Zmenek za novo tisočletje

Pred vami je ultra moderni vodič po poteh (in stranpoteh), ki jih boste še prehodile na poti do pravega ... Berite, delajte si izpiske!

27. 5. 2004

V osemdesetih ste ga srečale na skejterski rampi, v devetdesetih na zabavah in rejvih, kaj pa danes? Danes se lahko dobita na spletu ali tečaju joge. Če vam še ni jasno, vam moramo povedati, da se je dvorjenje močno spremenilo od časov Jane Austen, v katerih je fant srečal dekle, uročeno sta se pogledala, poročila in srečno živela do konca svojih dni. Ne, ne, to so filmi; danes zmenek spominja bolj na intervju: Je spodobno oblečen? (kljukica) Zabaven? (kljukica) Dober ljubimec? (bomo videli …).

In kot se spodobi za pravi intervju, se mora kandidat prebiti čez drugi in tretji krog, preden bi se mu ponudila primerna namestitev. Menimo, da je to popolnoma sodobna in hkrati ustrezna rešitev težave z naslovom Kako se prebiti do pravega … Čim večkrat se dobita, večkrat imata priložnost, da razpravljata o stvareh – in če kar naprej govori o svoji bivši, položajih, ki bi jih rad preizkusil ali o tem, kako izjemno pameten je (kar naj bi bili moški že po naravi …), že veste, koliko je ura.

Vsa samska dekleta, ki se neumorno podajajo na zmenke, imajo isto pripombo: dobrega moškega je težko najti. Vendar ni tako zato, ker bi bili vsi že ‘oddani’, kot imajo navado reči. To je mit, ki preprosto ne drži. Veste, kaj je tisto, kar vas najbolj ovira, da bi spoznale čim več prijetnih in dobrih fantov? Vaš lastni program v glavi! Kako, boste vprašale? Lepo. Saj veste, zamislile ste si, da mora imeti atletsko postavo, zanimati se mora za sodobno literaturo ali pa ‘mora’ ljubiti mačke (kar seveda postane nujni pogoj, če živite sami s sedmimi mačkami).

In s temi programčki se vedno znova podajate na lov, pri čemer že na daleč izključite vse kandidate, ki na prvi pogled ali besedo ne izpolnjujejo vaših kriterijev, s tem pa si zožujete krog in ne daste možnosti prijetnemu računovodji, ki želi pritegniti vašo pozornost, gradbeniku, ki vas gleda z druge strani sobe, ali zabavnemu pilotu, ki pripoveduje zgodbe s svojih potovanj. Kako ste lahko prepričane, da eden od njih ni pravi za vas?

“Poločitvi so se moji ‘kriteriji’ drastično spremenili,” pravi Mirjana, 32. “Prej sem vedno nekaj iskala na fantu: postavo, lepe oči, humor. Danes pa me najprej zanima, kako se značajsko ujamem z osebo. Fantov, s katerimi se danes sestajam, pred petimi leti tudi pogledala ne bi. Ugotovila sem, da problem niso oni, temveč jaz.” Z zmenki je tako kot s kavbojkami. Na razpolago imate veliko barv in modelov, vaša naloga pa je, da ugotovite, kateri par vam najbolj pristaja.

Vloge so se zamenjale …

Pred davnimi časi so bila pravila igre taka, da je fant povabil dekle na zmenek. Plačal ji je večerjo, naredil prvi korak in jo naslednji dan poklical. Kje so ti časi … Ne trdimo, da je kavalirsto izumrlo, pravimo le, da je po vsej verjetnosti v komi. Danes punce povabijo fanta ven, naredijo prvi korak in pokličejo naslednji dan. Kot da to ni dovolj, si še razdelimo račun za večerjo. Kaj se dogaja?

So fantje preveč zagreto prebirali ženske revije in vzeli igro ‘delaj se hladnega’ malo preveč resno? Ali ni ‘delaj se neumno’ ženska domena? Malo zadržanosti sicer ne škodi, vendar: kar je preveč, je preveč. Fantje, če berete tole, si zapomnite – zelo, zelo nas razveselite, če nam odprete vrata, nas naslednje jutro pokličete, predvsem pa – če naredite prvi korak. Vse se začne s flirtom

Zgodi se lahko, da vse skupaj načne vašo samozavest. Ne gre za to, da bi si v petek zvečer, ko se odpravljate v mesto, mislile: “Nocoj bom srečala svojega moža.” Ne, kje pa! Vseeno pa je hudo, da vas nihče ne opazi, še huje pa je, če ste ves večer deležne zvrhane mere pozornosti moškega dela občinstva, v naslednjih dnevih in tednih pa ne dobite niti enega elektronskega sporočila ali vas nihče ne pokliče. Nekako takole se odvrti scenarij: ven greste s skupino prijateljev, nekateri so samski, drugi vezani. S skupino fantov na levi se začnete pogovarjati, in kaj se zgodi? Največ pozornosti so deležna dekleta, ki fanta že imajo! Razlog? OVSD (obupane vibracije samskih deklet) – vibracije, ki jih oddajate, ko si resnično želite nekoga spoznati.

Vsak ima rad izziv. Če bi moški ležal pred vašimi nogami (“Tvoj suženj sem!”), se najbrž niti ozrle ne bi za njim. Enako je pri moških; če ugotovijo, da vas z lahkoto dobijo, vas bodo dali ‘v rezervo’ in se podali na lov za bolj zmuzljivo in skrivnostno princesko. Rešitev takih težav je, da se obnašamo, kot da nam je vseeno. Saj veste, fantje takoj ‘potegnejo črto’, če zaslutijo, da je dekle pripravljeno na resno zvezo. Tako morate biti včasih premetene in priti po ovinkih do cilja, ki ste si ga zastavile.

Naj se malo potrudi: Ne domišljajte si, da lahko ta del dvorjenja preskočite ali da ga znate dobro odigrati. Nekje med potjo se je ta klasika zapeljevanja spremenila v ‘predobra sem zate’. Ne gre namreč za to, da igrate ledeno kraljico, temveč za to, da mu daste ravno toliko, da hoče še več … “Nič ni bolj zapeljivega kot dekle, ki se zna iz srca smejati v moški družbi,” pove Andrej, 26. “To pomeni, da je samozavestna in se zna postaviti zase.” Načrt je takšen: bodite dekle, ki uživa v druženju in s katerim se drugi radi družijo. Tisti, ki bi bil rad z vami, si mora vašo pozornost šele zaslužiti. Napreduje lahko le z zelo majhnimi koraki. Če boste znale podaljševati to začetno obdobje flirtanja, boste z lahkoto ugotovile, ali si vašo pozornost sploh zasluži in ali obstaja možnost, da nadaljujeta.

Sosedova trava je vedno bolj zelena: Prav vsaka se je že znašla v dilemi: našle ste par prekrasnih čevljev z visoko peto in prodajajo jih v petih barvah. Ko pa vam prodajalka pove, da je rumenih zmanjkalo, hočete ravno te. Da ne boste mislile, da je pri moških kaj drugače! Vedno hočemo tistega, ki ga ne moremo imeti. In obratno. Zato skrbno skrivajte svoje karte in se delajte rahlo nedostopno. Pa ne preveč, da ne boste izpadle snobovsko. Malo skrivnostnosti ne škodi.

Vzemite si čas: Da takoj položite vse karte na mizo, ni ravno najboljša taktika, s katero boste prišle do sebi primernega moškega. Čeprav se vam zdi najbolj pametno, da se od začetka pogovarjata popolnoma odkrito, saj bosta le tako vedela, ali imata lahko skupno prihodnost, ni tako. Videti bo, kot da ste popolnoma obupani ali pa da se še niste otresli prtljage iz prejšnjega razmerja. “Ven sem šel z dekletom, ki je že na prvem zmenku hotela vedeti, kaj pričakujem od partnerstva in kakšno družino bi rad imel. Njeno telefonsko sem ‘založil’ v tistem trenutku, v katerem sem jo pripeljal do njenega doma,” pove Grega, 28. Pustite, da kemija in naravni potek dogodkov opravijo svoje; igra zapeljevanja naj bi bila zabavna in seksi, ne pa smrtno resna.

Kje jih najti?

Logično načelo, ki mu sledite, je: tam, kjer je pivo, tam so fantje. Ne glede na to, kakšen tip moškega vam ustreza, vsem je skupno eno – vsi se radi družijo s svojimi prijatelji, najraje ob steklenici piva. In da ne boste mislile, da so prijetni lokali edini prostor, kjer jih lahko srečate! Priklopite se na internet. Kliknite …

Kliknite za zmenek …

Še nedavno je imelo internetno dopisovanje in spoznavanje prizvok negativnega, saj naj bi bilo rezervirano za obupance in socialno zavrte tipe ljudi. Izbrišite si predsodke o računalniških frikih iz glave in klikajte. Ljudje vseh starosti, poklicev in okolij vam bodo danes pritrdili, da je za zelo zaposleno samsko dekle ali fanta tako flirtanje izjemno primerno, saj ga lahko opravijo, medtem ko odgovarjajo na pošto, kupujejo zgoščenke ali iščejo informacije.

“Na klepetalnico sem se priklopila samo zato, da bi videla, kako ta zadeva deluje,” pravi Petra, 26. “Našla sem fanta, s katerim sva imela toliko skupnega, da kar nisem mogla verjeti, tudi izhajala sva iz istega okolja. Zelo zabavno je bilo imeti simpatijo, pa čeprav ga nisem poznala. Po približno treh tednih sva se srečala v lokalu v mestu. Na žalost med nama ni bilo romantične privlačnosti, vendar sva sedaj zelo dobra prijatelja. Z veseljem pripovedujem zgodbo o tem, kako sva se spoznala, saj se mi zdi nekaj posebnega.”

“Sporočilo sem poslala, ker sem potrebovala nekaj novega, saj sva se z dolgoletnim fantom razšla na grd način,” pove Sanja, 29. “ Za žensko samozavest ni boljšega kot to, da v enem vikendu prejme več kot 30 sporočil … Vendar se še nisem odločila, kaj bom pravzaprav z njimi počela.”

Razlogi za:

 • Za svojim računalnikom ste varne in razkrijete lahko samo toliko, kolikor hočete same.
 • Partnerje si lahko izbirate po mili volji, ne da bi s tem koga prizadele.
 • Če imate pred sabo profil partnerja, je popolnoma enostavno, saj z lahkoto izberete tistega, ki vam ustreza.
Razlogi proti:

 • Lahko je slepa ulica. Tako kot če po radiu poslušate izjemno privlačen in seksi glas napovedovalca, ko pa ga vidite v živo, je popolnoma nekaj drugega (ali tretjega).
 • Seveda je veliko takih, ki vam sploh ne odgovarjajo, vendar je to tema, na katero se lahko do solz nasmejite s svojimi prijatelji.
 • Vsak lahko napiše res čisto vse, kar mu pade na pamet. Vprašanje je, ali lahko vi temu verjamete …
Naslovi popularnih internetnih klepetalnic:

www.vijavaja.com;

www.interblod.com;

www.ona-on.com;

www.kupid.com;

www.akcija.net.

Vstop dovoljen le samskim

Ne gre za slogan v stilu Samski vseh dežel, združimo se in jokajmo ob skupni usodi, temveč bolj za misel Medtem ko pari doma kuhajo večerjo in ležijo na kavču, mi flirtamo in se zabavamo do nezavesti. Najboljši način je, da se dogovorite, da vsak prijatelj, ki je samski, pripelje s sabo prijatelja, ki je prav tako brez ‘obveznosti’. Tako se vam ne bo treba spraševati, ali je kateri od njiju ‘psiho’. Lahko se dobite pri kom doma ali v prijetnem lokalu. Dobro je tudi to, da se vsi – vsaj po pripovedovanju – že poznate in se boste imeli o čem pogovarjati. Če ste doma, pripravite družabne igre – presenečeni boste, kako sprostijo vzdušje.

Razlogi za:

 • Ker bo vsak pripeljal znanca, boste zbrani le ‘preverjeni’, zato ste lahko veliko bolj sproščeni, kot če se sami podate v lov na neznani teritorij.
 • Ni vam treba ugibati vso noč, ali on bi ali ne bi; na kupu ste sami taki, ki iščete.
 • Vedno je dobro, da širite svoja obzorja in poznanstva.

Razlogi proti:

 • Nimate samskih prijateljev.
 • Vse samske prijatelje vaših samskih prijateljev ste srečali že milijonkrat.

Marcedes Javornik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri