Zakaj seks včasih boli? Možni vzroki + kako si lahko pomagaš

Ljubiti se je čudovito. In ko to ni naj doživetje dneva ali noči, temveč boleča polomija, je nekaj s teboj, njim ali vama kot parom narobe. Preveri naš seznam za samodiagnozo in premisli, zakaj vriskaš od bolečine namesto od užitka. (Mimogrede, ne glede na to, kaj si misli, njegov ekstra veliki je redko problem!)

Zakaj seks včasih boli? Možni vzroki + kako si lahko pomagaš (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2017

Včasih nas med seksom tudi kaj boli. Da ti bomo razbili vse dvome o tem, kdaj je dobro, da si na bolečino še posebno pozorna, smo z ginekologinjo Branko Colja Lovšin, dr. medicine, in skupaj z vami, ki ste na cosmo forumu razpravljale o bolečinah med seksom, odgovorili na vsa vprašanja, o katerih nerade govorimo, nam je nerodno ali ne vemo, s kom bi o tem sploh spregovorile in ali je vredno pozornosti.

1 Bolečina in suhost - Nezadostna vzburjenost

To je daleč najpogostejši vzrok bolečega seksa. Tvoje telo ni ustvarjeno za to, da bi se vanj vstopalo, preden je pripravljeno.

Tako kot moški ne more vstopiti vate, preden ne doživi erekcije, tvoje telo ni pripravljeno do trenutka, ko ni dovolj navlaženo.

Vzroki vključujejo premalo predigre, hormonska neravnovesja (velikokrat so povezana s tabletko), alkohol, depresijo, stres, določena mamila in to, da te partner ne vzburja dovolj ali ti enostavno ni dovolj seksi.

Odvisno od tega, zakaj si tam spodaj suha

Za to je lahko kriva tabletka: “Hormonska kontracepcija lahko pri nekaterih ženskah spremeni vlažnost nožnice, posledica je boleč spolni odnos (disparevnija). Obstaja veliko različnih tabletk, torej ob težavi poskusimo z drugo kontracepcijsko tabletko," svetuje ginekologinja Branka Colja Lovšin, dr. med.

Morda jemlješ kakšna druga zdravila in gre za ‘suhost’ prehodnega značaja?

Poskusita lubrikant.

Premisli o terapiji, če si depresivna. In če misliš, da je za premajhno vzburjenje kriva vajina zveza, se vprašaj, ali morata osvežiti vajino poželenje.

Poskusita vse seksi trike, ki jih najdeta v Cosmu ali Kamasutri; danes predlagaš ti, jutri on; televizor je do nadaljnjega ugasnjen (lahko pa izkoristita temni svetleči zaslon in med vzdihovanjem opazujeta sence svojega valovanja na zaslonu).

Velikokrat so za suhost nožnice krivi prepiri, zamere ali celo to, da vajini zvezi grozi ledena doba.

Če nisi 100-odstotno prepričana, da si ga želiš tukaj in zdaj – do konca – tega ne počni, pa če ga imaš še tako rada.

In če ga nimaš več dovolj rada in si z njim v zvezi le še zato, ker je lepše nekoga imeti kot biti sam?

Spomni se, kako divje je bilo pri vama na začetku. Verjemi, prej ko mu boš pomahala v slovo, prej boš dala prostor drugemu, s katerim ne bo ne bolečine ne suhosti, temveč razposajena vlažnost, že ko boš samo pomislila nanj.

Boleč seks z izcedkom, srbenjem, bolečim uriniranjem, ranami ali bradavicami

Infekcija. To bi lahko pomenilo, da imaš spolno prenosljivo bolezen, kot so herpes, genitalne bradavice, humani papiloma virus, klamidija, ali bolj navadne bolezni, kot so glivice ali infekcija urinarnega trakta.

Simptomi so lahko različni, odvisno od infekcije, trenje, povzročeno s seksom, pa lahko poslabša tvoje simptome in po ljubljenju se spodaj počutiš katastrofalno; namesto da bi blažena obležala v njegovem objemu, hitiš v kopalnico.

Določene infekcije, na primer glivične, lahko hitro pozdraviš z ustreznimi zdravili, ki ti jih predpiše ginekolog.

Če ne pomagajo, se vrni k zdravniku, in dal ti bo druga ali močnejša zdravila, na katera se bo tvoje telo hitreje odzvalo.

Ginekolog naj te testira za spolno prenosljive bolezni in ti predpiše antibiotike ali antimikotike. Ne ignoriraj simptomov; večina infekcij ne bo izginila sama od sebe – vlekle se bodo v neskončnost ali se ponavljale in zaradi njih ne boš mogla uživati v spolnosti tako, kot bi sicer, v prihodnosti pa ti nezdravljene bolezni lahko povzročijo tudi težave z zanositvijo.

Bolečina med seksom, pospremljena s srbenjem, rdečico, blago oteklostjo, skelenjem, pekočim občutkom ali zbadanjem

Razdražena koža. Koža okrog vagine je zelo občutljiva in veliko izdelkov jo lahko razdraži.

Pogosto jo razdražijo odišavljena mila (tudi tista za intimno nego), detergenti za perilo, odišavljeni tamponi ali celo vložki, nonoxynol-9, ki ga najdemo v velikem številu spermicidov, in sintetično perilo.

Nekatere ženske so alergične na gumo v kondomih in diafragmah. Omeji število vzrokov, tako da boš sledila novim izdelkom, ki si jih začela uporabljati, ali da boš izključevala potencialne vzroke enega za drugim.

Hladne obloge (brisača, namočena v hladno vodo) lahko zelo pomagajo. Tudi kreme na bazi kortizona so blažilne, toda ne poskušaj ničesar, kar ima več kot en odstotek kortizona, in ne uporabljaj ničesar znotraj vagine, preden se ne posvetuješ z zdravnikom.

Če gre za alergični odziv, lahko pomagajo oralni antihistaminki, toda spet se pogovori z zdravnikom.

Na splošno se izogibaj uporabi katerihkoli zelo odišavljenih ali dezodoriranih izdelkov okoli spolnih organov – mila, tamponi, kopeli z mehurčki, odišavljene soli in parfumi. In ne pozabi – če se je tvoje telo odzvalo z alergijo, določene snovi ne prenaša najbolje, zato se ji izogibaj!

Bolečina med seksom, ki jo spremljajo bolečine v trebuhu, izcedek, vročica, bolečina med uriniranjem ali neredna menstruacijska krvavitev

Pelvično vnetje. To je infekcija notranjih ženskih spolnih organov (maternica, jajčniki, jajcevodi, parametri), ki jo lahko povzroči nezdravljena spolno nalezljiva bolezen, najpogosteje klamidija in trihomonas ali gonoreja.

BVM je v porastu in je resna težava, ki lahko privede do kronične medenične bolečine ali neplodnosti – če imaš simptome, takoj obišči ginekologa.

BVM lahko popolnoma pozdraviš z antibiotiki, toda hitro zdravljenje je odločilno, ker antibiotiki ne morejo pozdraviti brazgotin ali zaraščanja na organih, ki so se že zgodili.

Več časa kot čakaš, večje je tveganje za neplodnost ali za zunajmaternično nosečnost (pri kateri zarodek raste v jajcevodu namesto v maternici). Okoli 100 000 žensk vsako leto postane neplodnih zaradi BVM-ja.

Bolečina, srbenje, zbadanje in/ali pekoči občutek v vagini ali vulvi

Vulvidinia. Raziskave so pokazale, da ima približno ena od petih žensk kronične bolečine v območju vulve – ki vključuje mons pubis, zunanje in notranje sramne ustnice, klitoris in vaginalno odprtino – vsaj enkrat v življenju.

Vzrok ni jasen, toda nekatere ženske s to težavo imajo zgodovino ponavljajočih vaginalnih infekcij, alergij ali poškodb živcev na tem področju (najpogosteje od nosečnosti), druge pa zgodovino spolnega nadlegovanja.

Nekaterim ženskam pomagajo že pomirjajoči tretmaji, kot so tople kopeli, Bownova terapija, lokalni anestetiki in hormonske kreme.

Določena zdravila, kot so antihistaminiki in antidepresivi (ki bolj kot na psihološke vzroke delujejo tako, da desenzivitirajo živce), prav tako lahko ublažijo simptome.

Toda preden poskusiš kaj od tega, se pogovori z ginekologom. Morda pa ti bo pomagal že pogovor s terapevtom.

Bolečina pri njegovem vstopu, pekoč občutek, tesnost in mišični krči v vagini ali spodnjem delu hrbta

Disparevmija. Pri tej nevšečnosti gre za prenapetost vaginalnih mišic. Povzroča močne, nenamerne mišične krče ali močno bolečino med spolnim odnosom.

Povzročijo jo lahko travma od poroda ali operacije; endometrioza (maternično tkivo, ki raste zunaj maternice); kronična infekcija urinarnega trakta ali takšni psihološki vzroki, kot so napetost, stres ali spolno ali čustveno nadlegovanje v preteklosti.

Disparevmijo lahko uspešno pozdraviš. Obstaja kar nekaj vaj in tehnik sproš­čanja, ki lahko postopoma ustavijo začarani krog bolečine, vključno z mišičnimi vajami, med katerimi krčiš in sproščaš svoje medenične mišice, in trening vstavljanja, ki se začne s tamponi ali prsti in pelje do spolnega odnosa. Koristila ti bo lahko tudi psihoterapija.

Vzrokov za bolečine je več vrst, za Cosmo jih je naštela ginekologinja Branka Colja Lovšin, dr. med:

Organski vzroki

  • Razvojne anomalije (npr. pregrada nožnice)
  • Brazgotine po operativnih posegih
  • Vnetne spremembe
  • Suhost nožnice
  • Hudo zaprtje (obstipacija)
  • Endometrioza, kongestija male medenice, povešena maternica

Hormonska stanja

  • Morda so kriva zdravila, ki jih jemlješ, in vplivajo na koncentracijo določenih hormonov v krvi.
  • Za bolečine so lahko odgovorne tudi spremenjene koncentracije hormonov pri določenih boleznih.
  • Bolečine ti lahko zagrenijo spolnost v obdobju po porodu.

Odgovori ginekologinje Branke Colja Lovšin, dr. med., na vprašanja, ki ste jih zastavile na cosmo forumu:

Zakaj boli, če fant preveč suva?

Vse je realtivno! Vse je v partnerskem odnosu. Spolni odnosi naj bi bili pravzaprav komunikacija čustveno in fizično zrelih oseb. (Preberi si tudi poglavje v članku pod naslovom Bolečina in suhost.)

Zakaj lahko boli, če sem jaz zgoraj in sem zelo živahna?

Zaradi anatomskih danosti ob določenih položajih čutimo nelagodje ali celo bolečino. Živahnost prilagodi bolečini.

Peče me teden dni pred menstruacijo (le takrat). Uporabljava kondome in ugotovila sta že, da je s cenejšimi še slabše. Takoj po odnosu se moram umiti in potem je v redu. Zakaj se mi to dogaja?

V menstrualnem ciklusu se izcedek iz nožnice spreminja po količini in konsistenci. Krivci so seveda hormoni. Veliko žensk ima v drugi fazi ciklusa obilen izcedek, in zato tudi več težav s skelenjem in srbežem vhoda v nožnico. O tem se pogovori s svojim ginekologom.

Moj fant je precej obdarjen in vedno me malo boli. Je to normalno?

Poznati bi vaju morala, da bi lahko odgovorila. Nožnica je zelo prožna, zlasti pri mladih ženskah.

Vedno me boli na začetku seksa, še posebno, če že nekaj časa nisem imela spolnih odnosov. Zakaj? Kaj lahko naredim?

Pomoči je ogromno: dobra predigra, lubrikanti, estrogenske kremice ... (Preberi si tudi poglavje v članku pod naslovom Bolečina in suhost.)

Kako je s seksom med menstruacijo? Je kaj narobe, da imam takrat spolne odnose, ali je to celo dobrodošlo?

Tudi med menstruacijo imaš lahko spolne odnose, vedeti pa moraš, da je takrat dojemljivost za infekte večja.

Kako je s spolnimi odnosi med nosečnostjo?

Spolne odnose imamo lahko celo nosečnost, če ta poteka brez posebnosti.

Zakaj boli, če že dolgo nisem imela odnosov?

Pravzaprav ne boli, le ‘drugače’ je.

Besedilo: Petra Kocjančič

Preberi še: Kako ga naučiš, da te bo znal zadovoljiti (samo sledi tem napotkom)