trenerka iz San Diega, Jessica Matthews: "Medtem ko stojiš potekajo tvoja ušesa, ramena, boki, kolena, gležnji in hrbtenica v liniji naravne ukrivljenosti – v obliki črke 'S'. Ko sediš, pa bodi pazljiva, da so ušesa, rame in kolki v isti liniji, prav tako pa tudi kolena in gležnji.

"Dokler ne boš upoštevala smernic za pravilno držo med sedenjem, lahko pričakuješ bolečine v bokih, križu, vratu in morebitne težave pri dihanju," zatrjuje Schneider.

3. Dvakrat večja verjetnost za borbo z debelostjo

Kot navajamo zgoraj, med sedenjem kuriš kalorije počasneje, kot če bi stala. "Dejstvo je, da si, če sediš šest ur na dan, dvakrat bolj podvržena debelosti, kot pa če se v sedečem položaju nahajaš le 30 minut na dan," navaja študija, objavljena pri The American Journal of Clinical Nutrition.

To, da boš med sedenjem pridobila nekaj dodatnih kilogramov, pa še ni vse!

4. Tveganje za rakave bolezni, diabetes tipa 2 in podvrženost boleznim srca in ožilja

Podvrženost rakavim obolenjem, diabetesu in boleznim srca in ožilja je višja, ko/če je tvoja telesna aktivnost nizka, zadnje pa je lahko velikokrat vzrok za krajšo življenjsko dobo, zatrjujejo pri The Annals of Internal Medicine.

5. Povišanje smrtnosti

Če sediš manj kot tri ure na dan, lahko svojemu življenju dodaš dve leti. Če pa sediš več kot 6 ur dnevno, lahko povečaš splošno tveganje za smrt kar za 94 odstotkov.

Kako ukrepati?

  • V rednih časovnih presledkih (priporočljivo je vsako uro!) vstani, si vzemi kratek odmor, pretegni svoje telo in se malo sprehodi po pisarni. Priporočljivo je, da dnevno naredimo od 10.000 do 13.000 korakov. Če potrebuješ dodatno spodbudo, si za vsako polno uro na telefonu nastavi alarm. Vsakič, ko zazvoni, vstani …

  • Večkrat v dnevu se (med sedenjem) zravnaj in popravi držo.

  • Vsekakor poskrbi tudi za redno športno vadbo, da uravnotežiš telesna področja, ki so zaradi prekomernega sedenja oslabljena.

Preberi še: Super triki, s katerimi se boš znebila prhljaja (na naraven način!) in Ta punca 1 leto ni kupovala TEH (vsakdanjih) stvari in prihranila več kot 21 tisoč evrov! 

Priporočamo tudi: Lastnosti šarmantnih ljudi: Koliko jih imate?