5 nasvetov za življenje brez alkohola

Si že kdaj poskušala črtati alkohol iz svojega življenja, pa ti ni uspelo? S temi nasveti ti bo zagotovo. 

5 nasvetov za življenje brez alkohola (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2017

Nimaš se za odvisnico od alkohola, toda večkrat pomisliš na to, da ga vseeno spiješ preveč in pogosteje, kot bi bilo treba. Pogosto tudi obžaluješ, da je po grlu steklo toliko alkohola in spomini na preteklo noč so zelo zamegljeni. Večkrat kakšen kozarček natočiš tudi doma ob manj posebnih priložnostih? Tako, za družbo? 

Zate imamo izziv

Kaj ko bi zaživela brez alkohola? Vsaj za nekaj mesecev? Imamo številne prijatelje, ki nikoli ne pijejo, pa so ravno tako ali še bolj zabavni - saj so zabavni tudi, ko ne pijejo, hkrati pa se nikoli ne prevesijo v alkoholiziranega težaka.

Izziv je težji, kot se zdi na prvi pogled, saj nas način življenja pogosto znova spelje na stran pota. Da bi ti to uspelo, ti bodo koristili naslednji nasveti, ki smo jih poiskali na spletni strani Rehab-Intenational, sestavila pa jih je avtorica Sarah E. Ludwig.

Kako torej zaživeti brez alkohola?

Poišči svojo novo strast

Razmisli, kaj rada počneš in kaj si si vedno želela početi. Morda bi rada plesala, igrala instrument, se naučila ročnih spretnosti ali bolje kuhati? Izberi si nekaj takšnih dejavnosti in se jim na polno posveti. Naj nekaj izmed tega postane tvoja strast. Strast zahteva čas in škoda ti ga bo porabiti za popivanje. Tako bo tudi tvoja osredotočenost nekje drugje in ne boš se ga napila iz golega dolgčasa ali zabave.

Spremeni svoje navade in rutino

Pomisli, s čim vse se povezuje alkohol v tvojem življenju, in se za nekaj časa tem aktivnostim odreci. Vsaj dokler ti življenje brez alkohola ne pride v kri.  Iz svojega doma odstrani ves alkohol.

Ne omejuj se, a testiraj svoje meje

Samo zato, ker vedno pregloboko pogledaš v kozarec, ko greš žurat, še ne pomeni, da ne smeš več iti na noben družaben dogodek. Bodi le najprej previdna, kakšne dogodke izbiraš. Ko se boš nekajkrat pošteno zabavala brez alkohola, se mu boš lažje odrekla naslednjič, ko greš ven. Vsekakor pa naj gre s tabo na dogodek nekdo, ki ne pije. Nikogar takšnega ne poznaš? Imaš morda nosečo prijateljico? Še kar ne najdeš nikogar? Še razlog več, da to postaneš ti. 

Najdi nova poznanstva

Če v tvoji okolici ni prav nikogar, ki ne pije, ti žal moramo povedati, da to veliko pove tudi o tebi in o stvareh, ki jih počneš. Opremi se z novimi poznanstvi ljudi, ki se osredotočajo na druge stvari, kot le na alkohol in zabave. To je tudi pot, da postaneš uspešnejša na drugih področjih življenja.

Poglobi se vase

Ko te bo zamikalo, da bi nekaj alkoholnega spila, se vprašaj, zakaj te to tako zelo mika. Kaj te žene, da piješ alkohol in kaj boš od tega imela? Se sprostiš šele, ko nekaj popiješ? Je morda v tvoji družbi dolgočasno, če nihče ne pije? Je tvoje razmerje povezano z alkoholnimi pripetljaji? Tu boš tudi našla prave odgovore na to, zakaj te tolikokrat zanese v alkohol. In odgovori te bodo popeljali k spremembam tudi na teh podorčjih. Verjemi, prav osvobajajoče je, da kdaj resetiraš svoje življenje. 

In ne pozabi, da boš imela, ko ne boš več pila, več časa, energije in idej, kako iti za tistim, kar si si vedno želela. Tvoje sobote in nedelje bodo preživete v naravi in končno boš doživela, kako je videti jutranja sobotna tržnica in nedeljski boljši sejem.

Cosmo ti želi veliko poguma in volje! Vredno je.

Pripravila Sanja Macur

Preveri še: Kaj pomeni, če si sanjala o bivšem fantu?

Priporočamo tudi: 10 citatov, ki te bodo navdihnili, da postaneš prava ČUDEŽNA ŽENSKA (če to še nisi)