Varanje: je čas za alarm?

Primerov nezvestobe je če­dalje več, zato je pametno, da o tej temi nekaj veš tudi ti.

30. 7. 2009

Poletje je čas nešteto priložnosti za strastne radosti v dvoje - najslajše so seveda tiste, ki se ne bi smele zgoditi. A prime­rov nezvestobe je čedalje več, zato je pametno, da o tej temi nekaj veš tudi ti.

So vroči meseci tvoj najljubši del leta? Jasno, prav zdaj potekajo najboljši žuri in pikniki, nori dogodki pa se kar vrstijo in uživaš lahko skoraj na vsakem koraku, seveda skupaj s svojim dragim, ki je samo tvoj. Pa je res samo tvoj? Nočemo te strašiti, vendar se nam zdi prav, da te opozorimo, da se ta romantika zate lahko spremeni v najhujšo grozljivko – če v zgodbi poleg tebe in tvojega fanta začne nastopati še neko drugo dekle.

Nikakor ne trdimo, da moški varajo kar vsi po vrsti, vendar je nezvestoba dokaj pogosta. Mag. Veronika Seles, psihoterapevtka, avtorica knjige Nezvestoba in ustanoviteljica Psihoterapevtskega inštituta v Celju, nam je za začetek postregla s statistiko:

“V raziskavi leta 2006 sem ugotovila, da je bilo nezvestih kar 78 odstotkov anketirancev oziroma 86 odstotkov moških in 72 odstotkov žensk, čeprav je težko reči, da so to popolnoma realni podatki, saj je nezves­tobo težko meriti.”

Nam se zdijo številke visoke, pa tebi?

Sedenje na dveh stolih

Nezvestoba je stalna spremljevalka življenja v dvoje in eden od najpomembnejših uničujočih dejavnikov za obstoječo zvezo, pravi Selesova in dodaja:

“Vzrokov za nezvestobo je toliko, kolikor je ljudi, ki varajo. Pri moških je eden od njih lahko celo prepričanje, da ni nič napačnega, če so nezvesti”

Mogoče se ti zdi to neverjetno, toda večina fantov se spominja dolgih, vročih poletij, ko so kot otroci lahko počeli, kar jim je padlo na pamet – nič obveznosti, veliko svobode in čista zabava. Za nekatere je poletje še danes sinonim za čas, ko lahko delaš, kar želiš – vključno z varanjem.

Dejstvo je tudi, da višje ko so temperature, manj krpic nosimo, moški pa so vizualna bitja. Zato lahko komu poleti pač ponagajajo hormončki, ker ne more ravnodušno opazovati oblin in dolgih zagorelih nog, ki se vabljivo sprehajajo mimo njega. Po mnenju Selesove seveda tudi zapeljive ženske načrtno uporabljajo svoj seksi videz za pridobivanje moške pozornosti. Ko se srečata taka punca in fant, ki komaj zadržuje svoje poželenje, prevara tako rekoč že trka na vrata.

Če tvoj moški obožuje napetost in izzive, je razlog za skok čez plot lahko tudi potreba po vznemirjenju.

“Za ljudi, ki imajo radi razburljivost in pustolovščine z veliko tveganja, je nezvestoba privlačna zaradi nevarnega flirtanja in izziva, kako se izogniti razkritju,” poudarja mag. Veronika Seles.

Morda čuti, da je čas za ‘dogodivščino’, zato se spusti v razmerje, pri tem pa nima v mislih nič stalnega, saj je njegov namen osvojitev in potešitev potrebe po avanturi.

Možno je tudi, da se tvoj fant v vajini zvezi ne počuti najbolje.

“Privlačna oseba, ki ponuja tisto, kar moškemu v razmerju manjka, lahko hitro doseže svoje,” zagotavlja psihoterapevtka.

Poleti na splošno vlada sproščeno vzdušje – na morju pogosto popus­tijo vse zavore pa tudi sicer je družabnih dogodkov, kjer mrgoli priložnosti za kaj takega, ogromno.

Odpri oči in postani pozorna

Nikar ne zaženi panike vsakič, ko ti fant reče, da gre s prijatelji na pijačo (sam, brez tebe). Saj veš, včasih si morata za trenutek tudi odpočiti eden od drugega.

”Upravičeno pa lahko posumiš, da se nekaj dogaja, če se kar naenkrat začne močno zanimati za kakšen hobi, ki mu vzame veliko prostega časa, in ga ne želi deliti s tabo," opozarja Selesova.

Prav tako nenavadno se ti lahko zdi, če začne dlje ostajati v službi, ima večerne sestanke in seminarje ob koncu tedna, kajti kot pravi Selesova: “Delovna mesta so postala najnovejše grozeče področje za romantične priložnosti, saj tam prebijemo večino časa ter se srečujemo z ljudmi podobnih interesov in starosti.”

Kaj pa vajino družabno življenje?

“Tisti, ki vara, se pogosto izogiba vključevanju partnerja v družbo iz službe ali okolice,” opaža Selesova. Če te torej ne povabi na poletno službeno zabavo, kamor vedno pridejo vse punce njegovih kolegov, je to lahko znak, da ti nekaj prikriva.

“Marsikdo ima zaradi nezvestobe tudi težavo biti sam s svojim partnerjem ali pa ima povečano željo po druženju z drugimi ljudmi,” je še povedala psihoterapevtka.

Tvojo negotovost bo morda zbudil tudi z neznačilno skrbjo za zunanjost. Po besedah sogovornice nenaden preobrat v oblačenju, prizadevanje za izgubo teže in druge spremembe glede zunanjosti lahko pomenijo, da bi bil za nekoga (ne nujno zate) rad videti dobro.

Če misliš, da o zvestobi svojega fanta upravičeno lahko dvomiš, ga poskusi čim bolj mirno vprašati, kako se počuti v vajini zvezi in ali je srečen. Iz njegove reakcije ti bo morda uspelo razbrati, ali razmišljaš v pravi smeri ali ne. Preden se odločiš, da ga boš seznanila z dejstvom, da veš za njegovo nezvestobo, moraš premisliti, kaj želiš s soočenjem doseči (verjetno to, da potrdi tvoj sum). Vzemi si čas in pomiri svoje živčke – to bo težko, ker bo v tebi divjal pravi vihar –, nato pa svoje misli uredi in zapiši. Med pogovorom bodi neposredna in se poskušaj izogniti podlim obtožbam. Mag. Veronika Seles svetuje še, da takrat, ko si v največji krizi in polna različnih čustev, ne sprejemaš večjih odločitev, na primer, da bosta šla narazen.

Idejo o varanju mu izbriši iz glave

No, nezvestobe mu ne moreš ravno prepre­čiti, saj je v veliki meri odvisna prav od njega. Lahko pa narediš marsikaj, da se bosta oba s fantom super počutila v razmerju in se skupaj imela lepo ter da mu ne bo prišlo na pamet, da bi ‘zabavo’ iskal drugje.

“Izguba strasti in poželenja, ki sta prisotna na začetku odnosa, in potreba po ponovnem doživetju močne zaljubljenos­ti lahko partnerja pripelje do želje, ki vodi v nezvestobo,” nam je zaupala Selesova. Zato predlagamo, da se potrudita ohraniti čim več vročega vznemirjenja – zlasti poleti imata nešteto možnosti, da temperaturo ljubezni ohranjata blizu vrelišča, se posvetita eden drugemu in se predajata posteljnim strastem.

Gradita svoj odnos na zaupanju in tesni povezanosti, ki bosta vajini zvezi dala trdnost in stabilnost.

“Zavedati se morata tudi, da sreča sicer ni cepivo proti nezves­tobi,” končuje mag. Veronika Seles. Vendar zagotovo drži naslednje: če si bosta oba želela ostati skupaj brez madežev, ki bi kvarili romantično pravljico, če bosta v svojo ljubezen verjela in vanjo vlagala dovolj energije ter če spodrsljajev v prvi meri ne bosta dovolila sama sebi, vama bo prav gotovo uspelo.

Zgodilo se je, kaj pa zdaj?

Ali boš ostala ali odšla, je popolnoma tvoja stvar, ta vprašanja pa ti bodo morda pomagala pri odločitvi:

  • Se je zgodilo enkrat ali je trajalo dlje časa?

  • So v igri čustva ali le seks?

  • Sta se na začetku zveze dogovorila za odprto razmerje?

  • Se zaveda svoje napake?

  • Se zgodba lahko ponovi?

  • Je vajina zveza sicer uspešna?