'Točka G NE obstaja, ker za nekatere ženske TAM ni ničesar' (ženske in znanost razkrivajo)

Magičnega gumba za orgazem ni. Naj pojasnimo situacijo – in se hkrati še opravičimo.

'Točka G NE obstaja, ker za nekatere ženske TAM ni ničesar' (ženske in znanost razkrivajo) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2021

Pred davnimi davnimi časi – no, natančneje leta 1982 – je bil seks. Potem pa je nenadoma bil seks.

Razlika? Mala, nagubana, okoli centimeter velika cona na zgornji prednji steni tvoje vagine. Vzhičeni znanstveniki, radovedne revije (živijo!), poredne knjige, vroči filmi, zgovorne televizijske oddaje in tvoje cimre so vsi o tej coni poročali kot o univerzalnem ključu do skrivnostnega ženskega orgazma.

In tako se je začela doba, ko je bila njegova naloga najti to točko, tvoja pa, da prijateljicam na naslednji kavi razložiš, da si imela tako močan orgazem, da si skoraj izgubila zavest.

Hm, če dobro pomislimo … Je bila morda ta bunkica v bistvu velika le nekaj milimetrov? Je bila mogoče malce globlje? Malce nižje? Je bila gladka in ne nagubana? Na dotik nekoliko … elastična? Saj ni važno. Bila je! In jebemti, če si nismo dali dela s tem, da najdemo svojo.

Si si že prenesla BREZPLAČEN poletni e-Cosmopolitan? Najdeš ga TUKAJ.

Takrat, leta 1982, je ameriški Cosmo ženskam namignil, naj počepnejo, ker bodo tako lažje vstavile prst ali dva v svojo vagino, ker so seveda leta 1982 vse ženske razmišljale samo o tem, kako bodo po službi brskale po svojih vaginah, da bi našle svoj instant orgazem.

Zdaj, leta 2020, iskanje na Googlu navrže tisoče orientacijskih navodil. "Kje je točka G," je vprašanje, ki smo ga ljudje postavili večkrat, kot smo googlali Michaela Jordana. Ali Michaela Jacksona.

In tisti približno luštni tipček, ki te je na začetku faksa žgal v tebi sicer kar zanimivem položaju prednjega prepogiba, je najbrž približno vedel, v kaj želi dregniti, a učinka kar ni bilo. Danes najbrž googla še za osemindvajseto varianto.

Vse to je sicer irelevantno ob dejstvu, da ekonomija točke G blesti.

Na trgu se ponujajo vibratorji, ki te sunejo direktno v točko G, pa kondomi, ki jih točka G obožuje, lubrikanti za draženje točke G, celo delavnice, ki radovedne ljubiteljice orgazma naučijo, kako najdejo svojo točko G.

Za najbolj pogumne? Pri nas sicer (še) ne, v Ameriki pa si lahko omisliš kar estetski poseg, kjer ti tvojo točko G za 1.800 dolarjev našopajo z razgradljivo snovjo, da ta še bolj nabrekne in posledično ponudi še več užitka. Garantirano? Ah, prosim lepo, kaj pa je danes sploh garantirano?

Da je točka G nekaj posebnega, se strinja tudi veliki slovar Merriam-Webster, ki jo označuje za "intenzivno erogen predel tkiva". Seksi.

Zakaj pa je potem ženska, ki je pomagala 'odkriti' to famozno točko, rekla, da smo ves ta čas obsedeni z napačno stvarjo?

TA ŽENSKA JE DR. BEVERLY WHIPPLE. S svojo ekipo raziskovalcev je na začetku osemdesetih prva predstavila danes tako opevan naziv: 'točka G'. Stvar, ki so jo poimenovali, so opisali kot 'občutljivo' in primerjali z 'malim fižolčkom'.

S tem se je rodil najbolj skrivnosten – in izmišljen – del ženskega telesa (pozneje so rekli, da imajo to točko tudi moški, ker je bilo super zabavno milijone moških poslati v čepeči položaj, da si svojo poskušajo najti … ja, tam notri.)

Dr. Whipple pravi, da je vse skupaj zelo hitro ušlo izpod nadzora. Njena ekipa nikoli ni trdila, da ima vsaka ženska točko G. Danes pove takole:

"Ženske smo zmožne izkusiti seksualni užitek na različne načine. Vsaka ženska je v tem edinstvena."

In navkljub tisti zgodnji primerjavi z 'malim fižolčkom' niso nikoli rekli, da gre za dejansko specifično izraženo točko. Govorili so o 'področju', ki bi lahko nekaterim ženskam ponudil občutek zadovoljstva.

Ampak mediji (spet mi, živijo!) so raje zagrabili malce bolj prečiščeno in privlačno različico in podali sporočilo, da gre za zagotovljeno pot do hitrega seksualnega zadovoljstva.

To so v bistvu storili tudi raziskovalci. Leta 2012 je bilo v publikaciji The Journal of Sexual Medicine oznanjeno, da je točka G dejansko resnična. In da ni samo fižolček.

Da je pravzaprav 8,1 krat 3,6 milimetra velik delček anatomije modrikaste barve z grozdnatim reliefom. To odkritje je podal ginekološki kirurg dr. Adam Ostrzenski. Njegov vir? Študija trupla 83-letne ženske. V naslednjih letih je ogromno drugih raziskovalcev našlo točko G in jo definiralo na številne načine: 'čvrst živčni predel', 'sečna gobica', 'žleza' in 'skupek živcev'.

Kljub vsem tem informacijam je točka, ki naj bi jo ženske pri sebi našle, v veliki meri ostala nerešena skrivnost. Tako za ženske kot za stroko. Ducate študij je uporabilo ankete, patološke primerke, rentgenske posnetke in biokemične označevalce, da bi enkrat za vselej markirali to izmuzljivo točko G.

Leta 2006 biopsija ženske vagine ni podala ustreznih odgovorov.

Leta 2012 je skupina zdravnikov pregledala vse možne podatke, ki so dotlej obstajali, in ni našla nobenega dokaza, da točka G dejansko obstaja.

Leta 2017 so se v največji raziskavi doslej, ki je vključevala 13 trupel, znanstveniki še enkrat podali na iskanje svetega keliha ženskih orgazmov. In se vrnili praznih rok.

"To ni tako kot gumb v dvigalu ali stikalo za luč," pove dr. Barry Komisaruk, nevroznanstvenik na univerzi Rutgers. "To ni ena specifična stvar."

"Mislim, da nimamo dokazov, da je točka G dejansko točka ali struktura," doda dr. Nicole Prause, ki je preučevala orgazme in spolno vzburjenost. "Ne vem, zakaj so to vedno interpretirali kot nekakšen nov spolni organ. Ne moremo standardizirati vagine, ker med ženskami ni dovolj konsistentnosti v tem, kako doživljamo spolni užitek."

Pravi tudi, da seveda imajo nekatere ženske na notranjem delu vagine manjše, zelo občutljive dele. Nekatere druge ženske pa so poročale, da jim je tipično gibanje s prsti v slogu 'pridi k meni' v iskanju točke G povzročalo neprijetne občutke ali jih stimuliralo k uriniranju. Spet tretje niso čutile ničesar. Ker za njih tam pač resnično ni bilo – ničesar.

ZDAJ PA NAJBOLJ PRETKAN DEL TE ZGODBE. In obenem razlog, zakaj se je ta zgodba sploh napisala. Kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov, še vedno obstaja ogromno ljudi, ki verjamejo v obstoj univerzalne točke G. Številni med njimi so celo izredno pametni in v svojih prepričanjih popolnoma dobronamerni. Pa tudi zelo zagreti in obenem ne popolnoma v zmoti.

Njihovo izhodišče je v bistvu zelo smiselno: če je ženska prepričana, da je našla svojo točko G, je to bolj prepričljivo kot pomanjkanje znanstvenih dokazov, da ta dejansko obstaja. In naprej: če ženska trdi, da je izkusila užitek ob draženju točke G, bi bilo bizarno, če bi jo poskusili v tem zanikati.

A dr. Prausova se ne strinja popolnoma: "Ženske si zaslužijo imeti točne in preverljive informacije o svojih telesih." Res ne morejo imeti užitka in resnice hkrati?

Dr. Prausova dodaja (in to je morda vredno ponoviti), da je za nekatere ženske seksualna občutljivost tam, kjer naj bi bila točka G. Za nekatere ženske pa tam ni ničesar. Ali pa je malce bolj levo. Ali pa na več koncih naenkrat. In to je bistvo vsega tega. Da je vse to okej. In da se vse to lahko čuti vzburjajoče.

Strinjamo pa se, da je treba narediti še več raziskav. Da je žensko seksualno zdravje strašansko slabo raziskano in da so znanstveni kuclji na tej poti absurdni. Leta 2015 je dr. Prausova hotela začeti analitično študijo na univerzi UCLA, v kateri bi proučevala orgazme pri ženskah, ki so – v nasprotju s številnimi prejšnjimi testnimi subjekti na tem področju – še pri življenju.

Komisija ji je nameravala odobriti študijo, pod pogojem, da "nihče od testnih subjektov ne bo doživel orgazma". Niso bili najbolj navdušeni nad orgazmirajočimi ženskami v njihovih laboratorijih. Kot lahko predvidevaš, študije na koncu niso odobrili.

Da bomo lahko o ženskem spolnem užitku razmišljali malce drugače, bo verjetno preteklo še nekaj časa. Vsaj dokler ne bo več ljudi na pravih mestih tako radostno govorilo o točki G kot tista tvoja prijateljica na kavi. Ali pa kot moški, ki naravnost obožujejo idejo obstoja točke G.

Orgazem prek točke G namreč zahteva penetracijo, kar pa je ravno oblika spolnosti, ki je pri moških najbolj popularna. "Če imaš penis, je nadvse priročno, da oseba z vagino doživi užitek tako, da ti svoj penis vstaviš v to vagino," nazorno pove dr. Emily Nagonski, avtorica knjige Come as You Are, v kateri je podrobno predstavila znanost ženske seksualnosti.

In ko smo ravno pri tej temi – 80 odstotkov moških je v Cosmo anketi izrazilo prepričanje, da ima vsaka ženska točko G, skoraj 60 odstotkov pa jih je točko G označilo kot najboljši način, da ženska partnerica doživi orgazem.

Eden od nadvse samozavestnih vprašanih je celo trdil, da ko ima moški enkrat dovolj izkušenj, lahko točko G najde pri vsaki ženski.

Kot ženskam je točka G tudi moškim ponudila univerzalno mersko enoto za uspešnost in obenem kulturno sporočilo, da je za žensko užitek, ko jo penis drega v vse možne konce notranjosti, v upanju, da prej ali slej rukne tipko za orgazem.

Stvari pa so že skoraj šle v pravo smer. V zgodnjih osemdesetih se je pojavila raziskava, ki je v ospredje potisnila anatomijo in pomembnost klitorisa. Potem pa se je zgodila študija o točki G, ki je ženskam povzročila pritisk, da morajo orgazmirati prek vaginalne stimulacije, pa tudi, če njihova telesa niso bila zvezana na ta sistem. In če dobro pomisliš, je vaginalna stimulacija pomembna samo zato, ker se tako zelo osredotočamo predvsem na moški užitek.

NAJ SE TOLE DOBRO ZASIDRA V TVOJE MISLI, preden ti razložimo posledice. Ki ne vključujejo zgolj seksualne frustracije, ampak tudi gigantsko čustveno breme, ki ga je točka G odvrgla na vse ženske. Izkazalo se je, da je tisto, kar naj bi prebudilo in izenačilo ženska seksualna življenja, prišlo z zelo bednim stranskim učinkom: sramoto.

Več kot polovica žensk je v Cosmo anketi razkrila, da se počutijo nesposobne ali frustrirane, ker vedo, da ne morejo doživljati orgazmov tako, kot jih lahko nekatere druge ženske.

11 odstotkov se jih je zato začelo popolnoma izogibati seksu. "Imam prijateljice, ki pravijo, da lahko vedno doživijo orgazem samo prek penetracije, in mi govorijo, da samo še nisem našla svoje točke G," je recimo povedala ena od anketiranih deklet. "In potem se mi zdi, kot da so one srečnice."

Tako se je nekega torka ena od Cosmo bralk znašla v sobi, ki je bila videti sumljivo kot vagina – nizki stropi, rožnate stene, slaba svetloba – in tam prejela svojo prvo domačo nalogo o točki G.

Seks terapevtka je njej in njenemu možu razložila, kako sta seksualno lahko bolj usklajena. Problem je namreč bil, da bi on rad večkrat kot ona. Najbrž zato, ker je ona še vedno čakala, da se zgodi nekaj … še bolj impresivnega. "Lahko doživim orgazem prek stimulacije klitorisa," je povedala. "Ampak ker sem vedela, da naj bi ostajalo še nekaj boljšega, sem čakala, da se mi to zgodi."

Kakšna je bila potem domača naloga? Seznam seksi položajev, ki naj bi najbolj uspešno vodili k dreganju njene točke G, da bo tudi ona lahko doživela Orgazem. Ja, z velikim O. "Tisto noč, ko sva potem poskusila nekoliko adaptiran položaj po pasje, me je mož vprašal, ali deluje. Bilo je obupno." Mož se je strinjal. Ni bilo fino. In sta obupala.

Drugi pari še iščejo. 22 odstotkov moških pravi, da je odkritje ženske točke G njihov prvi in edini cilj v seksu, kar razloži, zakaj 31 odstotkov ženske pravi, da imajo doma ves čas razburjene partnerje.

Dr. Prausovo ti podatki skrbijo: "Slišali boste kakšne fante, ki bodo rekli, da njihova bivša ni bila tako zahtevna ali da ni potrebovala tako dolgo, da doživi orgazem, ali pa, da je to pri prejšnjih puncah delovalo. In tu se potem ženske lahko začnejo zmotno spraševati, ali so normalne. To je tisto, kar je narobe."

ZATO V TEM TRENUTKU PREKINJAMO ISKALNO AKCIJO. Dovolj smo slišali o tej prekleti točki in se opravičujemo, da smo jo sploh kdaj omenili. Naj bo takole: dokler znanstveniki ne presenetijo z izjemnim odkritjem, Cosmopolitan ne bo več objavljal člankov o top položajih za draženje točke G ali vodnikov, kako najti to iluzorno točko.

"Res revolucionarno za seksualna življenja žensk pa bi bilo, če bi se bolj posvetili nekaterim drugim že znanim odkritjem raziskav: da sta najboljša predpogoja za žensko spolno potešitev intimnost in povezanost s partnerjem," dodaja dr. Debby Herbenick, profesorica na univerzitetni šoli za javno zdravje v zvezni državi Indiana.

Znanstveni svet se ravno tako odziva in poskuša odkriti, kako naj tržno spremeni točko G v nekaj več, v nekaj bolj vseobsegajočega. Italijanski raziskovalci so predlagali, da se vse skupaj preimenuje v nekaj strašljivo neseksi – klitoralno vaginalno sečni kompleks. Dr. Hebernick ima svoje ideje: "Naprej bi bilo pametno, da nima imena po kakšnem moškem.

To je žensko telo in samo zato, ker je moški o tem pisal, še ne pomeni, da je prvi razumel ali izkusil prednosti te anatomske posebnosti." V vsakem primeru pa vztraja, da ne bi smela več biti točka, ampak 'cona'. Področje. Nekaj večjega.

Mi pa bomo v to novo obdobje vstopili z nasvetom, ki 100-odstotno nima veze s točko G in je zato toliko pametnejši: "Če ti nekaj paše, potem to počneš prav." Pa daj temu ime, kakršnokoli hočeš.

To pa je slaba novica …

Cosmo je anketiral več kot 1000 žensk in več kot 1000 moških, starih med 18 in 34 let, da bi prepoznal javno mnenje o točki G.

Enajst % žensk se izogiba seksu, ker ne najdejo svoje točke G.

Enaintrideset % žensk pravi, da so njihovi partnerju frustrirani, ker ne najdejo njene točke G.

Štiriinštirideset % žensk je pri sebi izkusilo frustracijo, zmedenost in anksiozonost med iskanjem mistične točke G.

Tudi nas je pretentala ...

Štiriinosemdeset % žensk verjame, da točka G obstaja.

Osemintrideset % žensk misli, da je točka G najboljši način za doseganje spolnega užitka.

Dvainosemdeset % moških verjame, da ima vsaka ženska magično tipko za orgazem.

Začetek in konec časovne poti točke G

1905

V eseju Sigmunda Freuda je klitorisni orgazem oklican za 'infantilnega in otročjega'. Emm, okej?

1950

Nemški raziskovalec Ernst Grafenberg odkrije žensko 'erotično cono'.

1981

Skupina raziskovalcev verjame, da so prišli do izjemnega odkritja v ženskem užitku …

1982

… zato o tem objavijo kar knjigo: Točka G in druga odkritja o človeški seksualnosti.

1983

Če obstaja, potem za to potrebujemo vibrator. Rodi se 'zajček'.

2006

Nova skupina znanstvenikov poskuša najti točko G. Neuspešno.

2012

Zdravniki pregledajo več kot 100 podatkovnih virov v upanju potrditve, da je točka G resnična. Neuspešno.

2012

Pojavi se en zdravnik, katerega trditev, da ima dokaz za obstoj točke G, privzdigne obrvi celotni stroki.

2017

V zadnji in največji študiji na truplih drugi raziskovalci potrdijo, da dokazov v resnici ni.

2019

Znamka kondomov Trojan predstavi kondome, namenjene specifično draženju točke G.

2020

Vsi skupaj se strinjamo, da moramo tole točko pozabiti in se pomakniti naprej.

TOČKA G NAJ BI BILA …

"Na prednji strani moje maternice."

"Dva centimetra v notranjosti nožnice."

"Štiri centimetre v notranjosti nožnice."

"Zadaj in desno v vagini."

"Skoraj na začetku vagine."

"V tistem delu pod mojim popkom."

"Blizu materničnega vratu."

"Pri moji riti."

"Nekje zelo globoko in niti približno ne blizu moji vagini."

"Za klitorisom."

"Blizu vstopa v vagino in malce levo."

"Moj klitoris."

"Na različnih koncih."

"Na zunanji strani sramnih ustnic."

"Dosegljiva, če vstaviš prst in narediš obliko črke G."

"Del ženskih intimnih predelov."

"Ravno zunaj dosega."

"Skrivnostno mesto."

"Odvisno."

Po Predlogi Elizabeth Kiefer

Prevedel In Priredil Darjo Hrib,

Fotografije: Profimedia

Preberi še: 7 problemov, ki jih prinaša 'fafanje' (iskreno o tem, kaj si mislimo, medtem ko ga vlečemo)

Priporočamo tudi: Teh 5 znakov razkriva, da ima VELIKEGA (ali majhnega)