5 najpogostejših (zelo slabih) izgovorov za tek

Tek je aktivnost, ki ti lahko pomeni užitek ali trpljenje. Ne glede na to, kako ga doživljaš sama, ga je treba razumeti in se podučiti o njegovih pozitivnih in negativnih vplivih. Naš strokovnjak Gašper Predanič pravi, da se pogosto zgodi, da iz začetnega užitka, ki ti ga tek lahko da, ta preraste v mučenje in vodi do iskanja izgovorov.

5 najpogostejših (zelo slabih) izgovorov za tek (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2015

Tek je zagotovo ena najbolj elementarnih oblik motorične dejavnosti, s katero krepiš srčno-žilni sistem, izboljšuješ psihofizično stanje, pospešiš porabo kalorij, zmanjšuješ raven stresa in izboljšuješ delovanje celotnega telesa.

Obenem pa s tekom lahko vplivaš na vsesplošno počutje, raven energije, samozavest, disciplino in vztrajnost.

Tek ima lahko tudi negativne posledice, če se ga lotiš napačno in nisi pozorna na številne pogoje za njegovo varno izvedbo.

Pozitivne lastnosti lahko dosežeš z varnim ali manj varnim tekom. Vprašati se moraš, koliko časa boš vztrajala v manj varni obliki teka samo zato, ker si si tako obljubila, čeprav ti bodo bolečine skorajda že onemogočale izvedbo aktivnosti.

Negativne posledice teka ti namreč lahko prekrižajo tekaške načrte in te prisilijo, da v celoti obupaš nad njim. Prepogosto se na tek gleda preveč površinsko, kar nas omejuje pri razumevanju tistega, čemur bi morali posvečati največ pozornosti, da dosežemo napredek ter hkrati zmanjšamo možnosti nastanka poškodb.

Šele ko boš razumela, da gre pri teku za povezano celoto gibanja, prek katerega lahko prideš do užitkov, veselja in napredovanja, ti izgovori ne bodo pomenili večje težave.

5 najpogostejših izgovorov za tek, med katerimi se boš zagotovo našla

Rada bi tekla, ampak ...

1 ... ne vem, ali sem primerna za tek

Da ugotoviš, ali si primerna za tek, ne potrebuješ veliko. Obleci športno opremo, obuj športne copate, izberi mehko podlago in začni teči. Prvih nekaj korakov ti žal ne bo dalo odgovora, ali si ali nisi primerna za tek, zato teči malo dlje. Na začetku izberi krajšo razdaljo, kilometer ali dva, nato jo postopoma podaljšuj. Vendar ne prehitevaj.

Najpomembneje pri teku je, da poslušaš svoje telo oziroma tekaški korak. Ta naj bo kar se da mehak, sproščen in učinkovit, potrebuješ pa nekaj časa, zato bodi potrpežljiva.

Na tek ne glej kot na povsem enostavno in preprosto aktivnost, ki jo lahko potegneš iz žepa, kadarkoli se ti zaljubi. Spoznavaj tek in razmišljaj o njem kot o športni zvrsti, ki te lahko nauči marsikaj novega.

2 ... ne vem, ali naj tečem po trdi ali mehki podlagi

Trda podlaga je primernejša za izkušene in vešče tekače oziroma tekačice. Če si začetnica, odsvetujem, da tečeš po trdi podlagi. Da lahko tečeš učinkovito in varno, namreč potrebuješ elastično ene­rgijo, ki jo prenašaš iz koraka v korak.

Čeprav lahko elastično energijo bolje uporabiš na trši podlagi, vseeno raje izberi mehkejšo, na kateri je možnost nastanka poškodb (bolečine v hrbtu, bokih, vratu, ramenih, vnetje tetiv, plantarni fascitis, tekaško koleno) manjša.

Kljub izbiri mehkejše podlage lahko in tudi boš napredovala. Za tekaški napredek se šteje že, če boš za dosego cilja izbrala odločitve, ki ti bodo omogočale varno napredovanje in posledično večje užitke v teku.

3 ... te bolečine

Že po prvih nekaj tekaških podvigih me bolijo mečne mišice, kolena, hrbet, kolki ... To je le nekaj najpogostejših težav, do katerih prihaja pri teku. Zavedati se moraš, da te težave lahko nastopijo in najverjetneje tudi bodo.

Največkrat pride do njih zaradi napačnih gibalnih vzorcev, slabe tekaške tehnike, šibkosti stabilizatorjev trupa, zmanjšanje gibljivosti kolčnega sklepa in slabe gibljivosti. Poleg tega je razlog za bolečine lahko v stabilnosti delov hrbtenice ter zategnjenosti mišic in vezi, ki bi ti morale ponuditi elastično energijo.

Sam tek ni dovolj, poleg tega izvajaj še vaje (raztegovanje, krepitev, izvedbo osnovnih tekaških vaj), s katerimi boš izboljšala gibljivost, stabilnost, krepkost, moč in uporabo celega telesa.

4 ... nimam časa

Da lahko začneš teči, potrebuješ čas, vendar pa ne potrebuješ veliko časa, da opraviš dober tekaški trening. Primer učinkovitega in zanimivega treninga se imenuje fartlek, ki ga sestavlja aktivni in pasivni del.

V aktivnem delu tečeš z nekoliko večjo hitrostjo, v pasivnem delu upočasniš, vendar se ne ustaviš. Na začetku lahko uporabiš krajše intervale aktivnega dela (30 sekund, 45 sekund, 1 min) in jih pozneje podaljšuješ. Enako velja za pasivni del oziroma del, ki je namenjen počitku.

Čas odmora naj ne bo predolg, lahko je enak aktivnemu delu, malce krajši ali daljši. Takšen način treninga je precej zanimivejši v primerjavi z daljšimi razdaljami, kjer ti lahko hitro po­stane dolgčas in ob pomanjkanju moči odnehaš, še preden si dejansko dobro začela teči.

5 ... nimam nikogar, ki bi tekel z menoj

Teči v dvoje oziroma v skupini je lahko lažje, zanimivejše, hitreje mine, vendar vedi, da boš vedno tekla sama in zase. Nikogar ne bo, ki bo tekel namesto tebe in zasledoval tvoje cilje, ker se tebi ne ljubi. Ko boš to dojela, bodo občutki, ki jih boš deležna s tekom, neprecenljivi, vredni vsega truda, volje in odrekanja.

Največja nagrada je namreč spoznavanje same sebe ter svojih telesnih, fizičnih in umskih omejitev, poleg tega pa ti tek lahko da dragocene edinstvene občutke sreče, zadovoljstva ter miru.

Napisal: Gašper Predanič

Potrebuješ še malce motivacije? Piši Gašperju na gasper.predanic@gmail.com in mu zastavi vprašanje! Gašperja sicer najdeš na www.gasper-predanic.com.