Zgolj srednje srečno razmerje ni dovolj!

Znanstveniki so odkrili, da od 55 do 65 odstotkov ločitev doleti stabilne, a ne preveč srečne zakone in partnerstva.

Zgolj srednje srečno razmerje ni dovolj! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 12. 2015

Avtorica knjige Marriage Confidential Pamela Haag je po svoji žalostni ločitvi nekaterim svojim prijateljicam postavila vprašanje:

  • "Kako bi ve opisali svoj zakon?"

In prav vse po vrsti so odgovorile, da imajo srednje srečen zakon.

Vsi približno vemo, kako to gre: dnevi nore zaljubljenosti so mimo in težko je reči, da je nekaj zares slabo v vajinem razmerju, ne moreš pa se spomniti niti nič preveč dobrega.

No, spoznanje jo je pripeljalo do tega, da je napisala knjigo o napol srečnih zakonih.

Vse skupaj na kratko povzemamo v pet očitnih znakov, da si v razmerju, ki ne osrečuje:

  • Pogovori se ves čas vrtijo okoli praktičnih stvari, kot so hiša, otroci, služba ali študij, hrana, pes ...

  • Skupaj sta počela nekaj zabavnega pred več kot letom dni. In tudi v bližnji prihodnosti se vama ne obeta nobena skupna 'žurka'.

  • Niti trudiš se ne več, da bi osrečila svojega partnerja. Poskusi se vsaj spomniti, kdaj si ga razveselila z majhno pozornostjo?!

  • Če bi te kdo vprašal, se zagotovo ne bi mogla spomniti, kaj tvoj partner bere, katero glasbo posluša ...

  • Nekatere stvari so te začele grozno živcirati – srkanje juhe, način, kako se pogovarja z drugimi, cigareta vedno v roki ...

Pa skrivnost zares srečnih razmerij?

Kot prvo, pozabi na to, da moraš podpirat kar 'vse vogale hiše'. Partnerja morata biti predvsem enakovredna, zato mora biti tudi gospodinjsko delo - v današnjih časih, ko so ženske v večini zaposlene - enakomerno porazdeljeno.

In daj, za trenutek pomisli, kaj si sploh želiš od svojega partnerja. Najbolje je, da mu kar naravnost zaupaš svoje želje, da želiš več časa preživeti z njim. Včasih je problem le komunikacija, želje je treba povedati na glas. Bistvo je v dajanju in sprejemanju.

Premalo seksa?

Seksualno življenje večkrat zamre, saj se partnerji z leti sploh ne poznajo več med seboj, med njimi ni nič več intimnega, nobene strasti, nobenih nežnosti. A tudi to se lahko izboljša.

Vsak je rad ljubljen in si želi, da je kdo z njim nežen. Počasi, počasi se mu ponovno približaj, zagotovo bosta našla povsem novo strast.

Preberi še: 14 najpogostejših napak, ki jih ženske delamo v zvezi