"Več seksa, prosim!" (Nasveti, s katerimi boš zagnala svoj LIBIDO)

Zelo nas je zaskrbelo, ko je znanost potrdila, da milenijci in pripadniki generacije Z seksajo manj, kot se je seksalo kadarkoli prej. Kaj ni to ob vseh teh svoboščinah šokantno in nesprejemljivo?!

"Več seksa, prosim!" (Nasveti, s katerimi boš zagnala svoj LIBIDO) (foto: Getty Images) Getty Images
29. 4. 2018

Zato smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boš zagnala svoj libido in našla točno takšen seks, kot si ga želiš. Tolikokrat, kolikor si želiš.

Kdaj sta s partnerjem nazadnje prepletla telesi? Prejšnjo noč? Prejšnji teden?

Prejšnji … se sploh ne spomniš časovne enote, s katero bi to lahko definirala?

Če si se znašla v seksualni pustinji, nisi edina. Podobna suša je očitno doletela pretežen del populacije, stare med 20 in 30 let. Kar v prevodu pomeni, da ta generacija seksa manj, kot je katerakoli generacija pred njo.

Želiš bolj nazorno interpretacijo teh podatkov? Pri tvojih letih je tvoja babica imela približno šest seksualnih avantur na leto več kot ti. Se opravičujemo za morebitne podobe, ki so se ti zdaj pojavile v mislih in ti za naslednji teden ubile apetit, a dejstvo je, da čeprav se to ne zdi ogromna razlika, gre trend v nasprotno smer, kot bi bilo pričakovati.

Vendarle živimo v času, ko se mladi lahko odprto pogovarjamo o seksu, ko je dostop do primernih partnerjev lažji kot kadarkoli prej in ko v ljudi, ki imajo seks pred poroko, več ne mečemo iztrebkov.

Kako resen je ta problem v resnici?

Če imaš stalnega partnerja in čutiš resno pomanjkanje spolnih odnosov, potem je ta problem zate zelo verjetno na stopnji rdečega alarma. Res je, da ima večina parov najbolj strasten in najbolj reden seks približno šest mesecev do enega leta po začetku razmerja. Torej v času medenih tednov. Potem pa se začne počasni upad – in posledice so izrazite.

Manj seksa lahko pri tebi in partnerju privede do zmanjšane samozavesti, do občutkov nezaželenosti in osamljenosti.

A seks vsako noč prav tako ni najboljša rešitev. Za srečno razmerje je optimalni odmerek očitno enkrat tedensko. Vsaj tako nas želi prepričati študija iz leta 2016, v kateri zagotavljajo, da s seksom na teden s partnerjem ohranjaš spolno povezanost in izkoristiš vse prednosti, ki jih ima seks za tvoje dobro počutje.

Vendar pa nenadno povečanje seksualnih snidenj ni preprosto, sploh če sta oba že vajena, da je seks samo nekaj, kar včasih po nesreči vidita v kakšnem filmu. Tu ti lahko pomagamo mi! Najprej bomo ugotovili, kaj te drži v tem neželenem celibatu, potem pa bomo razkrili rešitve, ki te bodo vodile do pogostejše (in veliko boljše) intimne akcije v dvoje.

Preveri, kaj ubija tvoje (in njegovo) poželenje!

Že mogoče, da si le utrujena, a bolj verjetno je, da te ovira ena od naslednjih stvari.

ZATE:

Menstruacija

Okoli 14. dne menstrualnega cikla, ko so hormoni na višku, si radostno predana svojemu dragemu. Potem pa se telesna kemija umiri, pojavijo se predmenstruacijski simptomi in tvoj seksualni apetit se ohladi.

Kontracepcija

Hormonske različice lahko znižajo tvoj testosteron, kar posledično zmanjša spolno slo.

Nizka samozavest

Negativne misli so toksične. Kako zelo si ženska želi seks, je predvsem odvisno od tega, kako se počuti.

ZANJ:

Pretirana vadba

Moški si včasih zadajo dolge in intenzivne vadbe, kar lahko (dokaz za to so novejše študije) utrudi tudi njihov libido.

Kavstične kemikalije

Substanca BPA, ki je v vodi, shranjeni v plastenkah in tudi na papirju, ki se ga uporablja za tiskanje računov, lahko zmanjša njegove erekcije. Na zmanjšanje spolne sle pa naj bi vplivala tudi substanca BVO, ki jo najdemo v nekaterih sladkih pijačah.

Prehrana z veliko maščobe

Raziskave kažejo, da imajo moški z visokim holesterolom lahko težave z erekcijo.

ZA OBA:

Stres

Nervoza zaradi dela, pretirano natrpanega urnika, nenadzorovanih dogodkov ali česarkoli drugega zvišuje kortizol, stresni hormon, ki telo pahne v varčevalno stanje. To lahko dodatno zamaje hormonsko ravnovesje in s tem dramatično oslabi spolno poželenje.

Zdravila

Številne študije potrjujejo, da nekatera zdravila, sploh pa antidepresivi, ki sicer resda pomirjajo, obenem tudi znižujejo dopamin, hormon dobrega počutja. Ta pa je nujno potreben za radostno zabavo v dvoje. Preveri navodila, da se poučiš, kaj daješ v telo.

Se vzrok skriva v … politiki?

Morda, a ne kot si verjetno predstavljaš. Slabo stanje v družbi bodisi zaradi socialnih sprememb bodisi političnih dogodkov lahko v človeku sproži jezo, strah in zmedenost, saj poskuša dojeti, kaj se dogaja in kakšna bo naša prihodnost.

Politična klima je na svetovni ravno zelo napeta, veliko je govora o alternativnih dejstvih in lažnih novicah, zato vsi postajamo bolj skeptični. Ne znamo več verjeti novicam, politikom, medijem, morda celo osebi, ki spi poleg nas.

To lahko ubije strast, tudi če imata s partnerjem sicer podobne politične nazore. O tem se zadnje čase veliko govori predvsem v Združenih državah, kjer je veliko žensk razočaranih nad trenutnim političnih stanjem. Ja, Trump je očitno kriv tudi za to, da nekaterim ženskam ni več do seksa. Kako se s tem soočiti?

"Pred spanjem ne prebiraj novic, ne preverjaj družbenih omrežij in se raje osredotoči na mir in intimo."

Postelja naj bo območje, kamor ne smejo vdreti novice, ki te razjezijo ali razdražijo. Politične klepete in nestrinjanja z aktualnimi dogodki privarčuj za klepete ob kavi s prijateljicami, pri katerih veš, da boš dobila podporo in razumevanje.

Po predlogi JENIFFER SAVIN pripravila TINA CURK
Fotografije: Getty Images

Preberi še: TE fascinantne reči se zgodijo s tvojim telesom, ko si dlje časa v resnem razmerju

Priporočamo tudi: Terapevtka za spolne odnose razkrije 7 pravil, ki bi jih moral upoštevati vsak par