3 dihalne vaje, ki ti bodo pomagale, da se boš V TRENUTKU počutila bolje

Ko se naslednjič znajdeš v vrtincu mentalnega kaosa, se posluži ene izmed 3 specifičnih dihalnih vaj, ki jih najdeš NA KONCU ČLANKA!

3 dihalne vaje, ki ti bodo pomagale, da se boš V TRENUTKU počutila bolje (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2017

Za trenutek se potopi v popoln zen z nekaj dihalnimi tehnikami, ki jih lahko uporabiš kadarkoli in kjerkoli.

Cosmopolitanova novinarka Danielle McNally je kot vseživljenjska odličnakinja težko sprejela dejstvo, da je prvič dobila cvek in to za tako enostavno nalogo, kot je dihanje. Klinična psihologinja in avtorica knjige Breathe, Belisa Vranich, je namreč pozorno opazovala njene vdihe in izdihe in jo vrgla na izpitu uporabe te najosnovnejše telesne funkcije.

Danielle v tolažbo in nam v skrb ni edina.

"Devet od desetih ljudi je enako slabih v dihanju."

"Kaže, da večina odraslih diha z rameni. Ko vdihnemo, se nam ramena dvignejo, ki obremenijo mišice zgornjega dela hrbta. To je v popolnem nasprotju s tem, kako naj bi naše telo dihalo. Takšno plitvo dihanje pošilja nevarne signale živčnemu sistemu in aktivira hormone stresa."

Rezultat tega: "Srčni utrip in pritisk se povišata, imunski sistem pa se oslabi," pove Vranicheva.

Ja, tudi če si sredi prijetne masaže ali sediš na kavču in gledaš televizijo. Morda se zdi smešno, vendar zaradi tovrstnega dihanja telo misli, da smo pod stresom.

Težava se začne v osnovni šoli.

"Majhni otroci dihajo vodoravno," pravi psihologinja. Ko vdihnejo, je videti, kot da se je v njihovih trebuhih napihnil balon. Ko človek enkrat pride v šolske klopi, se nauči dihati navpično zaradi slabe drže, ki jo povzroča nenehno sedenje. Grbljenje uniči mišico v diafragmi in blokira spodnji del pluč, ki se tako ne more širiti.

Navodila kulture stvar še poslabšajo. Naučeni smo, da dvigovanje ramen predstavlja najbolj učinkovit način vdihovanja zraka. Zdravniki na primer stetoskop prislonijo na naše prsi in zahtevajo globok vdih, reklame proti alergijam odprtost dihalnih poti nakazujejo s pretirano igro pokončnega vdihovanja. Poleg vsega obstaja še pritisk, ki nam pravi, da mora biti naš trebuh raven. Da bi napela trebuh ob vsakem vdihu? Nikoli!

Bolj zdrav odgovor bi bil vsekakor. Globoko dihanje iz prepone bo poskrbelo, da boš bolj mirna in srečnejša.

"Ko dihamo vodoravno, naš vagusni živec, ki se začne na zadnji strani glave in se nadaljuje navzdol skozi vse telo, telesu sporoča, da lahko preide v stanje počitka in prebave," pravi Vranicheva.

To pomeni, da se posledično počutimo manj napeto, da spimo veliko bolje, imamo manj težav s trebuhom in ob enem izboljšujemo svoj imunski sistem.

(Se opravičujemo, če si zaradi te novice pravkar pozabila dihati in bi se najraje priključila na dihalni aparat, a beri dalje ...)

Ko se naslednjič znajdeš v vrtincu mentalnega kaosa, se posluži ene izmed teh treh specifičnih dihalnih vaj.

Tu so 3 načini sprostitve - 3 preproste vaje, ki ti bodo pomagale, da se boš dobro počutila kjerkoli in kadarkoli:

1. Ko si jezna ...

Poskusi šteti vdihe.

Zapri oči in nekajkrat globoka naravno vdihni. Preštej vsak izdih in štej do pet. S tem lahko nadaljuješ deset minut.

2. Ko se premetavaš v postelji ...

Poskusi dihanje 4-7-8.

Konico jezika postavi na dlesen tik za zgornjima sekalcema. Skozi usta izdihni ves zrak, da se zasliši šumenje. Zapri usta in vdihni skozi nos, medtem pa štej do 4. Dih zadrži za 7 sekund. Ponovno glasno izdihni skozi usta in štej do 8. Cikel ponovi trikrat.

3. Ko si živčna ...

Poskusi dihanje 4-8.

V tem primeru preskoči štetje do 7. Z zaprtimi usti in konico jezika na dlesni za zgornjima sekalcema počasi vdihni skozi nos in štej do 4. Do konca glasno izdihni skozi usta in štej do 8. Ponovi trikrat.

Poglej še, kakšen je pravilen način dihanja in kakšen popolnoma nepravilen!

Napačen način dihanja:

- Prsi se premikajo gor in dol, zgornji del hrbta se upogne.
- Trebuh se uboči, rebra se zravnajo,trebušne mišice se zategnejo.
- Ramena se napnejo in dvignejo proti ušesom.

Pravilen način dihanja:

- Vrat, prsi in ramena se ne premaknejo.
- Trebuh se napihne na vse strani.
- Spodnji del hrbta se rahlo upogne, ritka izstopi.

Pripravila Petra Arula
Za splet priredila Ana Murn

Preberi še: "Kako sem se za vedno rešila glivičnih nožničnih vnetij" (zgodba bralke)

Priporočamo tudi: Osebna trenerka Jennifer Lopez je razkrila, kaj vse zvezdnica počne za svojo seksi postavo (jedilnik + vaje)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri