Zakaj se ženske namerno podajo v zvezo s POROČENIM? Po tem članku ti bo VSE jasno!

Obstajajo ženske, ki imajo ljubezensko razmerje z moškim, čeprav je poročen. Druge se spustijo v takšno zvezo zato, ker je poročen. Ob tem računajo, da bo njihov ljubimec ob ženi tudi ostal. To so serijske ljubice.

Zakaj se ženske namerno podajo v zvezo s POROČENIM? Po tem članku ti bo VSE jasno! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2021

Nekatere ženske so zasvojene s čokolado, druge z nakupovanji, tretje s seksom.

Obstajajo tudi ženske, ki jih nezadržno vleče k moškim, ki jih bodo onesrečili, na svetu pa so tudi takšni tipi predstavnic nežnejšega spola, ki ne morejo dvigniti rok od vezanih moških.

Lahko jih označimo kar kot serijske ljubice. Zasvojene so z moškimi, ki so poročeni ali v resni zvezi z drugim dekletom.

Strokovnjaki trdijo, da ima tovrstna izbira psihološke vzroke.

Serijske ljubice se zaradi slabe vesti počutijo nelagodno ob vsaki poročeni ali še brez prstana vezani ženski, torej niso poosebljena zloba in se v takšne zveze ne spuščajo iz hudobije.

Nasprotno, največkrat so negotove in na moč ranljive, in nenazadnje so prav one tiste, ki so na koncu največkrat najbolj prizadete.

Mnogo jih poišče strokovno pomoč, kajti same se ne znajo upreti skušnjavi z vezanimi ljubimci, največkrat z moškimi, ki so običajno ´srečno´ poročeni in brez kakršnih koli namenov, da bi zakonsko sopotnico zapustili.

Mnoge ženske se podajo v takšno zvezo, ker verjamejo, da lahko obvladajo položaj, ko v njegovem življenju ne nosijo številke ena, in jih nič ne moti, da se ne morejo z njim družiti v javnosti.

Žal pa večina konča avanturo z občutkom, da so bile zavrnjene in ponižane. In takrat si odločno obljubijo – nikoli več. Zakaj potem spet ob prvi priložnosti zdrvijo v isti model ljubezenskega razmerja?

Katja*, stara 29 let, ki dela v zavarovalništvu, je godrnjavo, vendar odkrito priznala, da je serijska ljubica.

Pri svojem delu sreča ogromno moških. Veliko med njimi je poročenih, vendar še zdaleč niso poročeni vsi. V štirih letih se je zapletla v tri ´prepovedana´ razmerja.

“Ne vem, zakaj me bolj privlačijo tisti s prstanom na roki kot oni brez njega. Morda zaradi vznemirjenja, ko trgam prepovedane sadeže, morda si jih želim zato, ker so mi nedosegljivi,” razmišlja na glas.

“Edino, kar mi je popolnoma jasno, je, da ne iščem takšnih zvez zavestno, saj se nisem po pameti odločila, da bom vse življenje v senci. Po tem ko se je moja prva skrivna ljubezen končala zelo grdo, sem si prisegla, da se ne bom nikoli več zapletla s poročenim. Pa sem se zaljubila v Gregorja, ki je že živel z izbranko svojega srca. Skrivaj sva se dobivala skorajda leto dni, potem je prekinil najino razmerje. Morda ga je začel najedati občutek krivde, mogoče se mu je bilo vedno težje izmuzniti na najina srečanja od svojega stalnega dekleta. Ali pa se me je preprosto naveličal in mi zato pomahal v slovo.”

Znova je padla odločitev o nikoli več in trdno si je obljubila, da bo njen naslednji fant samski. Čez nekaj mesecev je srečala Igorja.

Bil je čeden, uspešen, šarmanten in … poročen. Ko jo je povabil na kosilo, ni mogla reči ne. Zveza je trajala pol leta, ali bolj slikovito, do takrat, ko je žena izvedela za njegovo ´postransko dejavnost´ in vložila ločitveni zahtevek.

Takrat pa je Igor pri Katji izgubil vse točke. Njegova privlačnost je izpuhtela, ni je več zanimal.

“Bilo je grozno,” se spominja Katja. “Igor se je pod težo ločitve zdrobil kot oreh v primežu. ´Kje je tisti močni mož, vreden zaupanja, nasmejan in duhovit, v katerega sem se zaljubila?´ sem se spraševala.

Morda pa sem ga šele takrat videla takšnega, kakršen je v resnici bil. Brezbrižen za čustva drugih in pohlepen, saj je navsezadnje želel sedeti na več stolih hkrati.

Nisem želela biti varno pristanišče, v katerega bi se zasidral kot brodolomec. Če bi zaživela skupaj, bi se to moralo zgoditi zato, ker si želi biti z menoj, nikakor pa ne, ker nima drugega zatočišča. Navsezadnje moje stanovanje ni begunski center.”

Kako pa je bilo z moralnim mačkom?

“Vzrok za njegovo ločitev ne gre izključno na moj račun. Že pred menoj je skakal čez plot, zato je imel verjetno njegov zakon že davno prej vtisnjen rok trajanja. Jaz sem bila le tista, ki se je znašla na prizorišču, ko je njegov zakon razpadal, kar pa verjetno pomeni, da bi bila jaz označena kot razdiralka zakonov, če bi ostala skupaj. A jaz se ne počutim kot uničevalka zakonske sreče in s takšno etiketo okrog vratu ne bi mogla mirno živeti.”

Pomembna značilnost žensk, ki si delijo posteljo s poročenimi ljubimci, je tudi lastna udobnost. Ne dišijo jim namreč opravila, ki jih življenje pod isto streho nujno prinese.

Tudi Katji niso. V položaju, ko se ji je odpirala možnost za odkrito zvezo z Igorjem, ni bila preveč navdušena nad to perspektivo.

Teorija pravi, da ženske, ki se vežejo na poročene partnerje, hkrati bežijo od pustega, enoličnega vsakdanjika in ne marajo posvetnosti, brez katerih življenja v dvoje ni.

Ko se namreč ženska skrivaj dobiva z ljubimcem, ji ni treba vsak večer pobirati njegovih umazanih spodnjic ali za njim zapirati zobne paste ... Njegovi ženi to ne uide.

Status ljubice prinaša seks, začinjen z erotičnim strahom pred odkritjem, in s strastjo nabite trenutke, ki si jih lahko ukradeta in ki razgibajo ritem vsakdanjika.

Kot bi pobirale smetano s torte. To so največkrat tudi vzroki, zakaj številne zveze razpadejo, ko ni več vzrokov za skrivanje pred očmi javnosti. Z ženo, ki odide iz njegovega življenja, odide tudi tisto, kar je bilo v zvezi zabavno in jo je držalo pokonci.

Splošno znane serijske ljubice so tudi ene najbolj zvestih strank posredovalnic za skupna srečanja. Na vstopnem vprašalniku z željami in pričakovanji od partnerja, ki naj bi jim ga posredovali v agenciji, odkrito zapišejo, da jih mikajo izključno poročeni.

Če bi naredili statistično obdelavo strank na agenciji, bi bili presenečeni, koliko samskih, privlačnih, inteligentnih in poslovno uspešnih žensk prek posredovalnic zavestno išče vezane partnerje.

Menda uživajo v romantičnosti osvajanja, v strasti in pozornosti, s čimer moški, ki se odločijo za prepovedane užitke, ne skoparijo.

Vse to ženske privlači mnogo bolj kot slika ustaljenega življenja v dvoje, ki sčasoma postane tako domača in vsakdanja, da je že dolgočasna. Zato si nikakor ne želijo, da bi njihov ljubimec začel namigovati na slovo od žene, ampak hočejo, da zveza ostane takšna, kot so jo vzpostavile.

Vendar pri zavestni izbire zveze v trikotniku ne gre le za vroč seks in odvečno pospravljanje okrog domačega ognjišča, kajti bistvo na tak način zastavljenega odnosa je povsem drugje.

Serijske ljubice preprosto niso pripravljene v odnos vložiti večjega dela sebe, niso se zmožne predati skupnemu odnosu, ampak v resnici bežijo pred resnim razmerjem, ki terja odrekanja.

Imajo hud problem, ki si ga ne priznajo – čustveno niso zmožne, da bi se stoodstotno in pristno navezale na drugo osebo.

Afera za afero njihov problem le oddaljuje, nikakor pa ga ne rešuje. Še več, če bi jih dali pod ´čustveni´ mikroskop, bi pri mnogih opazili njihovo notranje nezadovoljstvo. Seveda ne pri vseh.

So tudi takšne, ki se v trikotniku počutijo povsem domače. Gre morda za beg pred resničnostjo? Ali pa se, nasprotno, z resničnostjo sodobnega, zahtevnega življenjskega ritma na tak način direktno spopadajo.

Morda je trikotnik vizija prihodnosti, ki moškim dovoljuje postranske užitke, ženskam, ki ne želijo stalnosti in obveznosti, pa zabavo.

A za tiste, ki verjamejo v monogamijo, je večkotniška vizija strašljiva. Žali jih že misel na varanje, in sicer zato, ker v njih poseje seme strahu, da bodo tudi sami prevarani in prizadeti.

Ali se ženske, ki se spuščajo v skrivne odnose, obremenjujejo z moralnimi razsežnostmi svojih dejanj?

Si belijo glave z dilemami, da lahko prizadenejo druge ženske in da so tudi same izpostavljene težkim udarcem usode, kajti na koncu so večinoma one tiste, ki potegnejo krajši konec?

Kot ste lahko prebrale na začetku, je Katja vsakokrat verjela, da je zaljubljena, in ni znala ustaviti dogodkov, ki so ji prinesli razočaranje. Vendar vse ženske niso Katje.

Mnoge ´kradejo´ tuje moške povsem zavestno in hladno preračunljivo. Pogovarjali smo se s tremi, ki so redne stranke posredovalnic za srečanja v dvoje.

Mimi ima za seboj ponesrečen zakon in se je ločila že pri 27. V treh letih ponovnega samskega življenja je postavila na noge dobro stoječo zasebno organizacijo in zadnja stvar, ki ji pade na misel, je stalna intimna zveza.

S posredovanjem agencije je spoznala nekaj partnerjev, že nekaj časa pa se redno dobiva le z enim od njih. Redno seveda pomeni tolikokrat, kolikor ustreza njemu in kolikokrat se lahko izmakne ženi. Pravi, da je popolnoma zadovoljna.

A kako bi se razpletlo, če bi si nenadoma omislila odkrito razmerje? “Niti slučajno si tega ne želim,” je odločno zatrdila.

“Imam dovolj osebnih zadreg, ki bi jih morala razrešiti, preden bi se znova odločila za skupno življenje z moškim. Življenje v dvoje me preprosto ne pritegne, v njem ne vidim nobene prednosti, nobenega čara, ki bi me privlačil.”

Poudarila je tudi, da ne želi biti vzrok za razpad partnerjevega zakona.

“Zelo sem previdna in skrbno pazim, da se ne izdam. Nikoli ne bi naredila ničesar, s čimer bi vplivala na življenja drugih. Če mi je nekdo ob prvem snidenju zelo všeč in obstaja nevarnost, da bi se čustveno preveč vezala, se z njim ne dobim več.”

Urša je 28-letna mati samohranilka. Ko je bila že na pol poti do matičarja, jo je fant hudo razočaral in jo zapustil. Izkušnjo je spremenila v teorijo, da so vsi moški na tem svetu nevredni partnerskega zaupanja.

“Ne želim se z nikomer več vezati, pogrešam pa moško družbo. Manjkajo mi večerna posedanja po lokalih, kino, pogovori – zabava. Zato sem se obrnila na agencijo in prek nje spoznala poslovneža iz drugega mesta.

Dobiva se, ko je na službeni poti. Seveda se mi zdi moralno sporno, da je poročen, vendar skušam gledati resničnost z drugega zornega kota. Vezan moški, ki prek posredovalnice išče žensko družbo, je že namenjen prevarati zakonsko družico.

Če ne z menoj, pa s katero drugo. In ker živiva v različnih krajih, je možnost, da pride razmerje ženi na ušesa, manjša. Najina srečanja so prijetna, vendar si nikoli ne dovolim pozabiti, da nosi prstan.”

Bogdana je razložila, da je potrkala na vrata posredovalnice, ker je tako zasuta z delom, da ji ostane premalo časa za družabno življenje, v katerem bi sicer lahko spoznala potencialne ljubimce.

Devetindvajsetletna borzna posrednica je že na začetku agenciji postavila dve zahtevi: poročeni moški in menjava partnerjev.

Z nikomer se ne dobi več kot tri, štirikrat ravno zato, da se ne bi pregloboko zapletla. “Dejstvo, da moški skačejo od krila do krila, dovolj zgovorno ponazarja vsebino njihovega zakona – je že propadel. Zato nimam slabe vesti. Nikakor si namreč ne bi mogla oprtati na pleča odgovornosti za razpad uspešne zveze.”

Polovična ljubezen

Izpovedi treh serijskih ljubic, ki ´uradno´ iščejo vezane partnerje, so na nek način mnogo bolj iskrene od tistih, s katerimi vihtijo razočarane ljubice in krivdo za polom zvračajo na čustva, ki jih niso mogle zajeziti. Vendar psihologi zmajujejo z glavami ob obeh vrstah primerov. Ne verjamejo namreč, da si ženske v resnici želijo takšnih odnosov.

Serijska ljubica se po njihovem vrti v samouničevalnem krogu, njena čustva pa ji prišepetavajo, da si pravzaprav ne zaslužijo celotne ljubezni enega moškega.

Avanture z vezanimi so nekakšna kazen, ki si jo naložijo. Razumsko je za takšno čutenje težko najti prave razloge, a veliko žensk se zapleta v prepovedane zveze iz enakih nagibov, kot drugi poskušajo s samomorom. Gre za klic na pomoč, za vzbujanje pozornosti.

Torej so serijske ljubice večinoma izjemno občutljive, negotove vase, čustveno ranljive ter jim primanjkuje samospoštovanja in samozavesti.

Zavedajo se, da se bo razmerje končalo s travmo, vendar si na nek način ravno to želijo. So tudi takšne ljubice, ki jim ne manjka samozavesti. Zaradi omejenega časa, ki ga lahko preživijo z ljubimcem, imajo občutek, da popolnoma kontrolirajo svoje življenje. To je seveda iluzija. Tudi one niso čustveno sposobne za resno, odkrito zvezo.

Mnogokrat res ne moreš izbirati, v koga se boš zaljubil, toda ženskam, ki jih pritegnejo le moški s poročnim prstanom, bi gotovo prišlo prav, da bi malo prevetrile svoja čustva.

Morda bi odkrile, da pranje prepotenih nogavic res ni prednost, za katero bi se veljalo puliti, toda možnost, da se lahko nekomu zjočeš na rami ali se smeješ njegovim šalam, kadar koli to hočeš in potrebuješ, je vredna nekaj žrtev.

Poiščite svoj zakaj

Če vas moti, da se kar naprej zapletate s poročenimi, poiščite razlog in ga podrobno analizirajte. Najpogostejši so:

  • Zame je na prvem mestu kariera. V časovno omejenih prostih urah se želim sprostiti in nimam energije za zapletene odnose, ki jih terja poglobljen odnos v dvoje.
  • Svojo resnično ljubezen mi bo lahko dokazal z ločitvijo.
  • Imam preveč napak, da bi me lahko imel moški rad. Vezani so nezahtevni in manj izbirčni.
  • Vsi moški varajo žene in so do ljubic neskončno pozorni. Njihova galantnost mi laska in napaja mojo samozavest.
  • Zlati obroček na njegovem prstu pomeni, da naju čakajo le vesele urice. Za prepire ni prostora.

Napisala: Petra Potočnik