Zgodbe, ki kršijo običajna pravila ljubezni in seksa

Monogamija velja za zlato pravilo v ljubezenskih odnosih, vendar se ob njej pojavljajo tudi druge oblike razmerij: trojčki, četvorčki, ki podirajo tabuje. Preberi si zgodbe, ki kršijo običajna pravila ljubezni in seksa.

Zgodbe, ki kršijo običajna pravila ljubezni in seksa (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2016

Lexi je stara 18 let in je bila večkrat razočarana v ljubezni. "Preveč se navežem in preveč ljubim." V sebi ima veliko ljubezni, zato jo želi deliti z več kot eno osebo. Mogoče celo s tabo in tvojim fantom ali tvojo punco – sporoči ji. Njena edina zahteva je preprosta: "Želim, da me sprejmeš takšno, kot sem."

Stephen si želi svobodo, iskrenost in zabavo. Njegova punca že ima dva ljubimca in otroka, zato ima nekaj odvečnega časa in energije.

"Sem odprtega srca in svobodomiseln," piše na njegovem profilu na spletni strani Open Minded, ki pomaga svobodomiselnim osebam, da se najdejo. Stephen nima težav pri iskanju podobno mislečih ljudi, nimajo pa vsi te sreče.

To je namreč težje, kot se zdi na prvi pogled. Ne moreš namreč razmišljati o alternativah monogamiji, če se ne soočiš najprej s svojimi občutki glede tega.

Vprašaj se, zakaj misliš, da je razmerje nujno omejeno na dva človeka? Kdaj si začutila, da je neobičajno, če začneta partnerja razmišljati o drugih ali celo vključita tretjo osebo v svoje razmerje?

Na kateri točki je tvoja vzgoja, po vsej verjetnosti krščanska, popolnoma oblikovala tvoje predstave o odnosih?

Sproščena, dogovorjena nemonogamija je drugačna v vsaki situaciji. Obstajajo poliamorna razmerja, kjer imajo ljudje odkrite romantične in seksualne odnose z več partnerji.

Pojavljajo se odprta razmerja, za katera je značilno, da imata partnerja odnose z drugimi, vendar se vedno vrneta domov drug k drugemu. Svingerji eksperimentirajo z drugimi pari.

Obstajajo še druge oblike odnosov, ki niso monogamni, vendar so te prevladujoče. V navedenih definicijah so pomanjkljivosti, ker ljudje ustvarjajo nova pravila skozi prakticiranje različnih odnosov.

Ne glede na to, ali ti je všeč takšen tip odnosov ali ne, jih je skorajda nemogoče ignorirati, saj se pojavljajo tudi pri nas. Podatki kažejo, da je okoli tri odstotke Slovencev in Slovenk v poliamornem odnosu.

Integrativna psihoterapevtka in doktorantka zakonske in družinska terapije Alja Fabjan, ki je v diplomskem delu preučevala poliamorijo, pravi:

"Ko sem leta 2009 pisala diplomo, je bilo nemogoče najti par, ki bi živel v tovrstni zvezi, našla sem ga v Zagrebu. Menim, da pri nas danes zelo redkokdo živi v pravi poliamoriji, sem pa že slišala od znancev, da poznajo vsaj en tak par.

Pomislek imam, ali gre res za pravo poliamorijo, bolj pogoste so oblike zvez, ko eden od partnerjev ve, da ima njegov partner še druge, si zatiska oči ali ga moti in se s tem sprijazni, ampak to ne moremo šteti kot poliamorijo. Precej več je svingerstva."

Sophie

Ko jo je zapustil fant, s katerim se je nameravala poročiti, je bila šokirana. Odločila se je, da ne bo nikdar več stavila vse le na enega fanta.

Potem je spoznala Neda, ki je bil star 22 let (ona pa 27). Oba sta bila pripravljena na odprto zvezo, vendar sta se zaljubila in odločila, da bosta nadaljevala razmerje kot primarna partnerja.

Dogovorila sta se za odnose z drugimi, ki sta jim morala povedati, da imata primarnega partnerja. Sophie je komedijantka in nekoč so ji na turneji v oči padle simpatične ženske, ki so nastopale skupaj z njo. Pred nastopom je Nedu poslala sporočilo:

"Spoznala sem vročo punco. Bom videla, kaj se bo zgodilo." Nedu je to povsem ustrezalo. Toda čez nekaj časa je šla Sophie na zmenek z Lukom in zapletla sta se v razmerje.

Ned je bil še vedno njen prvi fant, vendar je sčasoma vse več časa in pozornosti posvečala Luku. "Čutila sem, da sem zmožna ljubiti oba," je dejala Sophie. Sčasoma je tudi Ned začel hoditi na zmenke z drugimi in sledili so večurni pogovori: Kako se ob tem počutiš? Kaj pomenijo tvoji občutki? Potrebujeva nova pravila?

Sčasoma sta se odločila, da končata svoje razmerje. Sophie se je skupaj z Lukom preselila v Chicago, kjer se je vpisala v šolo kreativnega pisanja.

Oba uporabljata Tinder, ki ga preverjata, ko ležita drug ob drugem, in včasih imata srečo. Sophie precej lažje najde fante, ki so pripravljeni na odprt odnos, medtem ko Luke opaža, da punce niso pretirano zainteresirane.

Sophie in Luke imata pravila: lahko se srečujeta s komerkoli, vendar morata o tem obvestiti drug drugega.

O srečanjih z drugimi si ne pripovedujeta podrobnosti. Včasih gre Luke ven in se dobi s kakšno punco, medtem ko Sophie preživi večer doma, srečna, ker lahko v miru gleda nadaljevanko Gilmore Girls. Naslednji večer pa gre ona ven in se dobi s kom.

Sophie čuti, da je zmožna ljubiti več oseb hkrati in je pripravljena imeti še kakšnega partnerja (za krajši ali daljši čas) v prihodnosti, vendar je trenutno zadovoljna. Spoznala je, da bolje funkcionira v razmerju, če ne čuti pritiska, da mora trajati 'za vedno'.

Zelo verjetno je, da noče biti ujeta in potrebuje občutek svobode v odnosu. Ali pa ima zelo močan seksualni nagon.

Raziskava, objavljena v časopisu Hormones and Behavior, je pokazala, da imajo poliamorne osebe višjo stopnjo testosterona, ki je pogosto povezan z libidom, kot tisti v monogamnih razmerjih.

Nekoč je za Sophie veljalo: "Zaljubila sem se v nekoga in sem ga varala, potem pa sem začela gojiti čustva do osebe, s katero sem varala svojega partnerja. Počutila sem se obupno." Zdaj se ne počuti več grozno, krivda je več ne razžira.

Na vprašanje, ali lahko ljubimo več oseb hkrati, Fabjanova odgovarja:

"Možno je ljubiti več kot eno osebo v enem obdobju, kar podpira tudi antropološki vidik, naš sociokulturni vidik pa zapoveduje, da se to ne sme. To nasprotje vodi v notranji in zunanji konflikt, če se nam ali našemu partnerju zgodi, da v določenem obdobju ljubi še nekoga.

Če nekdo enači monogamijo in ljubezen ter se v zvezi zgodi nezvestoba, potem je v njegovih očeh s prevaro tudi konec ljubezni, kar ni nujno res. Zvestoba je možen in pogost dogovor znotraj zveze, možni pa so tudi drugačni dogovori. Da bi katerikoli dogovor uspel, je nujno, da se z njim strinjata oba partnerja."

Kakšna so pravila?

Eden prvih primerov poliamorije v ZDA se je pojavil leta 1800, ko se je oblikovala komuna Oneida v New Yorku, kjer so člani udejanjali idejo svobodne ljubezni in zavračali monogamijo kot utopični ideal. Zanje je bilo značilno, da so uvedli enakopravnost žensk v takšnih skupnostih.

"Poliamorija je ena od oblik nemonogamne zveze, ki so obstajale, odkar obstajamo ljudje. Če prebiramo zapise o različnih oblikah partnerskih zvez in spolnih praks skozi zgodovino, pogosto naletimo na prisotnost nemonogamnih zvez: poligamijo, menjavo spolnih partnerjev, različne oblike nezvestobe," pojasnjuje Fabjanova.

Okoli leta 1950 je postalo priljubljeno svingerstvo. Vsaj na videz je šlo za odkrivanje seksualnosti brez globljih čustev in ohranjanje družinskih vrednot na površju.

Naslednje obdobje nemonogamnih odnosov se je dogajalo s kontracepcijsko tabletko leta 1960, ko so ljudje množično seksali, obiskovali orgije in zabave.

Vse to se je odvijalo v imenu svobodne ljubezni brez posledic, dokler ni aids ustvaril kulture strahu, ki je številne odvrnila od raziskovanja seksualnosti v neomejenih količinah.

Pričakovalo se je, da bo monogamija postala spet zlato pravilo.

Toda ko so ljudje odkrili, kako se izogniti virusu HIV, se je ponovno pojavila ideja, da dvojina ni edina možnost. Imeti več partnerjev je od nekdaj veljalo za moško fantazijo, vendar so tudi ženske, ko so začele služiti svoj denar in prevzele pomembne položaje, začele pogumno odkrivati svoje fantazije.

"Pojavljajo se določene spremembe, ne le upoštevajoč statistične podatke, ampak tudi v posameznikovih zaznavah partnerskih odnosov. Te spremembe nas morda nekoliko oddaljujejo od tradicionalne monogamije, ne morem pa reči, da gre za trend ali porast poliamornih zvez," pravi Alja Fabjan.

Kate

Enaintridesetletna Kate z možem že šest let živi po dogovorih in pravilih odprtega razmerja. Njuna pravila so naslednja: seks z nekom drugim imata lahko le, če je eden izmed njiju v drugem mestu.

Ne smeta se dobivati pogosto z isto osebo. Imata celo seznam 'ne jebi', ki določa, da imata lahko le seksualno razmerje z drugo osebo, in nič več kot to. In še eno pravilo je, da drug drugemu vse zaupata. Kate razloži:

"To naju vzburja in se lahko konča z vročim, jeznim seksom, ki je del fantazije. Gre pa tudi za to, da želiva poznati resnico."

Kljub temu se Kate ni vedno držala vseh pravil. Seksala je z moškim, ko niti ona niti njen mož nista bila v drugem mestu. Potem se je na seznamu 'ne jebi' znašel njen bivši fant. Sicer ni živel v istem mestu, je pa seksala z njim večkrat – ne vsak dan, ampak nekajkrat na leto.

Očitno je, da Kate vara v svojem nemonogamnem odnosu. Večina ljudi v poliamornih odnosih ima pravila. Tako veliko pravil imajo, da imajo celo njihova pravila pravila.

"Počutim se krivo, kadar prekršim pravilo," je povedala Kate in priznala, da bi jo prizadelo, če bi ji mož lagal in kršil skupna pravila. "Včasih se tolažim s tem, da kar ne ve, ga ne bo prizadelo. Potem pa si mislim, da je to grozen način razmišljanja."

Zakaj se ljudje odločajo za poliamorno zvezo?

Fabjanova pravi, da so razlogi zelo raznoliki, podobno kot pri odločitvi za kakršnokoli drugo obliko zveze ali za samsko življenje.

"Če se za poliamorijo odločita dva, ki sta prej živela v monogamni partnerski zvezi, je potrebna pozornost predvsem glede tega, ali si takšno spremembo res želita oba ali pa se eden od partnerjev prilagaja drugemu zaradi različnih razlogov: strah pred izgubo, nemoč, finančni razlogi.

V tem primeru so posledice za zvezo lahko zelo slabe. Partner, ki se je na začetku odločil za prilagajanje in spremembe, ki si jih ne želi, najbrž na dolgi rok tega ne bo prenesel in bo zveza razpadla."

Alyssa

Najprej je bila v ljubezenskem štirikotniku, ki se je pozneje zmanjšal in je trenutno v triadnem razmerju, trojčku.

Zgodba gre tako: Alyssa, ki je zdaj absolventka, je spoznala poslovneža Joshuo prek aplikacije Whisper. Star je bil 31, ona pa 18. Na njunem prvem zmenku ji je razkril, da je poliamoren, in upal, da je to ne bo motilo. Bil je del trojčka, ki se je pravkar poslovil od tretje osebe. Nekaj dni kasneje jo je pripeljal k sebi, da bi spoznala S., ki je bila stara 25.

Naslednje jutro, ko je šel na službeno potovanje, je odkril, da sta si Alyssa in S. všeč. Joshua je kmalu začel hoditi s študentko, ki jo bomo imenovali Ann, in jo je spoznal prek spleta.

Povabil jo je, naj se jim pridruži, in tako so bili štirje. Skupaj so spali, seksali, včasih vsi skupaj, včasih v različnih kombinacijah, medtem ko so drugi opazovali. Zanje je to delovalo.

V njihovih odnosih ni veliko pravil. Lahko seksajo z drugimi, vendar morajo uporabljati zaščito in obvestiti o tem druge člane skupine. Prav tako je treba pristati na pogoj, da živijo vsi v Joshuovi hiši (imenuje jo polihiša), s čimer se vsi strinjajo. Jo­shua je od Ann pričakoval, da nadaljuje šolanje in delo, vendar je pustila študij in službo.

"Po številnih opozorilih, naj naredi nekaj s svojim življenjem, mi je bilo dovolj njenega poležavanja." Tako so ponovno ostali trije. Dokler ni Joshua prek prijatelja spoznal 25-letno veterinarko Mary.

Alyssa ni bila presenečena, da je spoznal novo žensko, ker je to nekaj, kar Joshua počne – izbira nove osebe, čeprav so se strinjali, da lahko vsak pripelje nekoga novega, če se vsi strinjajo in je ženskega spola. (Ženske so vse biseksualke, medtem ko Joshua ni. Mary je predlagala, da bi pripeljala še kakšnega moškega, vendar Joshua tega ni dovolil).

Sčasoma so odkrili, da mora S. rešiti svoje težave, ki so vplivale na njihove odnose. Čas je bil, da jo pustijo. Na tem mestu je primerno postaviti vprašanje: Se ti ne zdi, da je Joshua glavni in da tukaj ni govora o ženski moči, temveč o moški prevladi?

Res je, da ima v vsakem odnosu ena oseba moč na enem področju (jaz bom odgovorna za druženje, družabne stike), druga pa na drugem (ti poskrbi za hišna opravila). Najbrž je smiselno omeniti, da nekatera polirazmerja delujejo po drugačnih pravilih, kot pravkar opisano.

V tem odnosu je namreč Jo­shua tisti, ki ohranja dinamiko odnosov in, če smo iskreni, zadovoljuje predvsem svoje potrebe.

"Sem voditelj na vseh področjih svojega življenja. V mislih me spremlja beseda harem, in to mi ugaja," prizna Joshua. Kljub temu so tudi ženske na neki način zadovoljne, saj pristajajo na takšne odnose.

Alyssa pravi: "Poliamorija dodaja vrednost mojemu življenju. Lahko sem zaljubljena v Joshuo in Mary, ob tem pa uživam v spoznavanju drugih čudovitih ljudi." Redkokdo ji verjame.

"Številni me sprašujejo, ali si moram deliti nekoga z drugo osebo, vendar ni tako. Dobim dve osebi naenkrat." V javnosti se držijo za roke.

"Namesto da se drživa dve osebi, se držimo za roke trije in ljudje nas nekoliko čudno gledajo. Mi pa se sprašujemo, zakaj nas vsi gledajo? In potem si rečemo 'oh, ja'."

Ljubezen pod tvojimi pogoji

Poliamorija vzbuja občutke nelagodja pri ljudeh. Fabjanova pravi, da se pojavljajo neupravičeni predsodki na podlagi nepoznavanja tega, kaj poliamorija predstav­lja, kakšna so pravila in vrednote, zato jo označujejo kot izgovor za nezvestobo, enačijo jo s svingerstvom in poligamijo.

Kaj naj si torej mislimo o vsem skupaj?

So te zgodbe o zapletenih razmerjih zmedle in si se vprašala, če si preveč konservativna, ker verjameš, da je monogamija najboljša oblika odnosa? Nisi edina.

Ob branju zgodb sem prišla do dveh zaključkov.

Prvič, da si je težko predstavljati drugačno obliko razmerja kot monogamno, če si bila vzgojena v prepričanju, da je monogamija edino zagotovilo za srečo.

Če si v izpolnjujočem razmerju, kjer lahko uresničuješ svoje potenciale, potem je monogamija najboljša izbira zate in ni smiselno iskati njene alternative.

Drugo spoznanje pa je, da so v predstav­ljenih zgodbah prav vsi iskali ljubezen in srečo – vendar so bili pripravljeni narediti vse mogoče, da bi našli odnos, v katerem bi ljubili in bili ljubljeni. V tem pogledu smo si vsi podobni.

Po predlogi Taffy Brodesser-Akner priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Zakaj moški v resnici varajo? 6 možnih razlogov