Vedno manj seksata? Čas za paniko je SAMO v primeru, ko ...

Cosmopolitan je raziskal razloge in posledice nerednega seksa, da te pomirimo – ali spodbudimo k nujnim spremembam.

Vedno manj seksata? Čas za paniko je SAMO v primeru, ko ... (foto: Profimedia) Profimedia
3. 5. 2015

Če bi ti nekdo začel natolcevati o tem, da manj seksa pomeni tudi manj iskric v razmerju, ti pa bi se ob tem spraševala, kaj za vraga ti želi povedati, si ena od dveh vrst žensk – ali si srečnica v svežem, strasti polnem odnosu ali pa si seks robot iz prihodnosti, ki se mu zdi duhovičenje o naših seksualnih težavah nadvse zabavno.

Če si zadnje, potem dobrodošla. In če si tista prva oseba, vseeno beri dalje, ker se seksualni deficit zgodi čisto vsem. Morda bo prav zato tvoj odnos tako čudovit tudi prihodnje leto ob tem času.

Kako pogosto je dovolj pogosto?

Vprašanje za milijon evrov. Kot če bi vprašali, kolikokrat je Lindsay Lohan kršila zakon. In kako Pharrellu Williamsu uspe vse, česar se dotakne, spremeniti v zlato. To so tisti miselni vozli, ki jih ni tako lahko odvozlati.

Vprašanje, kako pogosto naj bi seksali, da ne ogrožamo našega odnosa, skorajda ne pozna pravilnega odgovora.

Ko smo tri naključne pare, ki so skupaj štiri leta, vprašali, kako pogosto seksajo, smo dobili tri popolnoma različne odgovore: dvakrat na teden, dvakrat na mesec in enkrat na mesec.

V čem je torej trik? Kdo je normalen in kdo ni? Za odgovor so se avstralski kolegi obrnili na priznano seksologinjo Amando Joy Robb, ki je razložila:

"Kako pogosto pari seksajo, je odvisno od različnih dejavnikov – starost, spol, libido, stresni dejavniki iz vsakdanjega življenja in še veliko drugih stvari. Vsi smo si med seboj različni."

Če želiš natančnejši odgovor, se lahko zatečeš k statistikam. Ko naše seksualne navade vržemo v Excel tabelice, nam te sporočijo, da pari, stari med 18 in 29 let, seksajo v povprečju 112-krat na leto, pari v starostni kategoriji 30 do 39 let pa povprečno 86-krat na leto.

Puf! Kam je izginil seks?

Moraš biti potemtakem zaskrbljena, če se z dragim vsaj enkrat ali dvakrat na teden ne zapletata med rjuhe v vročem, strastnem seksu?

Ne. Vsaj ne takoj.

Razlogi za zmanjšano aktivnost na področju intime so lahko zelo preprosti, med vodilnimi pa sta seveda stres ali naporen dan v službi.

Morda se kot par osredotočata na pomembno prehodno obdobje, ki močno vpliva na vajino čustveno in fizično dobrobit, recimo na selitev, bolezen, žalovanje za ljubljeno osebo, menjavo karierne poti ali kaj podobno intenzivnega, kar bo seveda negativno vplivalo na vajin seksualni apetit.

Kaj pa, če v vajinem življenju ni ničesar od naštetega? Če sta svoj čas seksala osemkrat samo čez vikend (in tako bila absolutna prvaka med vsemi prijatelji in znanci), zdaj pa seksata osemkrat na mesec?

Razlog je verjetno zelo preprost – faza medenih tednov se prej ali slej konča, seks ni več tako pogost, to pa doleti večino, če ne kar vse pare.

Sreča je, kot si jo narediš

Sprememba v količini seksa na nekoliko nižjo frekvenco še ne pomeni, da se tvoje razmerje končuje.

Če sta oba srečna z načinom življenja (in količino seksa, ki jo ta način življenja vsebuje), potem ti ni treba na vsak način spreminjati te rutine. In če ob tem prijatelji še vedno mislijo, da vsak vikend seksata kot divja kunca, jih kar pusti v tej iluziji.

Pazi le, da tudi sebe ne prepričuješ v nekaj, kar ti v resnici ne ugaja. Naša spolna sla pride in gre. Včasih si seksa želimo bolj kot druge dni. Težava je, če se pomanjkanje zanimanja za seks s partnerjem razvleče na daljše obdobje.

Če se to pripeti, so razlogi morda tudi v tvojem spremenjenem mišljenju o tem odnosu – to pa je že alarm za treznejši razmislek o vajini nadaljnji poti. Kako pa veš, kdaj gre za upad libida in kdaj za kaj bolj resnega?

Seksologi so si enotni: masturbacija! Ročna obdelava bo pospešila tvojo spolno slo, in če se lahko redno vzburiš na ta način, medtem ko te on ne more, je to lahko manjša težavica. Ampak brez skrbi – še nekaj besed bomo podelili s teboj, preden končamo ta članek.

Vrnitev seksa

Naj ti predlagamo naslednjo analogijo: seks je kot obiskovanje kina. Pogosto se ti verjetno zgodi, da si po dolgem času rečeš: "Hej, veš kje že dolgo nisem bila – v kinu!"

In potem se vedno najde kak razlog, zakaj ni časa ali volje. Ker če hočeš v kino, moraš preprosto kupiti karto. Torej – če hočeš seks moraš za to tudi nekaj narediti.

Seksologi predlagajo naslednje:

  • 1 Kakšne so tvoje fantazije o seksu? Bi rada seksala na plaži? Naredi si seznam seksualnih želja, ki jih želiš izpolniti v tem življenju. Če boš vedela, kaj si želiš, boš to tudi bolj pozorno iskala.

  • 2 Poljubljanje. Večna klasika, ki pa jo v dolgoletnih razmerjih radi opustimo. Vrnita to prakso v vajin vsakdan. Poljubljajta se strastno kot nepotešena najstnika na klopci v parku. Temperatura se bo hitro dvignila.

  • 3 Prepusti se spontanosti. Zgrabi ga za zadnjico v trgovini. Podrgni se nanj, ko na tržnici izbiraš grozdje. Bodi igriva. Seks naj se ne zgodi po urniku, ampak po občutku.

Z malo truda pridejo odlični rezultati

Ne daj preveč na to informacijo, a vseeno vedi, da večina študij potrjuje prav tisto, kar je najbolj očitno – pari, ki več seksajo, so bolj srečni.

Dokler ne izumijo robotov za spolno potešitev, zato predlagamo, da prižgeš nekaj svečk, izbereš nežno glasbo in se prepustiš užitkom. Kar čim večkrat.

Po predlogi Taylor Andreson priredil Darjo Hrib