"Z možem sva našla seksi fotke najine 14-letnice – a na to sva zelooo različno reagirala" (resnična zgodba)

Kako bi pa kot starš na to reagirala ti?

"Z možem sva našla seksi fotke najine 14-letnice – a na to sva zelooo različno reagirala" (resnična zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 3. 2021

Neki večer je moj mož odpeljal svojo 12-letno hčerko (mojo pastorko) k njeni mami in med poslavljanjem ga je bivša vprašala: "Si videl Dijanine* fotografije na Instagramu?"

Seveda jih ni, zato mu jih je pokazala.

Ob prihodu domov je bil vidno besen. Takoj mi je povedal, da Dijana na Instagramu objavlja seksi fotografije.

"Kaj bova naredila glede tega?" je vprašal ves v paniki.

"Saj ni več tako mala," sem rekla. "Kakšne pa so bile fotografije?"

"Grozne," mi je zagotovil. "Na eni je imela oblečeno najmanjšo obleko, iz katere so ji prsi kar kipele, na drugi pa jutranjo haljo, v kateri pozira tako, da razkriva svoj bok; in na tretji kaže svoje zapestnice, pri čemer ima zapestje naslonjeno na svoje mednožje, ki ga prekriva le ta jutranja halja!"

Bil je vidno šokiran in zaskrbljen.

"Zgleda, kot bi bila stara vsaj 19," je nadaljeval.

V želodcu sem začutila tisti neprijetni občutek, da bo iz tega nastala cela drama. Ne glede na to, kaj bom rekla, bo nekdo protestiral, se upiral, grozil in jokal.

Mož mi je predlagal, da pogledam Instagram, ampak sem vedela, da ne bo šlo. "Blokirala me je," sem mu rekla povsem mirna. "Konec koncev sem njena mama."

"Oh," je rekel.

"Ne skrbi, imam drugi profil za službo, za katerega ne ve, morda lahko pogledam preko njega," sem mu odgovorila.

S pomočjo službenega računa sem se vpisala v Instagram in takoj našla njenega. Moj mož je na kratko odšel od doma, zato sem lahko v miru pogledala brez njegovih vmesnih komentarjev in brez potrebe po razpravljanju o čemerkoli.

Fotografije, ki jih je opisal, so bile tam, in to točno takšne, kot je rekel, da so. A vendar sem občutila ogromno olajšanje.

Ja, nekaj fotografij je bilo na meji s provokativnimi. Ampak tam so bile tudi fotografije nje, kako pozira v trenirki in kako se vozi s kolesom v pajkicah in razvlečeni majici.

Bilo mi je kristalno jasno, da je bilo teh nekaj seksi fotografij preprosto odraz drugih, ki so jih družabna omrežja polna. Brez težav bi jo lahko zamenjali za katero izmed sester Kardashian.

Če sem iskrena, se mi je zdela čudovita. Ko se je mož vrnil, sem mu povedala, kaj si mislim. Rekel mi je, da sem nora. Da sem neodgovorna.

Da sem ena tistih staršev, ki skušajo s svojimi otroki biti prijatelji, ne pa njihovi starši. Počutila sem se kot drek. Krivo. Zmedeno.

Odšel je spat, jaz pa sem vso noč prebedela in po Googlu iskala starševske članke o provokativnih najstnicah.

Na srečo sem naletela na nekaj takšnih, v katerih je pisalo ravno tisto, kar sem morala slišati:

1. Obstaja razlika med 'tipičnim najstniškim obnašanjem' in 'opozorilnimi znaki težavnega najstnika'.

2. Ostati v koraku z modo je najstnikom izjemno pomembno. To včasih vključuje tudi nošenje provokativnih oblačil oziroma oblačil, ki pritegnejo pozornost.

Dlje ko sem brala, bolje sem se počutila.

Na splošno imava s hčerko res dober odnos, zaupa mi, se z mano pogovarja in me ne naganja ven iz sobe, odprto mi pripoveduje o svojih prijateljih in zabavah.

Prav tako ima na svojem telefonu nameščen sledilnik, da lahko ves čas vem, kje se nahaja. Ima resnega in izjemno prijetnega fanta. Na splošno zelo rada pomaga po hiši.

Ne razumite me narobe. Tudi sama sem bila enkrat stara 14. Prepričana sem, da se ji v življenju dogaja ogromno stvari, za katere ne vem. Moj instinkt mi pravi, da je dober otrok. Na pravi poti. In prepričana sem, da me instinkt ne vara.

Odločila sem se, da se moram absoulutno pogovoriti z njo, obnoviti najine pogovore o varnosti na spletu in previdnosti pri objavljanju fotografij.

Pogovorila sem se z njo o specifičnih fotografijah, ki so vzbudili skrb in katere njihove dele bi lahko kdo narobe razumel. Pogovorila sem se z njo o nevarnosti, kakšne so posledice, če si v javnosti preveč seksualen, in dejstvu, da jih ima šele 14, pa čeprav je za svoja leta zelo zrela.

Nisem pa se do nje obnašala pokroviteljstvo, niti je direktno soočila s tem. Šlo je za pogovor, dvostranski pogovor.

Povedala sem ji, kako zelo je lepa na svojih fotografijah in da sem ponosna na njo. Subtilno sem ji dala vedeti, kako močno so mi všeč njene fotografije, na katerih je na kolesu ali oblečena v trenirko.

In čeprav nisem pretirano marala tistih treh, ki so mejile na provokativnost, ji nisem rekla, naj jih odstrani. Spoštujem njeno neodvisnost in njeno zmožnost, da sprejema delno razumne odločitve. Konec koncev bo vsak najstnik našel način, kako početi tisto, kar želi.

V kolikor mislite, da so vaši v kateremkoli pogledu drugačni, je morda to zato, ker te stvari počnejo diskretno (ali pa na skrivaj in za vašim hrbtom), da jih nikoli ne boste ujeli pri delu.

Po predlogi Joy Stevens

*Ime je spremenjeno.

Preberi še: Uoooou! Teh 7 istospolnih izkušenj HETERO moških te bo pustilo odprtih ust!

Priporočamo tudi: "Ne upam zapustiti moža, ker se bojim, da me zaradi TE težave nihče drug ne hotel" (izpoved Slovenke)