15. oktober – Dan zdravih dojk

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna bo na Prešernovem trgu v Ljubljani obeležila Evropski dan zdravih dojk.

15. 10. 2013

V okviru dogodka, s katerim želijo opozoriti, da smo v prvi vrsti sami odgovorni za svoje zdravje, bodo predstavili tudi aplikacijo za pametne telefone Breast Test – Zaupaj svojim rokam, ki je nastala v sodelovanju Europe Donne s farmacevtsko družbo Roche in zavodom Med.Over. net.

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna je lansko leto v sodelovanju s farmacevtsko družbo Roche in zavodom Med.Over.Net pripravila aplikacijo za pametne telefone Breast test – Zaupaj svojim rokam.

Aplikacija s preprostimi navodili in slikovnim gradivom predstavlja postopek samopregledovanja dojk in uporabnike vsak mesec z opomnikom spomni na pregled. Partnerjem projekta sta se letos pridružila Samsung in Microsoft, s katerima so aplikacijo nadgradili z menstrualnim koledarčkom in spletno verzijo. Europa Donna v okviru aktivnosti v rožnatem oktobru nadaljuje s promocijo aplikacije, s katero želijo izboljšali osveščenost o boleznih dojk in promovirati pomen zdravega načina življenja in preventive.

Aplikacija je brezplačno na voljo v tržnicah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti preko spletne strani: breast-test.com, kjer je na voljo tudi spletna različica.

Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk.

Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Za svoje zdravje smo v prvi vrsti odgovorni sami. Z zdravim načinom življenja zmanjšamo tveganje za nastanek rakavih obolenj, z rednim mesečnim samopregledovanjem pa pripomoremo k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Predsednica združenja Europa Donna Slovenija Mojca Senčar, je ob tej priložnosti povedala:

»Že dekleta v poznih najstniških letih bi se morale zavedati, da lahko zbolijo za najpogostejšim rakom pri ženskah, rakom dojk, če bodo dočakale 75. ali 80. let. Vsak mesec bi si morale začeti samopregledovati dojke in s tem nadaljevati do konca življenja. Po 50. letu pa k temu priključiti še presejalno mamografijo vsaki dve leti. Če še niso vključene v program DORA, bi morale za to poskrbeti same.«

Ambasadorki aplikacije Breast Test Barbra Drnač in njena hči Tereza Poljanič se kot mati in hči dobro zavedata pomena pravilnega in rednega samopregeldovanja, saj je tudi Barbra šla skozi izkušnjo "z rakovico", kot je pot bolezni in zdravljenja tudi sama poimenovala. Tereza se zaveda, da je mlada ženska kot je ona, za svoje zdravje najbolj odgovorna sama.

Aplikacija bo oktobra predstavljena tudi na Panevropski konferenci Europe Donna v Pragi, kjer bodo pozvali tudi ostale članice (trenutno je v evropski zvezi Europe Donne 46 članic), da aplikacijo prevedejo in jo promovirajo v svoji državi. Aplikacija je trenutno na voljo v šestih jezikih (slovenščina, angleščina, madžarščina, slovaščina, poljščina in litvanščina).

Več informacij o aplikaciji Breast Test in drugih aktivnostih v Rožnatem oktobru je na voljo na: www.europadonna-zdruzenje.si ali preko Facebook strani Europa Donna Slovenija.