Za trenutke, ko pomisliš: "Rada te imam, ampak si tako zelo naporen"

Dvojina je lahko tudi težavna.

Za trenutke, ko pomisliš: "Rada te imam, ampak si tako zelo naporen" (foto: Shutterstock) Shutterstock
13. 2. 2020

Potrebujem predlog za valentinovo darilo, ki ni bedno. S partnerjem sva že davno čez fazo kičastih daril s seksi perilom in čokoladicami …

Čisto iskreno – da še vedno spoštuješ ta 'praznik', tako kot si ga je Kupid zamislil, je zelo simpatično. Mi sicer živimo v prepričanju, da je prisrčna čestitka čisto dovolj velik znak pozornosti na ta dan (in je tudi preverjeno učinkovita). Če pa je valentinovo vama tako zelo sveto, da je izmenjava daril brezpogojna, lahko dobre ideje dobiš s spremljanjem partnerjevih družbenih profilov.

Tam lahko odkriješ kopico idej in na koncu boš v njegovih očeh vsekakor dekle leta, ko mu boš v naročje porinila neko napravico, ki jo že eno leto všečka in motri na Facebooku. Ali pa poglej, katerim znanim osebam sledi, kdo so njegovi idoli.

Če mu je všeč recimo nabildani The Rock, poglej, kakšne športne copate nosi, in mu kupi točno takšne: "Takšne superge nosi The Rock," boš lahko potem mimogrede namignila, ko si jih bo navdušeno tlačil na nogo. Morda pa celo ugotoviš, da je zagret poslušalec Justina Bieberja in potem nenadoma obdarovanje s spodnjicami spet postane aktualno.

Z možem sva po seksu utrujena zaspala, njegov penis pa je potem kar ostal v meni. Me mora kaj skrbeti?

Eh, se zgodi tudi manj utrujenim. Ali pa sta imela tako intenziven seks, da vaju je oba vrglo v nezavest (čestitke). Kakorkoli že, če je on imel navlečen kondom kot preventivo pred morebitno nosečnostjo, je morda vseeno pametno, da si nemudoma omisliš jutranjo tabletko.

Če pa te skrbijo kakšne okužbe, le bodi nekoliko bolj pozorna na izcedke in vonj v naslednjih dneh in tednih. Odstopanja od normalnega so lahko znak, da so se ti pH nivoji tam spodaj nekoliko pomešali. Obstaja majhna verjetnost vnetja sečnega trakta, ampak zelo verjetno ni nobenega razloga za paniko.

Kako naj s partnerjem zanetiva iskrico v odnosu, če pa je toliko lažje sobivati v udobnih trenirkah in gledati televizijo?

Na žalost je to pač normalno obratovalno stanje človeške narave. Ko se enkrat navadiš na življenje z neko osebo, se tvoji možgani iz strastnih preklopijo v sočutne občutke.

Ni pa seveda treba, da je potem to edina vajina zgodba. Samo malce se morata potruditi, da se povrne kanček začetnega občutka. Nasvet strokovnjakov? Tretirajta seks kot obiske fitnesa ali učenje kitare. Resno. Preprosto vztrajajta, uprita se skušnjavi, da raje le ležita na kavču in ne prepustita celotnega spolnega življenja čakanju, da se poželenje zgodi kar samo od sebe.

Moj partner je strogo proti seksi video klicem, meni pa totalno dogajajo! Kakšen nasvet, kako ga lahko prepričam?

Ko je govora o uvajanju novih fantazij v odnos, moraš partnerju dovoliti čas in prostor, da se ogreje. Video klici morda niso njegova vstopna točka za voajerizem ali skupno masturbacijo, kar boš morala sprejeti.

Delaj male korake in uvajaj svoje ideje postopoma, da raziščeš, kje se on še počuti udobno. Morda seks prek telefona? Morda odkrivanje novosti na področju seksa v virtualni resničnosti? Eksperimentirajta skupaj in morda to lahko potem popeljeta še malce dlje.

Kadar z zaročencem seksava, mislim na druge ljudi. Saj to je normalno, kajne?

Lahko verjameš, da vsakomur misli med seksom potujejo na različne konce. To je tudi eden od razlogov, zakaj ima veliko žensk težave z doseganjem orgazma – preprosto so preveč zaposlene z razmišljanjem o tisočerih stvareh, od obveznosti, službenih stvari, šopinga, še več službenih stvari …

Tvoj fokus je vsaj na ljudeh, ki te očitno vzburjajo, kar ti pomaga ohraniti vzburjenje na visokih nivojih. Ni se ti potrebno zelo obremenjevati s tem, sploh, če verjamemo, da monogamnost v najbolj rigidnih oblikah hitro postane toksična. Raje se osredotoči na izpopolnitev potreb in želja, namesto da se obremenjuješ s tem, kaj bi morala početi. Je že tako, da te tvoje misli le prilivajo na ogenj, ki žge med vama s partnerjem.

Prijateljica mi je povedala za neki trik z usti, ko si fanta vzame oralno. Bo moj mislil, da se mi je zmešalo, če kar iz jasnega začnem še jaz to početi?

Ravno nasprotno. (In naj uganemo – trik je, da s konico jezika masira spodnji del penisa, kjer se glava stika s korenom? Če ni, poskusi.) Predvidevamo, da ga ta prijateljičin eksotični trik ne bo poškodoval, tako da kar veselo na delo.

On bo vsekakor navdušen, kar ti bo zagotovo tudi povedal. Morda te bo celo vprašal, od kod si to pobrala. V odgovor mu ponudi le igriv seksi nasmešek. Če pa med samo izvedbo nisi prepričana glede njegovo zadovoljstvo, ga lahko mirno pobaraš, ali mu tale tvoj oralni priboljšek godi. Naj te ne zaskrbi, če reče ne, saj se potem lahko mirno vrneš k ustaljenim in preverjenim postopkom.

Fantje bi radi vedeli

Kaj naredim, če moja punca po seksu vedno joče?

Če to niso solze absolutnega razočaranja, ampak le malce bolj intenzivna čustvena reakcija, le bodi pripravljen z razumevanjem in robčki. Seks vzbudi kopico hormonov, ki včasih sprožijo različne emocionalne odzive.

Strokovno se temu reče 'postkoitalna disforija' in nič resnega, tudi če se zgodi pogosto. Če pa ta reakcija skrbi tudi njo, ji lahko pomagaš poiskati dobrega terapevta, ki bo znal ponuditi ustrezno pomoč.

Žena pravi, da lahko orgazem doživi samo z vibratorjem. Moram priznati, da to zame ni najbolj vesela novica. Prosim za pomoč.

Zakaj te to moti? Saj ne tekmuješ z vibratorjem. Veliko bolje se boš počutil že, če začneš mali vibrirajoči pripomoček obravnavati kot dobrodošlega zaveznika. Vključi igračko v vajino naslednjo intimno zabavo in jo morda kar vprašaj, kako najraje uporablja to baterijsko napravo. Potem pa zbrane informacije uporabi v svojo korist.

Se vagina po porodu res raztegne?

Se, ampak se ne razvleče za tri številke za vse večne čase, zato kar takoj utišajmo te govorice. Mišice in tkiva v vaginalnem kanalu so oblikovane tako, da se med nosečnostjo in samim porodom raztegnejo za nekaj centimetrov. Nekaj mesecev pozneje pa so običajno že na svojih prvotnih dimenzijah.

Po Predlogi Faye Brennan

Prevedel In Priredil Darjo Hrib,

Fotografije: Shutterstock