3 pomembni zdravniški pregledi, ki jih opravi takoj po novem letu!

Zavrti telefon svojega zdravnika in se naroči – zate gre!

3 pomembni zdravniški pregledi, ki jih opravi takoj po novem letu! (foto: Profimedia) Profimedia
31. 12. 2021

Test PAP

Test PAP (bris materničnega vratu) pri zdravi ženski, ki je brez simptomov, odkrije zgodnje predrakave spremembe, ki se lahko uspešno zdravijo. 

Kako je videti?

Ginekolog z lesenim loparčkom podrsa po površini in vhodu v maternično ustje (nič ne boli), da dobi vzorec celic s površine. Te nato nanese na objektno stekelce in jih pripravi za nadaljnji pregled.  

Dan pred pregledom

Izogibaj se kemičnih sredstev za preprečevanje nosečnosti (kreme, pene, kondomi s spermicidi), ker te snovi vplivajo na izvid testa. Pregled tudi ni priporočljiv v času menstruacije, ker kri otežuje ocenjevanje celic v laboratoriju. To pravilo pa ne velja, če sumiš, da krvavitev ni redna menstruacija. 

Kdaj?

Test PAP opravi vsako drugo leto, če je izvid negativen (sicer boš povabljena na nadaljnji pregled).

Dermatološki pregled

Več pigmentnih znamenj ko je na tvoji koži, več možnosti imaš za maligni melanom. Izpostavljanje soncu poveča število pigmentnih znamenj, znamenja postanejo tudi temnejša.

Dermatolog ti bo na rednih pregledih pregledal pigmentna znamenja in ugotovil, ali je katero znamenje sumljivo spremenjeno.

Kako je videti?

Če imaš veliko znamenj, ti bodo svetovali digitalni dermatoskopski pregled pigmentnih znamenj, ki omogoči zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma (znamenja poslikajo in ob naslednjem pregledu primerjajo njihovo spreminjanje).

Kdaj?

Enkrat letno, sama pa si pregleduj kožo mesečno. Če opaziš spremembo, obišči dermatologa.

Pregled prsi

Mamografija je priporočljiva po 40. letu, a svojega ginekologa vseeno prosi za pregled prsi.

Kako je videti?

S konicami prstov bo otipal obe dojki ter pazduho in okoli ključnice. Če bo zatipal zatrdlino, se bo odločil za dodatne preiskave.

Kdaj?

Enkrat letno, ko obiščeš ginekologa, sicer se pregleduj vsak mesec. Pozorna bodi na morebitno zatrdlino, ki je vedno na istem mestu in se ne spreminja z menstruacijskim ciklom, ter spremembe kože, bradavice, izcedek iz dojke. V takih primerih nujno obišči zdravnika.

Preberi še: Bi se rada za vedno znebila nadležnih dlačic? Proč z britvico, zima je idealen čas za to metodo, ali pa poglej, kaj se zgodi, če v šampon za lase daš sol!