Zveza, v kateri je med partnerjema TOLIKO let razlike, bo (zelo verjetno) VEČNO trajala

Raziskali smo, ali razlika v letih v resnici ima kakšen vpliv na razmerje in njihovo trajanje in ugotovili naslednje ...

Zveza, v kateri je med partnerjema TOLIKO let razlike, bo (zelo verjetno) VEČNO trajala (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2023

Pravijo, da so leta le številka. Pa so res?

Dognanja raziskovalcev v raziskavi iz leta 2014, v kateri je sodelovalo 3000 oseb, te lahko namreč zelo presenetijo! Pa poglejmo, kaj so ugotovili.

Razlika: 1 leto

Razmerja oseb, ki so rojene le eno leto narazen ali manj, trajajo najdlje. Le 3 % se jih namreč loči oziroma razide.

Razlika: 5 let

Pri poročenih parih, znotraj katerih je približno 5 let razlike, se odstotek ločitev oziroma razhodov dvigne na 18 %.

Razlika: 10 let

Pri parih z desetletno razliko pa odstotek znaša kar 39 %.

Razlika: 20 let

Razmerja, znotraj katerih je med partnerjema 20 let razlike, imajo najvišji odstotek ločitev (razhodov), in sicer kar 95 %.

Kar pomeni, da razmerja z minimalno razliko v letih trajajo najdlje in so, najverjetneje, tudi najbolj pozitivna. Večja, kot je razlika v letih, večja možnost obstaja, da se razmerje ne bo obneslo.

Zakaj večja razlika v letih vodi do konca razmerja?

Tukaj je nekaj možnih razlogov:

1. Družbene konvencije

Nobena skrivnost ni, da se par, pri katerem je razlika v letih očitna, gleda "po strani". Raziskava je pokazala, da tisti z veliko razliko v letih (10 let ali več), niso deležni ravno množičnega pozitivnega odziva. Velikokrat zato to družbeno neodobravanje vodi do razpada zvez.

2. Življenjska faza

Nekdo, ki je star 30, se spopada z veliko drugačnimi zadevami, ima drugačne cilje in prioritete ter vrednote kot oseba pri 20-ih. Čeprav se razmerje lahko kljub temu obnese, pa lahko velike razlike vsekakor (negativno) vplivajo nanj.

3. Intimnost

Naj se sliši še tako surovo, spalnica je pomemben prostor za vse pare. Čeprav intimnost ni vse in v nekaterih razmerjih ne igra velike vloge, pa vsa seksualna razmerja, da bi trajala, zahtevajo določeno mero kemije (tudi) med rjuhami.

Težava je namreč v tem, da imajo starejši ljudje lahko nižjo potrebo po tovrstnih dejavnostih, prav tako pa lahko imajo starejše ženske težave z zanositvijo, kar lahko mlajšega partnerja odvrne.

So takšna razmerja obsojena na propad?

Seveda ne! Ali se bo razmerje obneslo, je odvisno tudi od drugih dejavnikov, ki so potrebni za srečno, pozitivno in dolgotrajno razmerje:

  • podobna prepričanja, ideali in vrednote, pogled na svet
  • osebni cilji
  • predanost in prioritete
  • pozitivno reševanje konfliktov, komunikacija
  • zaupanje, podpora
  • osebnost

Medtem ko se pari, znotraj katerih vlada znatna razlika v letih, spopadajo z določenimi izzivi in težavami, niso nič drugačni od ostalih. Konec koncev gre v razmerju za ljubezen, podporo, komunikacijo, pozitivno mišljenje in deljenje vrednot. To pa šteje veliko več kot razlika v letih.

Pripravila: N. Š.

Preberi še: Slovenke so spregovorile: TO bi najraje spremenile pri svojem partnerju

Priporočamo tudi: Ženska, ki jo moški najpogosteje izberejo za ljubico, je ...