Velika večina žensk trdi, da tudi TOLE sodi med VARANJE (moški, se strinjate?! 🤔)

Preveri, kaj o tem pravijo strokovnjakinje.

Velika večina žensk trdi, da tudi TOLE sodi med VARANJE (moški, se strinjate?! 🤔) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 8. 2022

Je tudi flirtanje varanje?

Če si v razmerju in kdo od vaju flirta z drugo osebo, je lahko ta situacija precej zapletena. Po eni strani pri tem sicer res ne gre za nič fizičnega, po drugi pa tudi ni tako nedolžno. Odvisno od vajinega razmerja, postavljenih meja in drugih dejavnikov lahko flirtanje povzroči veliko bolečine.

Če vprašaš žensko, se bo zagotovo bolj nagibala k temu, da flirtanje označi za varanje. Moški bodo po drugi strani skoraj zagotovo trdili, da gre za popolnoma nedolžno spogledovanje. Pa je res?

Cosmo je za mnenje vprašal nekaj strokovnjakinj na področju razmerij. Preberi, kaj so imele za povedati!

1. Teoretično ne gre za varanje, lahko pa močno prizadene tvojega partnerja.

"Čeprav flirtanje teoretično morda ne velja za varanje, ga mnogi vidijo kot kršitev zvestobe zaradi tega, ker kažeš zanimanje za nekoga drugega. Že misel na to, da iščeš osebo izven razmerja in mu nameniš pozornost, četudi je to le bežno, lahko partnerja prizadene. Potrebno je biti previden, saj se lahko zgodi, da flirtanje nehote preraste v nekaj več in tega ne moreš več ustaviti."

—Rabbi Shlomo Slatkin

2. Nekaterim parom flirtanje predstavlja dodatno vznemirjenje v razmerju.

"Vsak par je drugačen in mnenja o tem, kaj je v razmerju sprejemljivo in kaj ne, se razlikujejo. V zdravem razmerju par postavi jasne meje pri mnogih stvareh, in tako je tudi v primeru flirtanja. Nekaterim se zdi flirtanje žaljivo in 'predpriprava' na varanje, drugim pa predstavlja dodatno vznemirjenje v razmerju. Kar je najbolj pomembno, je to, da se o tej temi odprto pogovorita in potavita meje glede tega, kaj je v vajinem razmerju sprejemljivo in kaj ne."

—Natalie Mica

3. Vse je odvisno od pravil in pričakovanj v razmerju.

"Flirtanje lahko vsekakor dojemamo kot varanje, a vse je odvisno od pravil in pričakovanj v razmerju. A nekateri ga ne opredeljujejo kot nezvestobo, če ta ne predstavlja grožnje samemu razmerju in ne krši pravil; drugi ga vidijo kot težavno in nespoštljivo vedenje. Na paru je, da se pogovori o svojih pogledih ter postavi pravila in smernice v razmerju."

—Tiffany C. Brown

4. Pomembno se je zavedati vedenj, ki lahko porušijo partnerjevo zaupanje.

"Ne, flirtanje ni varanje. Nekateri ljudje so po naravi preprosto družabni, karizmatični ali pa uživajo v flirtanju, čeprav nimajo namena, da bi se iz njega razvilo kaj več. A vendar lahko flirtanje poruši partnerjevo zaupanje in v njem vzbudi negotovost. V tem primeru je pomembno, da se pogovorita o svojih potrebah in skleneta kompromis."

—Anita A. Chilipala

5. V zdravih razmerjih bi ga bilo potrebno spodbujati.

"Flirtanje je zdrav način, kako lahko preveriš, ali se drugim še zmeraj zdiš privlačna, četudi jih v resnici ne skušaš privlačiti. Kljub temu pa ne spodbujam preveč flirtanja, še posebej ne v prisotnosti svojega partnerja. Povzroči lahko namreč ljubosumje, ta pa ovira srečo – podobno kot varanje. Ko je zaupanje enkrat porušeno, ga je zelo težko pridobiti nazaj, zato flirtaj odgovorno."

—Ingrid Sthare

6. "Uradno" ne gre za varanje, a vendar je dinamika podobna.

"Čeprav flirtanje morda uradno ne velja za 'varanje', je lahko dinamika v izvoru flirtanja in varanja enaka. Če opaziš, da flirtaš z nekom, ki ni tvoj partner, se vprašaj: 1. Kaj pričakujem od te interakcije? Morda pozornost, morda spoštovanje, morda občudovanje, 2. Ali mi te stvari pri partnerju primanjkujejo? 3. Kako lahko patnerja prosim, da mi pri zadovoljevanju teh potreb pomaga? Če si ne boš postavila globjih vprašanj, se lahko flirtanje hitro sprevrže v varanje. Potrebno je poiskati notranje zadovoljstvo in ne površne pozornosti, ki nas na koncu vendarle ne bo zadovoljila."

—Christie Tcharkhoutian

7. Večina ljudi bi se zaradi partnerjevega flirtanja počutila ogroženo.

"Čeprav termin 'varanje' običajno povezujemo z bolj eksplicitnim vedenjem, kot je seks z nekom drugim ali čustvena afera, se bo večina oseb v resnih intimnih razmerjih zaradi partnerjevega flirtanja počutila ogroženo. Nihče se ne počuti dobro v razmerju, v katerem čuti, da partnerju ni na prvem mestu. Seveda obstaja več ravni varanja in flirtanje se zelo očitno razlikuje od seksa z nekom drugim. A vendar, če to povzroča partnerju stisko, je potrebno s tem prenehati."

—Gabrielle Usatynski

Vsako razmerje je drugačno in odgovor na vprašanje "Ali je flirtanje varanje?" se od para do para razlikuje. Vse je namreč odvisno od tega, kakšne meje sta si s partnerjem postavila, o čem se vama ni težava pogovoriti in kakšne občutke gojita do vsega skupaj.

Kot zmeraj pa še vedno ostaja, da sta komunikacija in medsebojno spoštovanje ključna dejavnika, ko govorimo o vzdrževanju zdrave dinamike.

Preberi še: Že samo EN STAVEK bo vajin prepir spremenil v popolnoma rešljivo težavo

Priporočamo tudi: Slovenec na FORUMU delil RAZLOG, zakaj se želi LOČITI (odzivi so RAZDELILI splet!)