V iskanju idealnega

Ne služi milijonov in noče z vami v gledališče – ali to v resnici pomeni, da ni pravi za vas? Poskusite se znebiti trdno zakoreninjenih kriterijev o pravem moškem – da boste lahko odkrile popolnega.

29. 5. 2003

Večina žensk, ki jih poznam, je imela v nekem življenjskem obdobju dejanski ali vsaj miselni spisek lastnosti, ki jih mora imeti moški. “Ženske razvijejo podobo o svojem idealnem moškem že v zgodnjih letih,” se strinja Bonnie Eaker Weil, avtorica knjige Make Up, Don’t Break Up (dymocks.com.au).

“Verjeti začnemo, da je naš ideal nekje zunaj in da bomo uničile svojo edino možnost za srečo, če se zadovoljimo z manj.” Če so vam torej oprali možgane z dogmo, da mora sanjski partner ustrezati točno določenim merilom, se pripravite na duševno preobrazbo. V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše fantovske kriterije, čez katere napravite križ – znebile se boste najmočnejših spon, ki vam preprečujejo, da odkrijete popolnega.

Kriterij 1: Visoka postava

Z odpisom za vertikalno dimenzijo prikrajšanih moških se odrečete vsaj polovici možnosti, da si najdete vročega ljubimca. Prst je uperjen v socializacijsko proučevanje. “Višji moški so videti močni in pogumni, nižji pa šibki in nebogljeni,” pravi Weilova. “Nižji moški se otepa tega stereotipa vse življenje. Prav mogoče je, da je zaradi tega postal trdnejši, boljši moški.” Naj bo to dvojni trud, ki ga je namenil, da pride v šolsko košarkaško moštvo, ali žlahtni smisel za humor, s katerim privlači ženske – njegov dodatni trud ga je najbrž izoblikoval v izdatnejšo trofejo, kot je povprečni Mr. Big.

Stereotip visokega moškega je še posebej pomemben pri visokih ženskah. Spomnim se težav, ki jih je imela sošolka Nataša (zdaj 32) na šolskih plesih in v diskotekah. Tudi v kasnejšem življenju je bila skorajda primorana iskati višje moške, medtem ko nižjih moških spolno sploh ni upoštevala. Stvari so se obrnile, ko so se pred letom na neki zabavi začele kresati iskrice med njo in ‘netakovisokim’ moškim: “Nenavadno visoka sem in nikoli nisem niti pomislila, da bi šla ven z moškim, ki nima vsaj 180 cm. Z Jakom pa sva se takoj ujela.

Čeprav je kar precej manjši od mene, sva se pogovarjala dolgo v noč, na koncu sva si izmenjala številki. Bolj kot mi je postajal všeč, neumnejši se mi je zdel predsodek o višini. Zdaj sva skupaj že več kot pol leta in – priznam – v tem času si nisem kupila niti enih čevljev z visoko peto, a to je majhna cena za popoln odnos, kajne?”

Še vedno niste prepričane? Pomislite. Vaš odpor do moških miniatur je prav tako plehek, kot bi bila njegova odločitev, da se z vami noče več videvati, ker nimate dovolj velikih prsi, čistejše kože ali vitkejših stegen. Sicer pa – pomislite na Toma Cruisa. On večino žensk gleda z žabje perspektive.

Kriterij 2: Dobra služba

Helena (30), nasploh ena najnenavadnejših oseb, ki jih poznam, ni šla nikoli ven z moškim, katerega plača se ni šibila od ničel. Njen zaročenec Martin (30), deloholični pravnik, je ustrezal pogojem – dokler ni izgubil službe. Med lovom za nov položaj je po naključju začel pomagati v zbirnem centru Rdečega križa. “Zaslužil ni niti tolarja, a je občutil veliko zadoščenje,” opisuje Helena novega Martina.

“Bil je veliko srečnejši kot takrat, ko je igral hladnokrvnega odvetnika. Veselje in sproščenost sta se prelila tudi v najin odnos. Namesto da je hodil domov ves zbit in nato zamoril še moj večer z opisom svojega slabega dneva, me je pričakal doma, ves na trnih od želje po meni. Najino spolno življenje se je močno popravilo, kar je bil povsem nepričakovan dobiček! Trajalo bo sicer veliko dlje, da privarčujeva za stanovanje, a sva tako srečna, da je vredno čakati.”

Zato si namesto njegove plače oglejte njegovo predanost, marljivost in stopnjo zadovoljstva, ki ga občuti pri delu. Psihologi pravijo, da je izpolnitev, ki jo občuti pri delu, izvrsten pokazatelj njegove osebnosti. Če gara kot suženj za plačo ali status v službi, ki jo sovraži, je najbrž pohlepen in površinski. Moški, ki ljubi svoj poklic, ima svoje prednosti osmišljene in postavljene na pravo mesto – tako v službi kot v življenju.

Kriterij 3: Družinski človek

Čeprav je ljubeč komplet primoženih sorodnikov lep dodatek, je gonja za moškim z zavidljivim odnosom s starši ter brati in sestrami izguba časa in energije. Ne spomnim se več, koliko časa sem poslušal javkanje kolegice Manje (29), ko je razglabljala o svoji vezi z Damjanom (30).

Težava je bila v njegovih razvezanih starših, ki sta se neomajno sovražila. “Kar naprej poslušamo o škodi, ki jo naredi ločitev otrokom, o neuspelih zakonih, v katere se le-ti spuščajo, in to me je sprva res močno strašilo,” je težilo Manjo. “Moja starša sta še vedno skupaj in sta ogromen del mojega življenja. Bala sem se, da bom ostala brez tega, če nadaljujem z Damjanom – ali da se bo on počutil nelagodno ob večjih priložnostih z mojo družino.”

Manja je dobila svoj odgovor, ko je videla, s kakšno spretnostjo je obvladal situacijo ob poroki njegove sestre: “Organiziral je sestanek s svojimi starši, da bi se pogovorili o pogojih, pod katerimi bosta zakopala bojno sekiro za tisti dan. Pomislila sem: če je dovolj spreten, da zgladi njune težave, se bo posvetil tudi oviram, ki nama jih bo postavil najin odnos.”

Vsaka družina ima nerešena vprašanja, skrivnosti in spore. Čeprav se v primerjavi z njegovo Osbournovi zdijo mirna, uravnotežena družina, je predvsem pomembno ugotoviti, kako moški dojema in udejanja družinsko dinamiko. Če je na primer njegova mati posestniška in kritična, a njemu vseeno uspe ohraniti mirno kri, boste vedeli, da je močne volje in samozavesten.

Ali če pripravi dobrodošlico za brata, ki velja za črno ovco v družini – opravka imate s sočutnim, skrbnim moškim. Veliko pogosteje se učimo iz napak naših staršev, kot pa da jih ponavljamo. Če so vezi z njegovo biološko celico ohlapne in pomanjkljive, bo po vsej verjetnosti toliko bolj odločen ustvariti trdne vezi v vajinem odnosu.

Kriterij 4: Čustvena stabilnost

Hrepenite po super maču, tihem in močnem? Suzana (27), po poklicu medicinska sestra, je iskala prav takega. Zaradi vsakodnevnega držanja za roko po službeni dolžnosti se je izogibala preveč čustvenih moških. Vse to se je spremenilo, ko je spoznala svojega moža: “Izvedela sem, da ima moja mati raka. Namesto da bi mi preprosto rekel, da bo vse v redu, je jokal z mano. Sprva sem bila povsem osupla, nato pa sem spoznala, da mi ne bo treba iti sami čez vse čustvene prepade, in ne le, da razume moja čustva, ampak čuti bolečino z mano.”

Moški niso edini, ki mislijo, da fantje ne jočejo. “Žal ženske vidijo moško izražanje čustev kot znak šibkosti,” pravi Weilova. “Ideja, da moški poskrbi za fizično moč, ženska pa za čustveno odgovornost, je že močno plesniva, vendarle pa nas je veliko odraslo, ne da bi enkrat videli očeta jokati. Morda vas spreleti srh ob misli, da bi hodili z moškim, ki si dovoli biti ranljiv in iskren do samega sebe, a ljubimec, ki to lahko stori, dejansko kaže več poguma kot tisti, ki sledi t. i. pravilom, in duši svoja čustva v sebi.”

Ko bo naslednjič vaš fant ob gledanju Titanika na koncu potočil solzico, vzemite njegovo čustvenost kot drugačno vrsto moči; nekomu, ki zna komunicirati na čustveni ravni, se boste lažje približali. Resnična intimnost je mogoča le z moškim, ki je lahko iskren o svojih čustvih. Moški, ki nosi srce v svoji dlani, vam bo nudil tolažbo in ljubezen, ko ju boste potrebovali.

Ni idealnega

Mnogo pričakovanj temelji na dejstvu, da stvari, ki jih želimo zase, trenutno nimamo, vseeno pa verjamemo, da nam bodo prinesle srečo, ko jih bomo dobili. Tega v resnici ne moremo zatrdno vedeti, saj se ljudje spreminjamo, in ne moremo si predstavljati nečesa, česar še nismo doživeli. Logika, ki je s petami trdneje na tleh, pravi, da smo lahko že danes, tukaj in zdaj, zadovoljni s tem, kar imamo.

Kopica kriterijev, po katerih želite preoblikovati resničnost, da bi lahko doživeli veselje, vas bo na koncu pokopala pod sabo; vse prepogosto namreč postavljamo kriterije, ki s pravo srečo nimajo ravno veliko skupnega. Življenje prinaša nešteto trenutkov sreče v oblikah, ki si jih ne moremo niti zamisliti, kaj šele predstavljati. Zato uživajte v življenju, bodite sproščeni in ustvarjalni. Predvsem pa odkrivajte veselje in srečo v življenju, ki ga živite tu in zdaj.

Kdaj je skrajni čas, da se ga znebite

Obstaja nekaj osebnostnih potez, pred katerimi si ne smete zatiskati oči. Če lahko nekaj od spodnjih oznak prilepite svojemu fantu, začnite pakirati ...

  • Laže, da kar smrdi

  • Zlorablja mamila

  • G. Jeznoritež

  • Neusklajeni ljubimec

Mark Lenart