3 zdravstvena vprašanja, ki jih moraš zastaviti svoji mami

Tvoja mama je ključna za prihodnost tvojega zdravja!

3 zdravstvena vprašanja, ki jih moraš zastaviti svoji mami (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2016

1 Koliko časa si potrebovala, da si zanosila?

Nihče si ne želi premišljevati o tem, kaj sta počela njegova starša, da je končno prijokal na svet. Vseeno boš morda lažje dočakala otroka, če boš to vprašanje postavila svoji mami.

"Motnje, kot so endometrioza ali policistični jajčniki, se pogosto podedujejo," opozarja ginekologinja Gabriela Simetinger.

Če je torej tvoja mama zaradi tega težko zanosila, je možno, da boš tudi ti imela omenjene težave.

Če je trajalo več kot dve leti, preden je zanosila, obišči zdravnika, da bosta preverila možne težave – predvsem če imaš bolečine v medenici, čudne menstruacije, akne ali se nepričakovano zrediš.

2 Kdaj si šla skozi menopavzo?

Morda bo razlika več kot deset let, vendar so leta, v katerih je tvoja mama doživela menopavzo, vseeno dober znak za to, kdaj približno boš v to obdobje prešla tudi ti.

Če je njena nastopila zgodaj, to želiš vedeti – predvsem če si želiš otroke. Zgodnja menopavza lahko vpliva tudi na tveganje za določene bolezni, kot je osteoporoza.

Povprečna leta za menopavzo – kar je po definiciji zadnja menstruacija, ki jo ženska doživi na koncu svojih plod­nih let – so 52. A menopavza lahko nastopi veliko prej ali pozneje (45 je zgodaj in 40 prezgodaj).

3 Ali si imela v mojih letih enako postavo kot jaz?

Do 60 odstotkov tvoje postave je določene z geni. Če so se trebuh in boki tvoje mame raztegnili, se bodo lahko tudi tvoji – kar je lahko tveganje za sladkorno bolezen, ker tvoji organi ne morejo delovati dovolj dobro, ko jih obkrožajo zaloge maščob.

Strokovnjaki pravijo, da je tvoje zdravje lahko ogroženo, če obseg tvojega pasu zleze čez 80 cm. Delež telesne maš­čobe skušaj ohraniti med 15 in 30 odstotki – izmerijo ti jo v skoraj vsakem fitnes centru.

Ne pozabi izprašati tudi očeta!

Ali je imel kdo od tvojih sorodnikov raka na prsih? O tem ne vprašaj le mame. Enako tveganje obstaja z očetove strani.

Vprašaj ga o zdravju njegove mame, ses­ter in tet. Če so zabeležene take težave, moraš vedeti, kdaj so bile diagnosticirane, pa tudi to, ali sta bili prizadeti obe dojki ali le ena.

Če je bila bolezen v tvoji družini (na katerikoli strani že), se o njej pogovori s svojo ginekologinjo in ji zaupaj o vseh dvomih, ki te mučijo.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Je tvoja koža na obrazu v obupno slabem stanju? Tole ti bo v pomoč!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri