22. marec – svetovni dan voda

Ker so Združeni narodi razglasili 22. marec za svetovni dan voda, je to dan, ko naj bi si vsi po vrsti vzeli vsaj trenutek, da razmislimo o vplivu vode na naše življenje ...

22. 3. 2008

Letošnja tema svetovnega dneva voda sovpada z Mednarodnim letom izboljšanja zdravstvenih razmer, predvsem pa izboljšanju sanitarnih razmer in higieni. Generalni sekretar združenih narodov Ban Ki-mun je zato med drugim opozoril na neurejene razemere v nerazvitih državah:

  • kar 2,6 milijarde prebivalcev tega planeta živi v katastrofalnih sanitarnih razmerah,
  • vsakih 20 sekund nekje na svetu zato umre en otrok.

V Sloveniji je voda pitna

Sami se imamo lahko zato za prave srečneže! Razmere so pri nas glede tega urejene, voda pa je pri nas še vedno pitna, zato pa moramo toliko bolj paziti na naravo, da se nam nekoč ne bo treba bati, da si z vodo iz pipe ne bi smeli več splakniti ust ob umivanju zob.

Te dni boš tako zaznala veliko najrazličnejših dogodkov na temo stanja in odnosa do voda:

  • Agencija Republike Slovenije za okolje je na novinarski konferenci predstavila novo izdano publikacijo Kakovost voda v Sloveniji, izšla pa je tudi publikacija Vodna bilanca Slovenije za obdobje 1971 – 2000.
  • poseben dogodek pa se bo na svetovni dan voda zgodil tudi na ljubljanski tržnici. Od 8 do 13h ure bo tam potekala predstavitev posebnih vodnih filtrov Brita, sama pa boš lahko poskusila tudi vodo iz Electroluxovega hladilnika – z zbiranjem le teh pa lahko sodeluješ tudi v njihovi nagradni igri.

Za tvoje zdravje in zdravje planeta

Te lične, predvsem pa praktične filtre je mogoče po uporabi tudi reciklirati, tako je za tvoje zdravje in zdravje celega planeta izdatno poskrbljeno! Pomisli: koliko denarji bi prihranila sebi in kako zelo bi lahko pomagala planetu, če bi namesto tako popularnih vod v plastenkah pila vodo kar iz pipe, a v kozarcu s filtrom, ki ga je mogoče reciklirati.

Sicer pa, te vse skupaj že malo bega: filtri, kozarci, baloni, ustekleničena, informirana, živa, ionizirana, obogatena, kar iz pipe ... Več o tem si lahko prebereš tudi tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri