Zdrav nasmeh: Kaj pomeni pojem čistoče?

Ustna votlina ima izreden vpliv na počutje ljudi - od njenega stanja so odvisni naše razpoloženje, družabnost in samozavest.

29. 8. 2011

Ker spada med zelo občutljive dele telesa, je lahko vse, kar nanjo vpliva na fizični ravni - zobobol, razjede, boleče grlo, boleče dlesni, ostanki hrane – naravnost neznosno.

Čiščenje ustne votline je zato bistvenega pomena za posameznikovo dobro počutje tako na fizični kot na čustveni ravni.  Dejanski učinek redne ustne nege je močan, čeprav ljudje morda med samim ščetkanjem o njej ne razmišljajo.

Raziskave kažejo, da uporabniki med ščetkanjem pričakujejo naslednje rezultate:

  • odstranitev umazanije in ostankov hrane;
  • osvežitev ustne votline in daha;
  • zaščita zob in dlesni;
  • bolj beli zobje.

 

Kdaj je priporočljivo ščetkati zobe?

Redno ščetkanje v jutranjih urah in zvečer še vedno predstavlja temelje nege ustne votline.

Nekateri ljudje ščetkanju namenijo tudi druge dele dneva (skoraj petina vprašanih zatrjuje, da si zobe umivajo vsaj trikrat dnevno).  Raziskave jasno kažejo, da imajo ljudje ob različnih delih dneva različne razloge za ščetkanje.  Zjutraj si zobe umijejo zato, da bi si osvežili ustno votlino, se prebudili in se znebili nesvežega občutka, ki se v ustih nakopiči čez noč.  V večernih urah pa s ščetkanjem odstranijo umazanijo, ki se čez dan nabere v ustih.

Pacienti so povedali sledeče:

'Zvečer je potrebno zobe očistiti, zjutraj pa je ščetkanje namenjeno osvežitvi ustne votline.'

'Ščetkanje me na nek način tudi prebudi, saj svež okus po meti deluje kot šok, ki prekine dremavost.'

S pomočjo raziskav so uspeli prepoznati tri različne principe, ki pojasnjujejo, zakaj in kdaj se ljudje odločijo za ščetkanje zob:

  • Rutina - Redno ščetkanje zjutraj in zvečer velja za učinkovito metodo za zaščito zob pred gnilobo, predstavlja pa tudi preventivo, ki zagotavlja dolgotrajno zdravje in higieno. Vendar pa se ljudje pogosto zamotijo in v ščetkanju vidijo obvezno rutino.
  • Izredno ščetkanje - Razlogi zanj tičijo v nepredvidenih dejanjih:  na primer po jedi, pitju ali kajenju ali pred odhodom v družbo.
  • Urejanje osebnega izgleda - Ščetkanje zob predstavlja enega od aspektov osebne nege, ki vključuje tudi kopanje, čiščenje kože, uporabo deodoranta, preoblačenje, ličenje ipd.

 

So lahko zobje preveč čisti?

Številni uporabniki priznavajo, da so lahko zobje preveč čisti. Prekomerne čistoče ne dojemajo pozitivno, saj je posledica agresivnih posegov, ki lahko zobe poškodujejo in povzročijo neugoden občutek v dlesnih. Slednji se pogosto pojavi zaradi agresivnega ščetkanja ali umetnega, kemičnega beljenja zob.

Kako pa je z nitkanjem in uporabo ustne vode?

Ustne vode in zobna nitka so lahko del redne ustne nege ali pa predstavljajo občasno dodatno možnost pri čiščenju ustne votline.

30% vprašanih navaja redno uporabo ustne vode. Njena uporaba je najbolj razširjena med ljudmi od 17. do 34. leta.  Vseeno pa nakupi ustne vode niso pogosti, kar kaže na to, da ljudje precenjujejo njeno uporabo. Stekleničke ustne vode tako pogosto dalj časa ostajajo doma na policah.

Skoraj četrtina vprašanih je nitkanje prepoznala kot del redne ustne nege – zobno nitko naj bi uporabljali do štirikrat na teden.  Vendar pa dejanski podatki kažejo, da je tedenska raba manjša – nitko naj bi uporabljal 1 od 10 ljudi.  Večje število vprašanih vendarle spada v kategorijo ljudi, ki zobne nitke ne uporabljajo redno.  Uporaba zobne nitke je pogostejša v večernih urah, ko je umivanje zob skrbnejše in ne služi le osvežitvi. V večernih urah imajo ljudje tudi več časa.

Raziskave prav tako kažejo, da so mlajši manj zainteresirani za nitkanje kot predstavniki starejše populacije. Posamezniki, ki nitke sploh ne uporabljajo, pa menijo, da za to ni potrebe ali pa je za njih uporaba preveč boleča.

Zobozdravstveni strokovnjaki v precejšnji meri vplivajo na uporabo nitke pri pacientih, saj slednji zatrjujejo, da jo bodo po obisku zobozdravnika uporabljali 'približno en teden'. Sicer pa ljudje zobno nitko uporabijo, ko se nanjo naključno spomnijo ali ko ostanke hrane ne uspejo odstraniti z mest med zobmi.

Znanstveniki v Znanstveni akademiji Aquafresh so zavezani razvoju produktov, ki prinašajo revoluciarna znanstvena odkritja in napredne oblike ustne nege, katerih namen je izboljšati in nadgraditi dnevno nego ustne votline.

Napredno zasnovana ščetka

Aquafresh Interdental

Znamka Aquafresh je vodilna v razvoju izdelkov in lahko ponudi bogato izbiro zobnih past odličnih okusov. Izbiro past pa dopolnjuje s celovito kolekcijo različnih zobnih ščetk, ki so bile razvite ob pomoči zobozdravstvenih strokovnjakov.

Zobna ščetka Aquafresh Interdental zagotavljavečjo učinkovitost pri doseganju medzobnih prostorov* [Murad et al, 2008a]

Učinkovito odstranjevanje zobnih oblog je bistvenega pomena za vzdrževanje dobrega zdravja ustne votline.

73% zobnih oblog se nahaja v medzobnih prostorih.  [Butler & Newby, 2008]

Dostop do medzobnih površin povezujemo z odstranjevanjem zobnega kamna, vendar medtem ko navadne zobne ščetke z ravnimi vlakni čistijo zobne površine, v veliki večini primerov ne sežejo globoko v ozke predele med zobmi.

Za napredno zasnovano zobno ščetko Aquafresh Interdental s podaljšanimi oranžnimi mikrovlakni in nežnimi konicami je bilo dokazano, da prodre veliko globlje v predele med zobmi in da zagotavlja učinkovitejši dostop do interproksimalnih ter subgingivalnih predelov v primerjavi z navadnimi zobnimi ščetkami. [Murad et al, 2008a; Murad et al, 2008b]

Upoštevajoč omenjene koristi, pričakujemo, da bo odslej klinično odstranjevanje zobnih oblog s stičnih ploskev med zobmi učinkovitejše.

Redno ščetkanje z zobno ščetko Aquafresh Interdental prispeva k dobri ustni higieni, lahko pa pomaga tudi pri ohranjanju zdravja dlesni.

 

* V raziskavah je bila izvedena primerjava med zobno ščetko Aquafresh Interdental z zobno ščetko z navadnimi, ravnimi vlakni in najboljšimi zobnimi ščetkami s prekrižanimi vlakni.