22 odštekanih vprašanj o plastični kirurgiji

Nobena tema za nas niti za specialista plastične kirurgije Marjana Fabjana ni bila prehuda. Ja, najboljši povemo resnico, ki včasih ni najlepša ...

30. 7. 2009

Lepotna kirurgija je že davno postala dosegljiva tudi navadnim smrtnikom. In če se močno spogleduješ z željo, da bi ti popravili nos, povečali prsi … ti bo slej ko prej uspelo prihraniti tisti šopek evrov za novo podobo. Preden pa boš poiskala pravega kirurga zase, preberi spodnji članek in še kakšnega strokovnega.

V: Za katere operacije se Slovenke največkrat odločajo?

O: Pri mlajši generaciji so najpogostejše operacije dojk, sledijo nosovi in oblikovanje telesa. Starejši se najpogosteje odločajo za posege pomladitve obraza (‘faceliftinge’ in drugo).

V: Kaj če operacija ne uspe?

O: Če operacija tehnično ni uspela v celoti, jo v večini primerov skušamo korigirati z dodatnim (po navadi manjšim) posegom. Za neuspešnost operacije ni ‘kriv’ le kirurg, temveč velikokrat tudi pacient (anatomske razmere, odziv telesa, neupoštevanje zdravnikovih navodil v času okrevanja ...).

V: Kaj če stranka ni zadovoljna?

O: Če je pacient pri tehnično uspešni operaciji nezadovoljen, gre po navadi za nerealna pričakovanja glede rezultata operacije. Npr. fant, ki je pričakoval, da bo z lepšim nosom dobil tudi dekle, je bil razočaran nad rezultatom operacije, ker hkrati z novim nosom ni dobil tudi punce, ki jo je dve leti zaman iskal. V takih primerih imamo več dela v smislu razčiščevanja, kaj pacient z operacijo lahko dobi in česa ne more.

V: Kakšen je proces, ko pridem k plastičnemu kirurgu?

O: Najprej se po telefonu naročiš na pogovor, kjer razčistimo vsa tehnična in zdravstvena vprašanja glede operacije, pozitivna (realna pričakovanja) ter možne negativne posledice in komplikacije. Pod modrček npr. vstavimo določene velikosti proteze, da si pacientka lahko predstavlja, kakšno velikost in obliko bo imela po končnem posegu, za operacijo nosu pa na pacientovi fotografiji že naredimo nov nos z računalniško tehniko, da ima predstavo v vseh podrobnostih, kakšen nos lahko pričakuje.

V: Ali se pri prsih na otip pozna, da so 'umetne'?

O: Če ima pacientka malo podkožnega in žleznega tkiva, je možno, da se rob proteze tiplje, ker je pokrov, ki pokriva protezo, pretanek.

V: Ali lahko fant med strastnim seksom premakne silikon oz. druge vložke v prsih?

O: Take situacije smo že imeli, zato svetujemo previdnost vsaj en mesec po vstavitvi implantatov.

V: Ali so prsi po plastični operaciji še tako občutljive za dražljaje?

O: Praviloma naj občutljivost prsi po operaciji ne bi bila spremenjena, vendar je lahko nekaj časa po posegu koža na prsih manj občutljiva, nato pa nekaj časa bolj, preden se občutek normalizira. V redkih primerih (manj kot 1 odstotek) pa je možno tudi trajno zmanjšanje občutljivosti kože in prsne bradavice.

V: Ali lahko hitreje dobim raka dojk, če imam 'povečane'?

O: Glede na študije, ki so bile narejene po vsem svetu, ni dokazano, da bi bila večja pojavnost raka dojk pri ženskah, ki imajo prsne vsadke.

V: Kakšna je povezava med ceno in kakovostjo plastičnih kirurgov?

O: Na ceno lahko vplivata ime in imidž posameznega kirurga.

V: Koliko časa trajajo posegi?

O: Operativni čas za različne posege traja zelo različno: povečanje dojk približno 45 minut, liposukcija dve uri, nos podobno, obrazni lifting štiri ure in več ...

V: Kakšni so stranski učinki operacij?

O: Kot pri vsaki kirurgiji, pri kateri režemo telesna tkiva, so možne različne komplikacije oz. zapleti: od krvavitve, okužbe in podobno, tudi vsak rez pusti do določene mere vidno brazgotino, kar je odvisno od dela telesa in odziva kože. Eden od osnovnih problemov je nepotrpežljivost pacientov v pooperativnem obdobju, ki težko prebrodijo obdobje, v katerem izginjajo vse otekline in drugi sledovi posega.

V: Kako lahko povečamo ustnice in kolikšne so povprečne cene posega?

O: Najpogostejši način povečevanja ustnic je z injeciranjem različnih ‘filerjev’. Med ‘filerji’ s polletnim do enoletnim trajanjem je najpogostejša hialuronska kislina (največ uporabljamo restylane, cena 300 evrov), od permanentnih ‘filerjev’ pa je najbolj uporabljen aquamid (cena 500 evrov). Poleg teh injekcijskih metod obstaja cela vrsta operativnih metod, ki povzročijo že več komplikacij in tudi posledično brazgotine. Cena operacije se giblje od 500 evrov dalje.

V: Ali je poljubljanje drugačno, ko imaš povečane ustnice?

O: Poskusite ... tudi to je eden od razlogov za povečavo.

V: Ali se botoks ali katera druga snov, ki se uporablja za povečanje, lahko premakne nekam drugam?

O: Načeloma ‘filerji’, ki jih vbrizgajo z injekcijami, ne morejo potovati po telesu.

V: Zakaj imajo nekateri, ki so si dali operirati ustnice, popolnoma nenaraven nasmeh?

O: Vzrok za nenaravno gibanje ustnic pri mimiki je preveč vbrizganega materiala ali pa odziv organizma na vbrizgani material, ki se lahko izraža v obliki oteklin, zatrdlin, rdečin ali bulic, kar moti mimiko in dela ustnice nenaravne.

V: Koliko časa po posegu je treba ostati v bolnišnici, na kaj je treba paziti po operaciji in kako dolgo?

O: Pri večini operacij gre pacient na operativni dan že domov, če pa je treba, lahko pri nas tudi prenoči (pri obraznih liftingih in korekciji visečega trebuha). Vsak operativni poseg zahteva svoje okrevanje, vendar je najpomembneje, da se pacient začne čim prej gibati, ker s tem preprečimo morebitne nevarne komplikacije (nastanek krvnih strdkov v nogah in podobno).

Po povečanju ustnic lahko že dve uri po posegu, ko popustijo anestezijske injekcije, normalno jemo in pijemo, en teden po operaciji nosu pa že lahko varno manipuliramo z vsemi mehanizmi, ki omogočajo normalno higieno nosu, saj nam bolečina kot zaščitni mehanizem pove, kateri pritiski so premočni.

V: Ali ti ob okrevanju pripada bolniški dopust?

O: Za estetske operacije pacientki ne pripada bolniški dopust, ker te operacije niso na seznamu, kjer stroške pokriva ZZZS.

V: Koliko lepotni kirurgi upoštevajo proporce telesa po operaciji? Do kakšne meje zdravega okusa gredo pri estetskih posegih? Obstajajo omejitve? V medijih namreč vidimo vedno več žensk in moških, ki so popolnoma popačeni.

O: V plastični kirurgiji obstajajo določeni estetski standardi za proporce telesa ali posamezne dele telesa. Za lepo postavo še vedno veljajo estetski standardi v smislu 90-60-90, pri operacijah nosov imamo do milimetra natančno postavljene standarde glede velikosti in oblike, seveda na podlagi obraznih dimenzij.

Druga plat medalje pa so želje in zahteve pacientke, ki so včasih tudi nerealne in pretirane. Nekdo, ki ima velik nos, želi drugo skrajnost – čim manjši nos, ki pa po estetskih normah morda ne pristaja več k obrazu.

Tudi ušesa, ki so skorajda prilepljena na glavo, odstopajo od lepotnih pravil. Pri kirurgovem popuščanju pacientovim željam in odstopanju od estetskih norm gre absolutno za moralno-etično odgovornost kirurga, ki mora odstopiti od lepotnega posega, ko pacient zahteva poseg v nasprotju z lepotnimi standardi.

V: Se po liposukciji lahko spet zredim?

O: “Tudi če pacientka po liposukciji živi bolj zdravo (pravilna prehrana in telovadba), se lahko zredi ob hormonskih spremembah, kot so moteno delovanje ščitnice, hormonska kontracepcija in druge hormonske spremembe, kot so nosečnost in menopavza,” pravi Fabjan, nikar pa ne pozabi, da bodo maščobne obloge na dan pokukale tam, kjer niso izvajali liposukcije – malce bolj desno-levo-zgoraj-spodaj … in to je videti veliko bolj neestetsko kot lepo porazdeljena maščoba po trebuščku, stegnih ali zadnjici, tudi če je je malo preveč.

V: Ali se po liposukciji moja koža prilagodi novim meram ali postane mlahava?

O: Kako se bo obnašala koža po liposukciji, je odvisno od razmerja med ohlapnostjo kože in količino liposukcije. Koža pa naj bi se mnogo lepše prilepila na spodaj ležeče mišice po liposukciji kot pa pri odstranitvi iste maščobe pri hujšanju, to vidimo predvsem na trebuhu.

V: Ali lahko botoks na obrazu zmanjša občutljivost za dražljaje?

O: Botoks vpliva na obrazne mišice tako, da zmanjšuje intenzivnost krčenja mišic do take ravni, da je še možna normalna mimika. Ne vpliva pa na občutljivost koŽe.

V: Katera plastična operacija je najpogostejša pri moških?

O: Na naši kliniki so najpogostejše operacije pri moških korekcija nosu in ušes.

Lepa in drugačna brez operacije?

Z nekaj truda velik uspeh

Polepšan obraz

Z določenimi vajami lahko brez kirurgov, velikih stroškov in brez tveganja odstraniš podbradek, zgladiš gubice ... Joga za učvrstitev obraza dela čudeže (http://jogaobraza.si), če boš vaje delala dosledno!

Lepo telo

Z redno vadbo in zdravo prehrano lahko tudi sama (ali s pomočjo trenerja) dvigneš ritko, definiraš trebušček in utrdiš stegna, s tibetanskimi vajami pa celo povečaš svoje prsi in odstraniš celulit. Morda ne boš kot barbika, a boš morda še lepša, ko boš sprejela svoj (novi) videz in svojo notranjo lepoto izžarevala tudi navzven.

Dešifriraj ponesrečene operacije

  • Botoks

Ena veka visi – botoks v čelu se je morda razlil v mišice, ki dvigujejo veko in jo sproščajo, rezultat pa je povešena veka.

  • Liposukcija

  • Plastična operacija nosu

Podoben je smučarski skakalnici, ker njegov konec gleda navzgor.

  • 'Napolnjene' ustnice

Spodnja ustnica lahko štrli ven precej bolj kot zgornja.

  • Polnilo

Obraz se komajda premakne, ko se človek smeji.

Na obrazu se poznajo grudice.

  • Umetno povečane prsi

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Marjanu Fabjanu, dr. med., spec. plastične kirurgije.