Zakaj moške moti, da smo bolj izobražene, imamo boljšo kariero, višjo plačo?

Veliko moških pravi, da jih prav nič ne moti, če je ženska izobražena, ambiciozna, če zasluži več kot oni. Ko pa spoznajo takšno žensko, jih njena ambicioznost hitro začne motiti. 

Zakaj moške moti, da smo bolj izobražene, imamo boljšo kariero, višjo plačo? (foto: ROBEDERO GETTY IMAGES) ROBEDERO GETTY IMAGES
19. 10. 2017

Bi zaradi ljubezni pustila kariero? Hm, te bo to res osrečilo ali bi globoko v sebi zaradi tako velikega žrtvovanja čutila zamero do njega, v sebi pa praznino in neizpolnjenost?

Neja, 30 let, specialistka okulistka, je svojega bivšega spoznala na festivalu: "Z njim je bilo fantastično – super pogovori, športni izleti, noro dober seks, niti sekundo mi ni bilo dolgčas z njim."

Zadetek v polno, kajne? Ja. Ampak samo do takrat, ko jo je povprašal, koliko zasluži.

"Preprosto ni prenesel, da zaslužim več kot on," razlaga Neja. "Rekel je celo, da me plačajo preveč. Najin odnos se je tako hitro, kot je vzplamtel, tudi ohladil, in ko sem čez 14 dni šla na službeno pot, me je prevaral."

Zgodb, kot je Nejina, z le rahlimi odtenki je ogromno. In nič ne kaže, da jih bo še manj, saj danes, ko je študij končno omogočen tudi dekletom, uspešno konča fakulteto v povprečju več žensk kot moških.

Smo pametnejše od njih?

Psihoterapevtka Barbara Sarić pravi, da smo le bolj pridne:

"Že od nekdaj so bile punce na splošno označene kot pridne in marljive, medtem ko so fantje simpatično razposajeni in neukrotljivi. Torej ženskam pomagajo pridnost, ambicioznost in družbene zahteve. Moški so bili od nekdaj bolj praktični. Lovci, tarzani, ki se znajdejo. Sposoben moški niti ne potrebuje nazivov, da nekaj ustvari. Njihova narava je takšna. Ženske hodimo drugo pot: od raznih nazivov k delovnemu uspehu."

Zakaj jih torej moti, da smo bolj izobražene, imamo boljšo kariero, višjo plačo?

Psihologinja razlaga z antropološkega vidika:

"Moška vloga je namreč že od nekdaj taka – da služi. Lovi. On je po naravi tisti, ki ustvarja materialno in daje. Ženska pa po naravi sprejema – že njena spolovila so takšna in o tem je razpredal že Freud.

Moški se ne počuti dobro v tovrstni konfrontaciji z žensko, saj se (po Freudu) čuti simbolno kastriranega. Prav je, da je moški moški in ženska ženska.

Seveda so danes drugačni časi, vendar je nekakšno primerjanje in tekmovanje med spoloma popolnoma odveč. Različni smo z razlogom, kar ne pomeni, da mora biti nekdo manjvreden ali večvreden," o razlikah med spoloma pravi psihologinja, ki dodaja, da smo resnično uspešni zaradi svoje sposobnosti in ljubezni do tistega, kar počnemo, zato je primerjanje povsem odveč.

Zakaj se boji tvojega uspeha?

"Moški se že po naravi bojijo, da bodo izgubili svoj namen, smisel," pravi psihologinja in razlaga, da uspešne ženske doživljajo kot rivalke, in ne kot njihove boljše polovice.

"Ko se vse to začne v glavi mešati, pa postane čisti kaos. Bojijo se ravno simbolne kastracije," razlaga Barbara Sarić, ki dodaja, da se ženske pred moškimi velikokrat obnašajo kot neambiciozne prav zato, ker čutijo, da morajo biti njihovi moški levi, bojevniki, da morajo občutiti občudovanje svoje drage.

Nezavedno čutijo, da se bo njihov moški lahko ob tem počutil gol, zmeden.

"Dobro je, da si priznamo dobre in slabe plati in razumemo tudi omenjeno psihološko ozadje," pravi uspešna in hkrati ljubljena psihologinja ter mama Barbara Sarić, ki dodaja:

"Morda mora ženska prek svoje feminilnosti pokazati moškemu te uspehe, da se ne počuti ogroženega."

Kako pa je v njegovi družini?

Ti je fant všeč, vendar nima tako dobre izobrazbe ali službe kot ti? Ker niso vsi iz istega testa, ga ni treba zapustiti le zato, ker bi lahko zaškripalo zaradi tvoje ambicioznosti.

"Kako doživljata drug drugega in svoje delovne dosežke, je odvisno od vzorcev, ki sta jih prinesla iz svoje primarne družine in so pomešani s tovrstnimi frustracijami, naravo enega in drugega spola in sprejemanjem, ozaveščanjem celote. Tudi zaljubimo se običajno glede na svoje vzorce," razlaga Barbara Sarić.

Torej je najbolje, da ga kar takoj povprašaš, kako je pri njih doma. Ker si ženska, torej dovolj senzibilna, da boš prepoznala vse odtenke, v katerih ti bo razlagal, kaj počne njegova mama in kako se na to odziva oče, boš takoj zaznala, kakšen ima odnos do ambicioznih žensk.

Če je pri njih doma, pa tudi v službi, šef oče, je navajen na takšne vzorce. A vedno jih lahko tudi spremeni.

"Vsak pri sebi mora reševati svoje notranje konflikte, ozaveščati svoja vedenja in dejanja ter postajati boljši človek … pri sebi. Brez pričakovanj do drugega," pravi psihologinja.

In dodaja, da zavoljo svoje sreče ne sledi pričakovanjem drugih, temveč svoji poti, ter obljublja, da boš prav tako našla tudi moškega, ki mu bo tvoja ambicioznost všeč:

"Slediti je treba svoji poti, in če je fokus dovolj trden, pride tudi človek, ki si ga želiš kot življenjskega sopotnika. Najprej se moraš pri sebi zavedati, kaj ti je pomembno, kaj sploh iščeš. Večina žensk na koncu ugotovi, da ima raje pravega moškega, ki je tudi malo tarzana, kot pa feminilnega moškega, ki ima veliko ženskih lastnosti."

Ostani ti. Ambiciozna, če tako čutiš.

Saj sploh ne bo težko. Tako kot si ambiciozna na fakulteti ali v poslu, si lahko ambiciozna tudi pri izbiri moških. Zakaj bi se trudila z njegovo simbolno kastracijo, če se ti ni treba? Če ima težave s tem, da ti gre dobro v službi, naj si poišče takšno, ki jo bo lahko nadvladoval.

Ti pa, kot pravi psihologinja in s čimer se strinjamo tudi na uredništvu Cosmopolitana, živi svoje sanje. Na vseh področjih.

Sreča privablja srečo, in če se boš na kariernem področju počutila izpolnjeno, boš lažje privabila moškega, ki bo s svojim življenjem in uspehi prav tako zadovoljen kot ti.

Ki ga niti tvoja izobrazba niti tvoja ambicioznost ne bosta motili, morda ga bosta celo privlačili ter ga spodbujali, da bo iz sebe naredil še več.

Saj si hotela takšnega, kajne?

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: “Moški, ki te ima zares rad, te bo hotel imeti samo zase” (7 resnic o moških)