Stvari, ki jih je dobro vedeti o kontracepciji

Ob svetovnem dnevu kontracepcije 2014 ti predstavljamo vodnik po kontracepcijskih metodah, s katerim boš postala najbolj podučena in neodvisna Cosmo bejba tega leta

Stvari, ki jih je dobro vedeti o kontracepciji (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2014

Svetovni dan kontracepcije obeležujemo vsako leto 26. septembra z namenom ozaveščanja o kontracepciji in izobraževanja o reproduktivnem zdravju in zdravi spolnosti. Kampanja, ki poteka vsako leto tudi v Sloveniji, se osredotoča na vizijo o svetu, kjer je vsaka nosečnost zaželena.

Letos poteka pod sloganom »Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija - spoznaj vse možnosti.«, ki mu krepko prikimavamo tudi mi. Organizatorji Svetovnega dneva kontracepcije so zate pripravili kratek vodnik v obliki infografike, kjer boš izvedela katere kontracepcijske metode poznamo, kakšna je stopnja njihove zaščite, kako pogosto jih moraš vzeti ali namestiti ter kakšna je tvoja možnost, da zanosiš ob njihovi uporabi. 

Ali si vedela?

  • Otroci, rojeni najstniškim materam, imajo veliko večjo verjetnost za negativne izide v življenju, kot so motnje v razvoju, vedenjske motnje ter slabša izobraženost  (vir: Hofferth, S., et al. Early childbearing and Children's Achievement and Behavior Over Time. Perspectives on Sexual and Reproductive Health. 2002; 34(1): 41-49)
  • Če bi imela redno spolne odnose in pri tem ne bi uporabljala kontracepcije, bi imela 85% možnosti za zanositev v roku enega leta (vir: WCD 2014)
  • Največ spolnih bolezni se pojavi pri osebah, mlajših od 25 let (vir: WCD 2014)
  • Po podatkih organizatorja Svetovnega dneva kontracepcije, WCD, je 36% najstnikov dejalo, da ima nezaščitene spolne odnose (vir: WCD 2014)

Seks je lahko zelo zabaven, prijeten in izpolnjujoč del življenja, vendar lahko obenem vodi do nezaželene nosečnosti, če pri tem ne boš uporabila zaščite. Verjemi nam, da bi to pošteno spremenilo tvoje in partnerjevo življenje! Nasprotno, ti kontracepcija dovoljuje, da v spolnosti uživaš in te hkrati ščiti pred nezaželeno nosečnostjo.

Izberi metodo, ki ti ustreza

Svetujemo ti, da se pred odločitvijo za metodo kontracepcije dobro seznaniš z vsemi prednostmi in pomankljivostmi posamezne metode in ugotoviš katera ti najbolj ustreza glede na tvoj življenjski slog in navade. Pri tem ti bo v veliko pomoč tudi pogovor s tvojim ginekologom, ki ti bo zagotovil točne informacije o posameznih možnostih in ti strokovno svetoval. Povprašaj ga tudi o metodah na katere morda nisi pomislila takoj in se ti ne zdijo samoumevne.

Ko boš dobro poznala prednosti in slabosti vseh vrst kontracepcije, se boš lahko odločila za metodo ki ti najbolj ustreza. Pred obiskom ginekologa si lahko svoja vprašanja tudi zapišeš ter prosiš ginekologa za letake in brošure, ki si jih boš lahko v miru prebrala po končanem obisku. Celoten vodič po prednostih in slabostih različnih kontracepcijskih metod ti bo v pomoč tudi, če že uporabljaš določeno vrsto kontracepcije, a imaš zaradi nje težave in bi jo morda rada zamenjala.

Za več informacij o svetovnem dnevu kontracepcije in kontracepcijskih metodah lahko obiščeš tudi spletno stran www.your-life.com

Zaupaj nam svojo zgodbo

Se ti je ob uporabi določene kontracepcijske metode zgodilo kaj nenavadnega, zabavnega, ali pa celo kaj bolj nepričakovanega? Morda lahko s svojo zgodbo pomagaš tudi drugim bralkam, podpišeš pa se lahko tudi s psevdonimom.

V uredništvu Cosmopolitana nas zanimajo tvoje osebne izkušnje in prigode, ki so se ti zgodile ob uporabi kontracepcije. Zaupaj nam svojo zgodbo, najbolj zanimivo bomo nagradili s toaletno vodo Rock! by Shakira! Piši nam na: email.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri