3 zdravstvena vprašanja, ki jih moraš zastaviti mami

Veliko ginekoloških bolezni in infekcij je lahko povezanih tudi z dednostjo, zato se enkrat odkrito pogovori s svojo mamo. Vendar si zapomni, da tudi če je tvoja mama povsem zdrava, to še ne pomeni, da nikoli ne boš imele teh težav.

3 zdravstvena vprašanja, ki jih moraš zastaviti mami (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2014

Ali imaš endometriozo?

Gre za dokaj pogosto težavo, pri kateri se deli maternične sluznice, ki so normalno le v maternični votlini, razraščajo zunaj maternice. Lahko se pojavlja v družinah in je pogostejša pri ženskah, ki imajo bližnje sorodnice z omenjenimi težavami.

Kaj narediti, če reče da?

Z meditacijo in s telesno vadbo se ubrani pred stresom in strahom, saj je endometrioza pogostejša pri ženskah, ki so stalno pod stresom. Tudi dieta z malo maščobami in primerna telesna teža lahko pomagata v boju proti tej bolezni.

Si imela miom ali tumor na maternici?

Možnost, da se razvijeta miom – lahko je povsem nenevaren in ne zahteva zdravljenja – ali pa nevarni tumor na maternici, je večja, če ima tovrstne težave tvoja mati; po nekaterih podatkih naj bi imelo do 40 odstotkov žensk miom na maternici (to je nemaligna rašča iz mišičnega ali vezivnega tkiva), še preden pridejo v menopavzo.

Kaj narediti, če reče da?

Pazi na telesno težo in uživanje maščob; tudi nastanek miomov spodbuja estrogen. Da bi lahko jetra bolje uravnavala njegovo raven, uživaj vitamine B-kompleksa, grah, žitarice in regrat. Za raka na maternici zanesljive preventive ni, je pa pomembno redno obiskovanje ginekologa.

Si imela raka na jajčnikih?

Približno trije odstotki tovrstnega raka imajo dedno zasnovo. Prav tako je tvoje tveganje za nastanek raka na jajčnikih večje, če imaš mamo ali sestro, ki sta zboleli za rakom na dojki pred svojim 50. letom.

Kaj narediti, če reče da?

Pogovori se z ginekologom o primernosti kontracepcijskih tablet, ki lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka na jajčnikih za 50 do 80 odstotkov. Predvsem pa naj ti pri rednih pregledih (na šest mesecev) poleg jemanja brisa za preventivo naredijo še ultrazvok.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri