"Vrnila sem mu njegove stvari in si obljubila, da ga ne bom več videla ..." (izpoved razočarane)

Pravkar sta se razšla. Zrušil se ti je ves svet, počutiš se izdano, osamljeno ... najraje bi zaspala ali pa se zakopala v luknjo in v njej ostala, dokler bolečina ne mine. Toda živeti je treba naprej. Cosmo ti svetuje, kako.

"Vrnila sem mu njegove stvari in si obljubila, da ga ne bom več videla ..." (izpoved razočarane) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2017

Ko je razmerja konec, ti pa si še vedno prepričana, da je on tisti pravi zate, se lahko mimogrede znajdeš v nekakšni časovni in prostorski luknji, iz katere se ne moreš premakniti. Tako imenovana ‘zona somraka’ lahko traja in traja, dejstvo pa je, da samo ti in nihče drug ne odloča, koliko časa boš v takšni zoni ostala.

Beri naprej in ugotovi, kako so se s podobnimi težavami soočale druge in na kakšen način lahko sama sebi pomagaš, da bo proces celjenja srčnih ran čim prej za teboj.

1. Če ostaneta v stiku ...

Ko se je 24-letna Katja razšla s fantom, s katerim sta bila skupaj štiri leta, se je odločila, da z njim ne bo prekinila stikov. “Hotela sem, da bi ostala prijatelja, da bi kljub vsemu ohranila stike, vendar se še sama nisem zavedala, kako zelo nepripravljena sem na to.”

Tega se je zavedla šele, ko se je njen nekdanji odpravil na zmenek z novim dekletom. “Kot kakšen španski inkvizitor sem hotela izvedeti vse: kako ji je ime, koliko je stara, kaj počne v življenju, kam sta šla in, seveda, ali mu je všeč. Ko je na vsa vprašanja odgovoril pritrdilno, sem bila v popolnem šoku. V meni so se mešali občutki ljubosumja, jeze in nemoči. Šele tedaj sem namreč dojela, da sem ves čas po tihem še vedno upala, da bova spet pristala skupaj.”

2. Preusmeri pozornost!

Po štirih letih je Katja izgubila najpomembnejšo osebo v svojem življenju. Znašla sta se na razpotju in namesto da bi oba pritisnila na zavoro, nekoliko upočasnila in skupaj prišla do rešitev za njune težave, se je on odločil, da bo kratko malo izstopil iz avta in odšel. In tako se je njeno življenje spremenilo v eno samo dolgočasno životarjenje, ki ni imelo nobenega smisla.

“Prej sva se veliko pogovarjala po telefonu, nenadoma pa je bil moj prenosnik zame hladna in zlovešča stvar, na kateri se nikoli ni izpisala njegova številka. Komu naj zdaj sporočim veselo novico, da je moja sestra zanosila? Ali da me je ustavil policist? In zakaj bi si sploh kupila nove čevlje, ko pa ni bilo njega, da bi jih lahko videl in pohvalil?

Več kot jasno mi je bilo, da ga še vedno želim v svojem življenju, vendar sem kmalu ugotovila, da bom morala za to plačati določeno ceno: trpljenje, ki ga bom občutila vsakič, ko ga bom videla z drugo.”

3. Ne oziraj se nazaj!

Katja je po osmih mese­cih ‘prijateljevanja’ z nekdanjim ugotovila, da ga s tem, da ostaneta v stiku, še zdaleč ne bo prebolela. Milo rečeno, sama je svojo agonijo podaljšala za osem mesecev, čeprav bi ji bilo morda veliko lažje, da bi takoj prekinila vse stike z njim.

Prav to je storila 27-letna Vesna, ko se je po sedmih letih njen fant odločil, da je čas, da gresta narazen. “Vrnila sem mu vse njegove stvari in se zaobljubila, da ga ne bom več ne videla ne slišala. Pa ne zato, ker si tega ne bi želela. Seveda sem si želela, vendar sem dobro vedela, da ga ne bom prebolela, če bova ostala v stiku. Pol leta je trajalo, da sem se navadila na to, da sem sama.”

Usoda je hotela, da ga je Vesna po dobrem letu dni spet srečala. “En sam pogled je bil dovolj in oba sva takoj vedela, da sva s tem, ko sva šla narazen, naredila veliko napako. Toda vseeno mislim, da sem takrat ravnala prav. Mi vsaj ni bilo treba spremljati, kaj je počel, in predvsem s kom je bil v tistem času, ko nisva bila skupaj. Sicer sem kasneje izvedela vse, vendar vse to veliko lažje preneseš, ko veš, da je spet tvoj.”

4. Naredi ga ljubosumnega.

Vesna v tem dobrem letu dni ni bila pripravljena spoznavati novih fantov in svojega ljubezenskega življenja premakniti z mrtve točke, veliko pa je vendarle takšnih, ki menijo, da je treba tudi v ljubezni živeti naprej.

Marsikatera namreč prisega, da je spoznati novega moškega najboljša taktika, da čim prej preboliš prejšnjo zvezo. Poleg tega pa obstaja tudi velika možnost, da boš s tem v nekdanjem zbudila dovolj ljubosumja, da bo kot nebogljeni kužek pritekel nazaj. Prav to se je zgodilo 22-letni Danici.

“David me je zapustil, ker ni bil pripravljen na ‘resno zvezo’. Po treh mesecih popolne žalosti, ko res nisem vedela, kaj naj sama s seboj, me je prijateljica nekega večera zvlekla ven. Oblekla sem se v najbolj seksi krilo, ki sem ga našla v omari, in po dolgem času sem se spet dobro počutila v svoji koži. To se je očitno videlo na kilometre daleč, saj sem takoj začutila moške poglede na sebi. In tako sem spoznala Marjana,” pripoveduje Danica, v kate­ro se je Marjan tako zaljubil, da je bil za razliko od Davida po šestih mesecih pripravljen na skupno življenje.

Toda vse vendarle ni šlo tako gladko. Ko je David izvedel, da se namerava Danica vseliti z novim fantom, je spet potrkal na njena vrata. “Seveda sem bila čisto iz sebe. Rekel mi je, da mu je žal za vse bolečine, ki mi jih je prizadejal, in da je zdaj pripravljen na resno razmerje, če ga le želim vzeti nazaj. Toda bilo je prepozno. Spoznala sem namreč, da je Marjan veliko boljši zame. Pa bi prej mislil na to, kaj je izgubil, ko me je zapustil.”

5. Ne pozabi na zabavo!

Daničina zgodba nas opozarja tudi na to, kako pomembno je, da se slej ko prej spet vrnemo ‘na sceno’ in se odpravimo ven, v življenje. In to ne pomeni, da te bo prijateljica zvlekla ven, zato da boš ob kozarcu piva z zabuhlim obrazom in robčkom v rokah tarnala, kako hudo ti je. NE!

Najprej se boš spravila iz samopomilovalne luknje in se zavestno odločila za raziskovanje novih možnosti. In prva možnost, ki je pred teboj, je, da odpreš svojo omaro, si izbereš najbolj seksi cunje, kar jih imaš, se oblečeš, našminkaš in poskrbiš, da bo vse na tebi popolno, potem pa obiščeš najbolj trendi lokal v mestu.

Pa ne misli, da se moraš zato, da si videti popolno, počutiti stoodstotno ozdravljena od ljubezenskih bolečin. Sploh ne. Ti pa takšni večerni izleti lahko pomagajo, da boš teh sto odstotkov tudi kmalu dosegla. In konec koncev si boš v nekem trenutku pač morala reči: “Dovolj je bilo, mislim, da sem skoraj pripravljena.”

Tako je storila tudi 25-letna Ana. Potem ko je tri mesece preležala v postelji in bila kar naprej depresivna, jo je iz samopomilovalnega spanca zbudila njena sestra. “Neko popoldne, ko sem si že stotič zapored vrtela komad od Whitney Houston I Will Always Love You, je prišla v mojo sobo in me pošteno nahrulila z besedami, zakaj neki zapravljam dragoceni čas za navadnega kretena, ki gotovo ni vreden, da že tri mesece pretakam solze zanj, in naj že neham uživati v svojem trpinčenju.

Osupla sem gledala za njo, ko je zaloputnila z vrati, meni pa je nenadoma postalo jasno, da ima popolnoma prav!” Še isti večer je Ana poklicala prijateljico, ki je ni videla že pol leta, in skupaj sta se odpravili ven. “Po dolgem času sem si spet oblekla krilo in obula salonarje, saj sem sicer vedno v kavbojkah in teniskah. Občutek je bil čudovit!”

Ana je v roku enega mese­ca spoznala novega fanta, s katerim sta skupaj že sedem mesecev. “Sploh ne morem povedati, kako zelo sem hvaležna sestri, da mi je odprla oči in me spravila iz nevzdržnega stanja.”

6. Delo osvobaja ...

Če ti kljub vsem našim pridigam še vedno ne bo do tega, da bi se spet odpravila med ljudi, za nekaj časa pozabi na zabavo in moške ter se osredotoči na delo. Tako boš vsaj vedela, da se vsak tvoj napor resnično obrestuje, tudi v finančnem smislu.

Če si zaradi razmerja zanemarila svoj študij ali delo in te na tvoji delovni mizi čaka cel kup neopravljenih nalog, je zdaj pravi čas, da se lotiš druge za drugo. Tvoja nenadna delovna vnema bo navdušila vse okrog tebe in pohvala šefov in kolegov bo gotovo blažilno vplivala na tvoj še vedno ranjeni ego.

27-letna Maja je imela, ko jo je njen dragi po petih letih zapustil zaradi druge, od svoje nenadne delovne vneme same koristi. “Najbolj pomembno mi je seveda bilo, da svoje misli osredotočim na še kaj drugega kot na srčno bolečino, spomine in bes, ker me je varal. Tako sem odšla k svojemu šefu in ga prosila za dodatne naloge. Bil je seveda presenečen. Le kdo je še dandanes sam od sebe pripravljen šefa prositi za dodatne obveznosti, ne da bi zahteval višjo plačo?

No, ustregel mi je in nazadnje sva bila drug drugemu zelo hvaležna. On za dodatno delo, ki sem ga opravila, jaz pa za dodatno plačilo, ki mi ga je brez besed primaknil zraven.” Ana je v naslednjem letu celo napredovala. “Prepričana sem, da je bila to posledica moje takratne geste, saj sem si na ta način pridobila šefovo zaupanje. Noro, kaj vse se lahko rodi iz tako žalostne ljubezenske zgodbe. Iz tega sem se naučila, da je prav vsaka stvar, naj je na prvi pogled še tako tragična, nazadnje za nekaj dobra. Jaz sem svojo bolečino izkoristila na najboljši možen način.”

7. S pridom izkoristi pridobljeno svobodo.

Poleg tega, da boš za svoje delo prejela pohvale, poskrbela za lasten uspeh in napredek ter si še finančno opomogla, ti tudi ne bo treba več razmišljati o tem, kako boš preživela popoldan in večer. Brez težav se namreč lahko odločiš, da boš do večera ostala na delovnem mestu in se končno lotila tistega zoprnega arhiviranja dokumentov (ali katerekoli druge obveznosti), ki že leto dni ždijo na tvoji mizi.

Če ponoči ne moreš spati, se lahko tudi sredi noči usedeš za računalnik in se lotiš priprav za novo nalogo, popoldneve, ki bi jih sicer preživela sama, razmišljajoč o njem in o tem, kaj počne, pa lahko izkoristiš za plodne pogovore s kolegico, s katero sta se pravkar lotili pomembnega projekta.

Nenazadnje si zdaj spet samska in prav nikomur ti ni treba odgovarjati za to, kaj počneš, kdaj to počneš in predvsem s kom to počneš. Zato izkoristi novo pridobljeno svobodo. Obenem pa se veseli časov, ko boš spet pristala z nekom, ki bo za razliko od tvojega nekdanjega cenil to, kar je dobil s teboj, in se temu ne bo kar tako odrekel.

Kako se izogneš zoni somraka? TAKO!

Spodnji nasveti ti bodo pomagali, da bo tvoja agonija čim krajša.

  • Ne prehitevaj. Če boš hotela prehitro nadaljevati svoje življenje, se ti lahko zatrta čustva vrnejo kot bumerang ob najbolj neprimernem trenutku (na primer v postelji z novim tipom).
  • Uživaj samsko življenje. Spomni se, kdo si. Prisluhni glasbi, ki ti je bila všeč včasih, obišči najljubšo restavracijo in vzpostavi stik s prijateljicami, ki si jih zanemarila.
  • Z bivšim sklenita dogovor. Dogovorita se, da se ne bosta videla najmanj šest tednov oziroma dokler ne mine najhujša bolečina. Ko boš pripravljena, se lahko dobita na ‘nevtralnem terenu’.
  • Ne sprašuj po njem. Še posebej ne po njegovem ljubezenskem življenju. Seveda bi rada vedela, s kom se dobiva, a vedi, da te bo zabolela tudi najmanjša podrobnost.
  • Ne upaj, da bosta še kdaj skupaj. Ko boš enkrat sprejela, da je med vama KONEC, in ne boš gojila nobenih lažnih upov, da si bo premislil, boš spet pripravljena na novega ljubezenskega partnerja.

NUJNO preberi še spodnjih 5 načinov, da ga pozabiš!

Potem ko si se cel teden skrivala pred svetom in točila solze v postelji, je prišel čas, da se spet postaviš na noge. To boš lažje naredila, če boš upoštevala spodnje:

1 Obišči frizerja

Klinično je dokazano, da je nemogoče biti depresiven z novo pričesko. Vseeno pa ne pretiravaj z drastičnimi posegi. Če si boš iz čistega obupa pripravljena obriti glavo, ker ti bo to v tistem trenutku dalo občutek osvobojenosti, si boš kmalu morala omisliti lasuljo.

2 Izmisli si navideznega paparaca, ki te bo spremljal na vsakem koraku pri vsakdanjih opravkih.

Če boš mislila, da boš vsakič, ko stopiš iz hiše, pristala v Novi, nikoli niti pomislila ne boš, da bi oblekla tiste sto let stare pajkice in raztegnjen pulover, kar bo gotovo pospešilo tvoj proces prebolevanja.

3 Izogni se poslušanju balad Adijo Dido, James Blunt, Celine Dion, Coldplay in drugih izterjevalcev solz.

Če boš 82-krat zapored poslušala Bluntovo pesem You’re Beautiful in ob tem strmela nekam v daljavo, boš kmalu končala na psihiatričnem oddelku, potrebna lobotomije.

4 Ne telefonari mu, še posebej ne v vinjenem stanju.

Morda se ti bo v tistem trenutku zdelo popolnoma normalno, da ga pokličeš ob dveh zjutraj in mu poveš, kaj je tvoja mama rekla o njem, vendar si zapomni, da te bo to pognalo v še bolj obupan jok. Zato čim prej zbriši njegovo telefonsko številko iz svojega imenika.

5 Privošči si sezono zmenkov in naj te niti slučajno ne zamika, da bi bila ti tista, ki bi plačevala za razne pijače, kosilca in večerje.

Dovoli si, da te drugi pocrkljajo in občudujejo tvoj glamurozni stil, ki si ga boš nadela vsakič, ko boš zunaj z novim občudovalcem.

Marta Pirnar

Preberi še: "Ko je najgloblje v tebi, za dodaten užitek iztegni ..." (top erotični nasveti samo za vaju)

Priporočamo tudi: "Skoraj vsak večer slišim tasta in taščo seksati … Kaj naj naredim?"

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri